Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
această Jertfă unică e arhi-suficientă mântuirii noastre (Evrei 9,27.28). Deci dacă nu comemorați, ci "reactualizați" inutil Învierea în zi duminică, nu știu cui mai ajută... E teribil să fii și călcător al Poruncii Divine (porunca a IV-a din Decalog) și necinstitor al Învierii Unice a Domnului Iisus Hristos! Eu nu sunt pus să judec acest lucru căci Domnul e singurul judecător, dar dacă aș fi eu în situația aceasta, nu mi-ar mai rămâne decât să aștept înfricoșat Judecata Finală (Evrei 10,27)...
|
Tu ce intelegi prin faptul ca FIREA Dumnezeiasca are 3 ipostasuri (persoane) iar FIREA umana are miliarde de ipostasuri (persoane)?
Fara sa am pretentia ca inteleg profund ortodoxia, atat cat inteleg eu, jerta lui Hristos e arhi-suficienta in sens OBIECTIV pt. intreaga FIRE UMANA.
Dar e absolut necesara INSUSIREA EI SUBIECTIVA de catre fiecare persoana in parte. De aceea se reactualizeaza IN SENS MISTIC in fiecare Liturghie, care se intampla si aici si acum. in timpul si spatiul istoric, dar si in cer. Invierea e mai mult decat un eveniment istoric. E meta-temporal.
Asa cum ai sesizat si tu, e esential ce a zis Hristos: "Imparatia Mea nu e din lumea aceasta". Si totusi, tot El a zis ca ea ESTE DEJA in noi, in chip nedeplin dar in acelasi timp a vorbit de ea si la viitor, zicand ca "va sa vie".
In Liturghie tocmai asta se intampla pt. fiecare persoana (ipostas) in parte, care participa (nu doar asista) la Jertfa lui Hristos: transcenderea lui "este deja" (prezentul continuu) in "va sa vie" (viitorul vesniciei).
"este deja" e contopit in " va fi deplin dincolo".
Asta inseamna Duminica de aici si acum: inceputul zilei a 8-a de dincolo.
Hristos Domnul sa ne lumineze.