Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
De acord. Iată CE SCRIE în VT privitor la vânzare/cumpărare în ziua sabatului:
Amos 8,5; Isaia 58,13; Ieremia 17,19-27; Neemia 10,31.
|
Din punctul meu de vedere:
- La Amos e vorba de o problema care nu tine de respectarea sabatului, care nu reglementeaza activitatea comerciala in zi de sabat, ci face trimitere la manevrele economico-sociale pe care voiau sa le faca unii in perioada de criza, asteptand momentul potrivit pentru a da "tunul". Nu e mentionata o situatie interzisa sau permisa in mod expres.
- La Isaia 58, 13 , e vorba de obtinerea unor satisfactii interioare, sufletesti, ca urmare a odihnei in zi de sarbatoare. La fel, nu e mentionata o situatie interzisa sau permisa in mod expres. Nu zice nimic de vanzare cumparare, asa cum indicati dvs. in postare...
- La Ieremia nu zice de vandut si de cumparat, ci de tinerea sabatului ca norma...
- Abia la Neemia 10, 31 zice: Sa nu cumparam nimic in ziua de odihna, in zilele de sarbatoare de la popoarele din tara, cand ne vor aduce in acele zile de vanzare marfuri sau orice bucate.
Daca as fi evreu, as zice asa: aici zice cartea sfanta sa nu cumperi nimic de la ne-evrei, dar nu zice ca evreii sa nu faca comert intre ei. Si nu puteti sa ziceti ca nu e asa. Doar e scris negru pe alb: Sa nu cumparam nimic in ziua de odihna, in zilele de sarbatoare de la popoarele din tara, cand ne vor aduce in acele zile de vanzare marfuri sau orice bucate.
La urma urmei, de ce mi-ati adus in fatza problema comertului in zi de sabat ?
Dvs. priviti aceste randuieli cu ochii adventistului din secolul 21. Eu incerc sa le privesc cu ale evreului din secolele 8-6 i.H. Si deja avem imagini care difera.