Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Vedeți dv, "un teolog catolic întâlnit" nu prea e o sursă verificabilă, identificabilă și, până la urmă, credibilă.
|
Il stiti si dvs. dar n-am vrut sa dau nume.
Citat:
Marea majoritate a teologilor catolici consideră că ortodocșii sunt în schismă, dar nu în erezie față de catolicism și aceasta este opinia teologică dominantă, ceea ce nu înseamnă că cealaltă ne este interzisă.
|
Da, dar asta doar in ultimele decenii. E de ajuns doar sa ne luam dupa ce inseamna definitia ereziei: orice mica deosebire de dogma (invatatura de credinta, nu obicei, rit, etc.) era considerata erezie (si inca este pentru ortodocsi). Ca dupa Vatican II catolicii si-au mai schimbat opiniile nu e problema noastra. Mai e o mica portita in cazul cand Biserica nu s-a pronuntat pentru acea greseala dogmatica. Dar Biserica ortodoxa s-a pronuntat in legatura cu toate greselile dogmatice catolice. Ba chiar in privinta lui Filioque s-a exprimat si BC, dar a facut uitat sinodul 879 si pozitia Papei VIII.
Citat:
Nu veți vedea niciodată pe preoții noștri sunând pe la ușile oamenilor să îi întrebe dacă nu vor să se convertească. Este întotdeauna invers. Așa a fost și în cazul meu și așa a fost și în cazul altor convertiți cu care am vorbit. Noi am mers și am sunat la ușile preoților, iar ei ne-au răspuns.
|
Chiar despre asta spuneam si asta vroiam sa accentuez. Conceptia ca BC si BO sunt la fel ii face pe unii ortodocsi sa devina catolici, nu misionarii. Aceeasi tehnica o folosesc si unii neoprotestanti, ca nu exista deosebiri. Daca inainte BC folosea presiunea si persuasiunea pentru convertire, acum, odata cu ecumenismul se foloseste faptul ca nu exista deosebiri.
Citat:
Îmi amintesc cum, la o recentă predică, episcopul nostru de rit apusean povestea că, atunci când a venit el în dieceza noastră erau doar nouă parohii în București și în împrejurimi. Azi sunt 21 de parohii. Dacă le adăugăm și pe acelea șapte de rit răsăritean, care nu existau, înseamnă o creștere de peste 300 % în 3 decenii.
|
Asta e bine s-o citeasca toti ortodocsii de pe forum.
Citat:
Când cineva se convertește, primul pas îl face Sf Spirit.
|
Desigur, cand cineva trece de la catolici la penticostali Duhul Sfant l-a ajutat sa se converteasca! Eu am citit conceptia ca atunci cand omul incepe sa devina mai credincios face si ingerul cazut ce poate si cat poate, daca nu mai poate sa-l tina ateu il indreapta spre un cult sau o religie unde oricum nu se mantuieste.
Duhul Sfant il ajuta pe un om sa aleaga ortodoxia, nu sa se lepede de ea. E logic din punct de vedere ortodox, nu?
Citat:
Deosebirile care sunt propriu-zis de credință sunt mult mai puține și mai mici decât credeți dv sau decât crede dna Fani.
|
Cred ca stiti exemplul care se da cu castravetele. Si castravetele are un procent ridicat de apa la fel ca si corpul omenesc. Deosebirile fac diferenta. In sensul asta orice religie e asemanatoare pana la un punct. ca sa nu mai spunem, ca toti oamenii sunt creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Deci asemanari gasim doar daca uitam diferentele si ajungem la relativism.
Sfintii nu se uitau ca e doar un cuvant diferit sau o fraza. Toate erau erezii, adica blasfemii, hule impotriva Duhului Sfant. De aceea e atat de important.