Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Nici pe departe! Așa cum Hristos este Domn al întregii Creații, El este Domn și al Sabatului (tot o creație a Sa) și nu poate fi judecat (de ortodocșii secolului I, ori de fariseii sec.XXI) dacă a păzit sau nu Sabatul în lanul de grâu. Poftim, m-am găsit eu bacteria asta neînsemnată să-L judec pe Creatorul Universului!
Cât despre Marcu 7 (providențial ați greșit capitolul), Hristos atrage atenția acelor "ortodocși" că degeaba păzesc cu acribie Sfânta Tradiție [παράδοσις] în detrimentul Poruncii lui Dumnezeu (Marcu 7,9). Cine are urechi de auzit să audă!
|
Scuze, la Marcu 7 era cu spalatul mainilor... stiam eu ca nu merita sa ma bazez doar pe memoria cifrelor...
Dar Hristos se rafuieste cu evreii, iar nu cu crestinii , in privinta datinei (in traducerea romaneasca apare "datina", iar la greaca nu va aventurati, va rog, din motivul mentionat in postarea anterioara !).
Pe care crestini ii cearta apostlii pentru vreo traditie crestina ?
Hristos ii cearta pe iudei pentru o datina fariseica, nu pentru ca revendicau o mostenire apostolica.
Citat:
Revenind la Marcu 2 -capitolul cu spicele- putem spune că fariseii considerau călcare de Lege, călcarea sfintei lor tradiții. Mișna înșiră 39 de tipuri de muncă principale sau majore interzise în ziua de Sabat. Primele unsprezece erau faze care duceau la producerea și pregătirea pâinii: semănatul, seceratul, legatul snopilor, treieratul, culesul viei, frământatul și coptul. Cu aceste "activități" Îl acuzau aceștia de călcare de Sabat pe Hristos. Și El nici măcar nu mâncase un bob de grâu! Și mă/vă întreb, în aceste condiții cum anume "Hristos călca sabatul"?
|
Iar veniti cu scrieri nebiblice _ Mishna ! Pune Hristos pret pe Mishna ? O aminteste undeva ? O citeaza ?
Am impresia ca ii criticati pe ortodocsi si catolici pentru o metoda pe care dvs. o folositi curent: apelul la surse nebiblice.
Dar, pe de alta parte, sunt satisfacut, in numele prietenului meu evreu, ca acordati atentie sporita scrierilor lor ... el ar zice "Vai, Quintus, ci pacat ca nu esti evreu !"...
Unde scrie in Biblie ca au zis :"Pentru ce secera si treiera si macina si coc paine ucenicii tai? " ???
Hristos e intrebat: "de ce fac [[ucenicii tai]] sambata ce nu se cuvine ?"
Si el nu citeaza decat din Biblie, insa fara sa spuna ca ucenicii fac ce se cuvine ! Doar arata ca in istoria practicii religioase iudaice au existat exceptii, derogari de la lege, care insa NU au devenit reguli generale !!
Citat:
Practica istorică dovedește că nu mai e de "actualitate" nici credința în Domnul Dumnezeu, însă majoritatea ne-creștină a pământenilor nu dovedește deloc justețea acestei atitudini. Nici măcar iudeii și (Doamne iartă-ne!) adventiștii nu păzesc totdeauna în spirit porunca sabatului, ce să mai vorbim de "restul"?
|
Ma refeream la practica istorica crestina, nu a iluministilor sau a marxistilor...
Citat:
Normal că aveți libertatea alegerii, dar vă-ntreb așa... într-o doară: v-a cerut vreodată Hristos să vă dați lângă El păzind duminica?
|
Daca eu nu ii cer nimic lui Hristos, el de ce mi-ar cere mie ?
Dvs. i-ati cerut lui Hristos sa va denumiti adventist de ziua a 7-a si el v-a dat acordul ? Sau dvs. insiva v-ati dat acordul sa va denumiti astfel ?
Daca ma uit in Faptele apostolilor, zice ca "in Antiohia pentru intaia oara ucenicii s-au numit crestini". Nu i-a denumit Hristos asa, s-au denumit singuri. exact cum unii se denumesc crestini ortodocsi, altii crestini catolici sau adventisti.
Citat:
Nu e din Biblie, e din sfânta tradiție adventistă! 
Acum serios vorbind, era doar o ilustrație (există chiar o gravură reprezentând ușa atelierului de tâmplărie cu orarul- sâmbăta închis; adventiștii știu la ce mă refer) a unui adevăr biblic: Hristos n-a venit să strice Legea, ci s-o împlinească; ortodocșii știu la ce mă refer. 
|
Aici nu va inteleg eu: ori luati lucrurile in serios, ori faceti spirite de tip american, cum e ala cu "piercing saved my life" sau acesta cu atelierul inchis sambata...
Dar daca interpretez gravura dvs. la limita fizicii reci, reiese ca Hristos nu lucreaza sambata... chestie care nu i-ar fi deranjat pe dreptcredinciosii iudei, caci nu l-ar mai fi acuzat in acest caz ca lucreaza sambata.
Sa inteleg ca la adventisti e inchis sambata. OK.
Dar pana la urma, dupa Biblie, iar nu dupa gravuri, Hristos lucreaza sambata sau tine inchis ??