View Single Post
  #82  
Vechi 09.01.2011, 18:41:24
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Tricesimus, relax.. nu te grabi sa neintelegi.. daca chiar cauti sa intelegi.

Un argument scripturistic pt. intrebarea esentiala…
o fi suficient de biblic si suficient de valid?

Tu, cam cum anume intelegi, de ex., episodul din Faptele Apostolilor 9, 39-40?
Pt. ce anume a fost rugat Petru sa mearga la Ioppe dupa ce a murit Tabita? „Nu pregeta să vii până la noi. Și Petru, sculându-se, a mers cu ei. Când a sosit, l-au dus în odaia de sus; și l-au înconjurat toate văduvele, plângând”.

De ce s-a rugat Petru lui Dumnezeu pentru Tabita daca era moarta?
Cum de a ascultat Dumnezeu rugaciunea lui Petru pt. un mort? „Și Petru, după ce i-a scos afară pe toți, a îngenuncheat și s'a rugat; și întorcându-se către trup, a zis: „Tavita, scoală-te!“ Iar ea și-a deschis ochii și, văzându-l pe Petru, a șezut în capul oaselor.”

Evident, a facut-o pt. a se arata puterea Lui Dumnezeu pt. care moartea nu inseamna NIMIC si pt. a schimba starea celei ce adormise. "Caci pentru aceasta a murit si a inviat Hristos ca sa stapaneasca si peste morti si peste vii" (Romani 14, 8-9).
"Caci dupa cum Tatal scoala pe cei morti si le da viata, tot asa si Fiul da viata celor ce voieste" (Ioan 5, 21).

E limpede ca Dumnezeu poate schimba starea celor peste care imparateste, asa ca Hristos poate schimba si ameliora starea celor din iad: "Domnul omoara si invie; El pogoara in iad si iarasi scoate" (I Regi 2, 6 ; Deuteronom 32, 39). Dupa cum hotaraste El. Dar tine El cont de rugaciunea noastra? El, Cel ce ne-a invatat: „rugati-va unii pt. altii”?

Ortodocsii nu sustin ca pot ei schimba prin propria lor vointa chinurile cuiva din iad, ci prin dumnezeiasca lucrare ( insuficient subliniata) ce se face in Liturghie, Il rugam pe Hristos sa le schimbe starea celor adormiti, asa cum a facut atunci demult, Petru la Ioppe pentru Tabita.
Iar daca atunci, Hristos a schimbat starea Tabitei si din moarte a adus-o la viata, noi nadajduim ca Hristos, „Cel ce pogoara in iad si iarasi scoate” (1Regi 2, 6; Deuteronom 32,39) , tot asa se milostiveste de sufletul celor adormiti in nadejdea vietii vesnice. (aici mai exista niste precizari -vezi si articolul din linkul de mai jos).

Asta nu inseamna ABSOLUT DELOC ca atata timp cat e in viata, omul poate fi nepasator total si se poate baza exclusiv pe rugaciunea urmasilor lui.
Inseamna doar ca daca Biserica nu s-ar ruga pentru membrii ei adormiti (mai mult sau mai putin ravnitori), ea si-ar pierde caracterul de comunitate si nu ar avea intelesul mistic pe care i l-a dat Hristos, acela ca Biserica (nu cea de zid, ci de oameni) e Trupul tainic al lui Hristos iar toti cei care apartin de comuniunea harica a Sf. Taine, sunt madulare ale acestui Trup(1Corinteni 12,13).

Si daca vrei si argumente din practica primilor crestini, practica pe care sustii ca o respecta AZ7, vezi un articol aici si poate ai vreun insight la cuvintele pt. cei adormiti din Liturghia Sf. Iacob (de ex.) a primilor crestini.
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...rti-69175.html
lectura cu folos!
Felicitări pentru preocuparea salvării acestui topic. În sfârșit se caută argumente scripturistice în favoarea rugăciunii pentru morți!
Mulțumesc și pentru link, am citit materialul și am constatat că în general autorul face aceeași pledoarie, folosind aceleași texte amintite în postările anterioare.

Acum privitor la întâmplarea din Fapte 9, am câteva observații:
1. Apostolul Petru se roagă pentru învierea Tabitei, nu pentru scoaterea ei din Iad.
2. Tabita hotărât nu era în Iad. BO crede altfel?
3. Biserica Ortodoxă se roagă pentru învierea decedaților pomeniți în rugăciunile respective? Ori pentru schimbarea statutului lor (din Iad în Rai)?

Am încercat să fiu cât mai laconic și concis și vă rog, dacă aveți răspunsuri faceți-o la fel. Fără link-uri și fără multă filozofie. Dacă nu voi înțelege ceva, voi cere lămuriri. Mulțumesc anticipat.
Reply With Quote