Citat:
În prealabil postat de Fani71
:-)
Si cum atunci cand se roaga cineva pentru cineva care a intrat pe usa din stanga? Unde ajung rugaciunile alea?
|
Părerea mea personală este că aceste rugăciuni sunt lipsite de urmări în lumea cealaltă. Noi ne rugăm, totuși, pentru toți, fiindcă nu știm dacă sufletul cuiva este în rai, în purgatoriu sau în iad. Dacă este în rai sau în iad, rugăciunea nu are urmări.
Citat:
Un prieten catolic foarte rigorist mi-a zis odata ca sunt trimise la alt birou - adica, sunt puse pentru alta persoana din purgatoriu.
|
Este relativ răspândită și această concepție și se pot aduce unele argumente. De aceea, atunci când facem o devoțiune (un Acatist, de exemplu) pentru cineva plecat dintre noi, unii au obiceiul unei alternative la cererea lor. De exemplu: "Sf Fecioară, te rog să ajuți sufletul Persoanei A, iar dacă nu se poate, atunci persoanei B sau oricărei persoane crezi că ar avea nevoie, dintre cele din purgatoriu".
Citat:
Respectivul poate sa se friga in iad linistit, nu mai folosesc la nimic rugaciunile. Uite, nici cu asta nu poate fi de acord Biserica ortodoxa.
|
Prin urmare, Biserica Ortodoxă crede că rugăciunile pentru damnații din Talpa Iadului (sau Fundul Iadului, sau Iadul Iadului ori cum vreți să numiți ceea ce noi numim "iad") duc la absolvirea acelora ? Sunteți sigură că asta crede Biserica dv și că nu e vorba de "wishful thinking" ?
Citat:
Si asta miroase a conceptie juridica.
|
Până nu veți defini un pic mai clar ce este aceea o concepție juridică, nu putem dezbate mai departe pe această direcție.
Citat:
Asa este sau respectivul prieten mi-a zis o presupunere de-a lui?
|
Presupunere sau teorie legitimă, dacă preferați. Cu certitudine dogmatică știm doar că rugăciunile noastre folosesc celor din purgatoriu. Atât.
Citat:
Si inca ceva: din cate am inteles in Purgatoriu sunt dupa credinta catolica doar cei care nu au pacate de moarte (adica le-au fost iertate inainte de moarte), ci numai urmari ale pacatului, si cateva pacatusele acolo, imperfectiuni, sa le zicem.
|
Așa este.
Citat:
Si aici, idn cate am inteles eu, credinta ortodoxa ezita sa transeze asa de clar intre pacate de moarte si celelalte.
|
Citiți răspunsurile la întrebarea 91 sqq din Catehismul Ortodox, publicat chiar pe situl asociat acestui forum, mai exact aici:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...cat-80578.html Observați că surse ortodoxe pe care e rezonabil să le presupunem autorizate vorbesc despre păcate ușoare și păcate de moarte.
Citat:
Sigur, de acolo pana in rai mai este cale lunga.. cale pe care o putelm descrie, de ce nu, ca pe o purificare, cum ziceam mai sus.
|
Și atunci, de ce să ridicăm deosebiri de doctrină acolo unde nu sunt ? Exact în acea cale, mai lungă sau mai scurtă de purificare și care duce în rai credem și noi. Atâta doar, că o numim "purgatoriu". Ați dezvoltat, sub influență anticatolică, alergie la acest cuvânt ? Nu-i nimic, putem ca în loc de "purgatoriu" să o numim așa cum ați spus: "cale de purificare până în rai".