Citat:
În prealabil postat de mihailt
Si familia bunicii mele a avut pamant mult si oi inainte de a veni comunistii,erau o familie instarita.Plus ca tatal bunicii mele pe langa averea respectiva mai era si angajat postas,mai castiga si de acolo bani pe vremea dinainte de a veni comunistii.
(desi fusese considerat chiabur acel strabunic al meu tata nu a avut probleme din cauza asta,la liceu sau la facultate).
Dar asta nu inseamna ca familia bunicii mele o duceau extraordinar,spre exemplu trebuia sa platesti liceul,copii erau pusi la munca de la 13-14 ani etc.
Nu mai era dezastrul de fusese inainte de improprietarirea de se facuse pe vremea regelui Ferdinand,adica nu mureau oamenii de foame,dar oricum nivelul social era foarte slab.Cu medicina era dezastru pe acea vreme,erau medici putini si nu prea multi buni,sa se bage curent electric la cei din sate sau din orasele mai mici nici nu se pomenise etc.
Asa ca daca unii au invatat la lumanare asta e reminiscenta de pe vremea regimului capitalist,ca nu se bagase inca curent la ei in sat.
Ca se mai oprea lumina pe vremea regimului comunist,asa e ,dar se oprea rar,ca erau avarii.
Asta cu painea pe cartela a fost numai temporar facuta,pe vremea comunismului,si dupa ce isi platise Romania datoria externa ar fi fost scoasa,da sa vezi coincidenta tocmai cand s-a terminat de platit datoria externa a Romaniei hop si "revolutia".
:))
Mai intrebati cum a fost prin anii 1970 in Romania comunista,ca foarte probabil a fost cel mai ridicat nivel de trai din Romania,vreodata.
|
In anii 70 se traia foarte bine,ai dreptate.De ce? Simplu,aveam datorii.Mergi tu la banca,ia cinci sute mii euro si fa-ti o ferma ce poate da de mancare ceva mai mult decat poti vinde,o rafinarie pe masura incat sa trebuiasca sa cumperi petrol ca nu ai destul in curte,o otelarie mare pentru care va trebui sa cumperi minereu,de la mami URSS etc.Vei da mult de lucru satenilor insa va veni ziua cand trebuie sa platesti datoria,nu va mai fi de lucru,produsele vor fi de slaba calitate,satenii nemultumiti...Ce ti se pare!Hai sa fim un pic seriosi si sa privim lucrurile asa cum au fost.Iar ca azi este greu in tara,e vina noastra,am continuat sa votam si sa sustinem in mod tacit aceeasi mari conducatori.