294. Pucioșii propovăduiesc învățăturile mincinoase denunțate de Apostolul Pavel
294. Pucioșii propovăduiesc învățăturile mincinoase denunțate de Apostolul Pavel în Epistola Întâia către Timotei (partea a II-a: oprirea de la căsătorie) (VI)
Deja se formulează o restricție fermă pentru adepții pucioși din "poporul Verginicăi". Pentru ei căsătoria este interzisă! Rămâne însă valabilă (deocamdată) pentru cei din afara comunității eretice pucioșești; ei sunt (încă) liberi să se căsătorească:
"... Eu aș zice către poporul Meu: opriți-vă de la căsătorie! Căsătoria din vremea de azi nu mai e duhovnicească. Cine vrea, să ia aminte aceste cuvinte. Cine nu vrea, e liber să se căsătorească. Cine nu vrea să asculte aceste cuvinte, este rugat să nu încurce ceea ce Domnul grăiește.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 13/26 august 1978)
Argumentul principal al acelei perioade, folosit împotriva căsătoriei, este acela că pruncii ce vor fi născuți de acum încolo vor ajunge cu toții, fără excepție, în solda diavolului. Exponentul acestuia se sugerează a fi șeful statului comunist, care ar beneficia pecuniar de pe urma pruncilor născuți, lucru despre care se pretinde că e proorocit și de Scriptură (dar nu se mai spune și unde anume):
"... Eu să fiu ca tine, fecior sau fecioară, n-aș mai dori căsătorie, și aș sta așa, ca să nu se mai nască pentru Gog, să-i pună la numărătoarea lui. Voi știți că omul acesta ridică de pe urma pruncilor voștri miliarde de lei? Știți? Nu știți, că în sfânta Scriptură scrie ascuns.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 11/24 septembrie 1978)
Tot șeful statului comunist este diabolizat ca nutrind intenția ascunsă de a institui o căsătorie forțată pentru toți tinerii și tinerele, inclusiv pe cele aflate în mănăstiri, lucru care se pretinde că le va bucura pe unele dintre ele:
"... Creștine, vine împăratul cel cu botul de câine și va face din sfințenie grajd de vite și vor trimite creștinele și monahiile să se mărite. Ce vei face, monahie care ai depus lui Dumnezeu jurământ că stai până la moarte neprihănită? Ce vei face când te va obliga să te căsătorești nu cu creștin, ci cu păgân? Multe creștine și multe monahii, la lucrul acesta se vor bucura. Să știți că mulți dintre moșii și strămoșii voștri au fost în mănăstiri, care au avut soți și soții, dar nu s-au dus în mănăstiri și atât, ci s-au dus să se curățească, să se sfințească.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 11/24 decembrie 1978)
Inutil de precizat faptul, cunoscut de oricine, că această "proorocie" despre căsătoria forțată prin lege nu s-a mai împlinit vreodată.
Încet, încet, se conturează concepția că taina căsătoriei trebuie înțelească exclusiv ca o conviețuire ascetică, exclusiv duhovnicească, în care apropierile trupești dintre soți sunt de neimaginat:
" ... Copilașii Mei, mai sunt creștini ca voi, dar ei nu știu ce împărat mai e azi pe pământ. Sunt uscați, tată. Când vor ieși, să nu vă speriați de ei că au trupurile uscate. Voi să-i primiți și să-i îmbrățișați. Sunt familii, tată, femeie și bărbat, care nu se întâlnesc prin păcat, ci duhovnicește. Copilașii Mei, Dumnezeu a interzis căsătoria cea pentru păcat.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 12/25 iunie 1979)
Unele procese de conștiință sunt însă inevitabile chiar și pentru stricătorii de lege. Procedând (în numele lui Dumnezeu) la dezavuarea căsătoriei, Verginica se întreabă retoric dacă nu cumva în acest mod se "strică legea". De aici rezultă că ea era conștientă de consecințele demersului său: nu mai era vorba aici de o împlinire a legii creștinești, ci de o stricare a ei. Totuși ea găsește resurse ca să se liniștească și pe sine, și pe cei care o ascultă: Legea trebuie stricată din simplul motiv că Dumnezeu nu mai are cu ce să o împlinească. Caz de forță majoră, așadar: unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Deci stricarea legii căsătoriei este scuzabilă indiferent de consecințele ei nenaturale și nefaste:
"... Tată, sunt oameni de nouăzeci și peste suta de ani,care se tăvălesc ca porcii în curvie până mor; și după ce mor,le face preotul o slujbă, două și s-a terminat. Fiilor, nu vorbim de păcatele acestora, dar feriți-vă de acest păcat, că din pricina a ce este în lume astăzi, Dumnezeu S-a hotărât ca să nu mai fie căsătorie. Acum, ce facem? Stricăm legea? Dar cu ce să împlinim legea dacă n-am cu ce?” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 19 iulie/1 august 1979)
În consecință, Verginica promovează un amendament: căsătoria se acceptă în continuare, cu condiția să fie o "căsătorie albă": mirii "să se căsătorească în Domnul". Asta cu atât mai mult cu cât ea pretinde că monahismul (alternativa clasică pentru cei care aspiră la celibat) este imposibil de trăit în mânăstirile de astăzi, deoarece din cauza degradării vieții monahicești, mânăstirile nu mai sunt mânăstiri:
"Dacă cineva vrea să se căsătorească, în Domnul să se căsătorească, și să primească duhovniceasca viață. Pentru că nu mai sunt mănăstiri, nu veți putea duce viața ca mirii. Cine vrea să-și țină viața sa, Domnul o primește cu bucurie, că mai bine să fii fecior decât să dai demonilor fii.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 27 iulie/9 august 1979)
|