View Single Post
Vechi 03.02.2011, 16:03:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Rabdarea in ispite este proba si dovada cea mai autentica a credintei . . .

Nu am intalnit in nici o scriere in care ispita , si in general mai toate incercarile sa fie puse la colt sau sa fie considerate far de folos . Intr o discutie foarte scurta cu Anca pe privat , in urma cu ceva timp , ma vaitam de oboseala si tulburarea ce imi vin din discutile in contradictoriu pe teme de credinta cu niste oameni care aveau complet alte intentii decat propovaduirea dreptei credinte . Cuvantul ei de atunci m-a intarit si mi-a deschis ceva mai mult ochii mintii , spunandu-mi sa privesc cu mai multa detasare problema in sine , si a avut mare dreptate . Ispita nu ar trbui sa il bucure pe cel ispitit ci ar trebui sa ii aduca mare bucurie . In general suferintele trebuie sa-l apropie pe om de Dumnezeu si sa ii trezeasca constiinta ca stapanirea de sine este calea prin care omul Il lasa pe Dumnezeu sa lucreze in el . De se intampla altfel , este clar ca este vorba de un scurt circuit , iar aceasta " defectiune" este datorata numai si numai noua .Oricat ar vorbi omul despre Dumnezeu , oricat ar declara si si-ar afisa credinta , momentul-cheie al dovedirii celor teoretice este momentul ispitei . Ispita nu va diminua lucrarea virtutii , ci o va amplifica , adaugand un plus de fermitate , de realism nevointelor ascetice , este acea calire a noastra de care vorbeam aseara . Sfantul Grigorie Palama avertizeaza ca fara ispite si rabdarea in ispite nu exista desavarsire si nici " aratarea credintei in Dumnezeu " . << Fericit barbatul care rabda ispita ca acela va lua cununa vietii >> . Citeam pe acest site un articol in care se spunea atat de bine ca viata omului nu este liniara , ci are multe urcusuri si coborasuri , multe greutati si bucurii .Uneori el este binecuvantat cu bucurii si bunuri materiale , ateori este privat de bunuri sau incercat in chip pedagocic prin ele . Pe langa pronie , judecata este cea de a doua metoda prin care Domnul si-L apropie pe om . Oricum , cel ce se poticneste in spusele sau in atitrudinea cuiva are el insusi o mare problema ce il va marca mult timp , de nu se inarmeaza cu multa rabdare si mai ales cu credinta reala in Bunul Dumnezeu . Un articol pe care l-am citit de curand , si cred ca este de folos , chiar daca nu dezbate in mod direct tema de fata :http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ii-122745.html