Citat:
În prealabil postat de catalin2
1. Noi nu admitem existenta unui al treilea loc afara de Iad si Rai. Doar la Judecata din urma nu se mai poate schimba nimic, pana atunci chiar si unii din Iad pot fi izbaviti cu rugaciunile.
|
Tot așa credem și noi, doar că pentru situația celor din Iad care pot fi izbăviți cu rugăciunile am dat un nume. Dacă vă pute denumirea de Purgatoriu, puteți să-i spuneți foarte bine "iad din care sufletele sunt izbăvite cu rugăciunile". Din punct de vedere catolic, e OK.
Citat:
|
2. Noi nu credem intr-un foc curatitor. Chiar Dumnezeu este focul curatitor, El ridica pacatele, rascumpara, si mantuieste.
|
Prin urmare, susțineți că focul din Iadul Din Care Sufletele Sunt Izbăvite Cu Rugăciunile este Dumnezeu. E o variantă posibilă. Un pic cam panteistă după părerea mea, dar, atâta vreme cât nu ni s-a revelat natura acelui foc, nu se poate respinge o asemenea posibilitate.
Citat:
|
3. Noi spunem ca pacatele usoare nu se socotesc dupa moarte. Nu exista chin pentru ele si Dumnezeu le iarta in clipa mortii. Pentru ca fiecare om face multe pacate usoare intr-o zi, in felul asat nimeni nu s-ar putea mantui. Doar cei cu pacate de moarte ajung in Iad.
|
Asta e echivalent cu a spune că cei cu păcate de moarte pot fi mântuiți după ce mor, din moment ce ajung în iad, dar sunt scoși de rugăciunile celor vii. Rămâne de explicat atunci de ce e necesar ca oamenii să se spovedească și să se împărtășească, precum și să aibă o viață plăcută Domnului. Adică, de ce să mă canonesc eu o viață întreagă, de ce să îmi fac examene de conștiință și să merg la slujba duminicală, când pot să trăiesc oricum, că vor da copiii mei o liturghie și pentru păcătosul lor tată.
O altă consecință a acestei perspective ortodoxe este aceea că iadul ar putea să fie gol, fiindcă e rezonabil să presupunem că fiecare creștin se roagă pentru cei adormiți ai lui. Și așa ajungem la apocatastază, doctrina aceea care spuneați că e legată de purgatoriu.
Citat:
|
4. Noi nu spunem ca pacatele sunt sterse dar ramane pedeapsa. Daca s-au cait (si spovedit) li s-a iertat si pacatul.
|
Deci, părintele Arsenie Boca este heterodox, eretic și înșelat de aceiași draci care îi înșeală și pe catolici. Dovada aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ght=pedepseste