Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Eu cred ca sunt foarte multi - despre cati musulmani sau coreeni putem spune cu mana pe inima ca la ei a ajuns cuvantul Evangheliei ?
|
Despre niciunul. A auzi cuvântul Evangheliei nu cred că înseamnă să auzi la un film de doi care vorbesc despre Evanghelie, ci înseamnă să auzi astfel încât să poți să faci o alegere conștientă. Deosebirea dintre ignoranța vinovată și ignoranța invincibilă o poate face numai Cel care cunoaște inimile.
Citat:
Dar nu veți găsi nici un catehism catolic (contemporan, cel puțin) care să afirme că ajung în iad.
|
Aveți dreptate. Magisteriul contemporan fie evită subiectul, fie îl tratează în termeni de speranță. Dar de afirmat că micuții nebotezați ajung în Rai, niciun Papă și niciun Conciliu nu a îndrăznit să afirme. Biserica este legată să predice ceea ce i s-a transmis și nu altceva, nici mai mult decât i s-a transmis.
Pe de altă parte, magisteriul mai vechi a afirmat (inclusiv prin documente papale) că nebotezații ajung în iad.
Citat:
Deci să înțeleg că suntem îndemnați, prin Catehism, să sperăm împotriva Crezului ?
|
Da. Practic, speranța noastră este că Isus a evitat să spună întregul adevăr atunci când a spus că nu se vor mântui cei care nu vor renaște din apă și din duh. Este, totuși, o asemenea speranță licită ? Da, fiindcă nimeni nu poate greși crezând prea mult, sperând prea mult, iubind prea mult.