Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
Diavolul e o zeitate doar pentru satanisti.
|
Si pentru crestini ce e ? Ca din moment ce il invoca atat de des, si ii atribuie o importanta atat de mare, tare mi-e teama ca o asemenea fiinta nu poate avea decat rang de zeitate. Cand il opui pe diavol lui dumnezeu, cand ii atribui acestuia puteri dumnezeiesti, cum ar fi aceea de a influenta cursul lumii, contrar vointei lui dumnezeu, deja inseamna ca il consideri pe diavol un mega-zeu. Voi spuneti ca e "doar" un inger cazut, dar de unde doamne-iarta-ma are ingerul asta cazut (in dizgratia lui dumnezeu carevasazica) aceasta putere fenomenala, de a se opune lui dumnezeu, si de a-i da acestuia planurile peste cap ?
Vezi sectele alea, care cica sunt opera acestuia. Deci daca sectele nu fac parte din planul lui dumnezeu, inseamna ca dumnezeu are o problema. Inseamna ca dumnezeu e un pacalici si ca diavolul e zeul suprem de fapt, din moment ce se pisa pe planul lui dumnezeu. Daca sectele fac parte din planul lui dumnezeu, inseamna ca dumnezeu e diavolul. Sau ca e mana in mana cu el; altfel cine a citit cartea lui Iov ar trebui sa stie deja cum sta treaba :)
De acolo reiese ca Satan nu e nicidecum vreun inger cazut, ci consilierul personal al lui doamne-doamne.
Citat:
Diavolul este denumirea generica a cetei de ingeri cazuti prin pacatul mandriei si al neascultarii de Dumnezeu, caci au vrut sa fie si ei ...divinitati.
|
De fapt diavolul e un inger cazut, nu o ceata de ingeri. Ca si-a luat nu stiu ce ingeri cu el asta-i alta poveste. Sau te pomenesti ca Dumnezeu e o ceata de ingeri si el.
Oricum, eu tot n-am inteles de unde ati scos voi povestioara asta mai exact ? Ca in biblie marturisesc ca n-am intalnit-o. Te rog daca se poate sa-mi dai citatul exact. Si sper ca nu e vorba de asta:
"Cum ai cazut din cer,Luceafar stralucitor,fiu al zorilor.Cum ai fost doborat la pamant,tu biruitorul neamurilor!"
Orice om zdravan la cap care citeste acel pasaj
in context isi da seama ca acolo e vorba de regele Babilonului, care e comparat cu o stea stralucitoare, Luceafarul, nicidecum de vreun inger razvratit, pe nume Lucifer (desi parca pe Aghiuta il chema Satan)
Citat:
4. Tu vei cânta cântecul acesta de ocară împotriva împăratului Babilonului și vei zice: "Cum s-a sfârșit cu asupritorul și cum a încetat chinul nostru!
5. Domnul a zdrobit toiagul celor fără de lege, sceptrul răilor apăsători!
6. Iată pe cel care lovea popoarele fără încetare cu mânia lui și care în întărâtarea lui punea neamurile sub stăpânirea lui, supunându-le fără cruțare!
7. Tot pământul este în pace și se odihnește; toți izbucnesc în cântece de veselie.
8. Până și chiparoșii împreună cu cedrii cei din Liban se bucură de căderea ta: "De când tu te-ai prăbușit, nimeni nu se mai suie la noi ca să ne doboare!"
9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului.
10. Toți iau cuvântul și îți zic: "Și tu ești slab ca noi și te asemeni nouă".
11. În iad s-a pogorât mărirea ta în cântecul harfelor tale. Sub tine se vor așterne viermii și viermii vor fi acoperământul tău.
12. Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineții! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri!
13. Tu care ziceai în cugetul tău: "Ridica-mă-voi în ceruri și mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi așeza jilțul meu! În muntele cel sfânt voi pune sălașul meu, în fundurile laturei celei de miazănoapte.
14. Sui-mă-voi deasupra norilor și asemenea cu Cel Preaînalt voi fi".
15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului!
16. Cei ce te văd își întorc privirea în spre tine și se uită cu luare aminte zicând: "Oare acesta este omul de care tremura pământul și împărățiile se cutremurau?"
17. Oare acesta este cel ce prefăcea lumea în pustiu și cetățile le dobora și nu da drumul robilor săi?"
18. Toți împărații popoarelor se odihnesc cu cinste, fiecare în locașul său.
19. Și numai tu ești azvârlit departe de mormântul tău, ca o ramură fără de preț, ca rămășițele celor care au fost uciși cu lovituri de sabie, zvârliți pe pietre de mormânt, ca un hoit călcat în picioare.
|
Figura de stil e atat de evidenta, incat probabil si un copil de clasa a 5-a ar repera-o fara probleme, de la o posta. Dar na, se pare ca unii n-au auzit de metafora/alegorie/etc..
In fine, tu chiar traiesti in secolul 21 ? Pe bune acum. Eu nu pot sa iau in serios un om care crede in astfel de aberatii, sorry. Unde mai pui ca ele nici macar nu au o baza biblica.
Nicaieri in biblie nu apare aberatia asta cu ingerii care s-au razvratit si si-au facut ei
o gasca denumita generic "diavol". Apare in schimb Satan pe post de inger de incredere al lui doamne-doamne:
Citat:
6. Dar într-o zi îngerii lui Dumnezeu s-au înfățișat înaintea Domnului și Satan a venit și el printre ei.
7. Atunci Domnul a zis către Satan: "De unde vii?" Iar Satan a răspuns Domnului și a zis: "Am dat târcoale pe pământ și m-am plimbat în sus și în jos".
8. Și Domnul a zis către Satan: "Te-ai uitat la robul Meu Iov, că nu este nici unul ca el pe pământ fără prihană și drept și temător de Dumnezeu și care să se ferească de ce este rău?"
9. Dar Satan a răspuns Domnului și a zis: "Ore degeaba se teme Iov de Dumnezeu?
10. N-ai făcut Tu gard în jurul lui și în jurul casei lui și în jurul a tot ce este al lui, în toate părțile și ai binecuvântat lucrul mâinilor lui și turmele lui au umplut pământul?
11. Dar ia întinde mâna Ta și atinge-Te de tot ce este al lui, să vedem dacă nu Te va blestema în față!"
12. Atunci Domnul a zis către Satan: "Iată, tot ce are el este în puterea ta; numai asupra lui să nu întinzi mâna ta".
|
Deci dupa cum ziceam, Dumnezeu si Satan sunt mana in mana...sau mai bine spus, Satan face voia lui Dumnezeu, pentru ca satan e doar o unealta, un inger al Domnului.
Citat:
Diavolul este o realitate extra-naturala, dar totusi reala, si nu e divinitate, ci doar o existenta personala care se opune lui Dumnezeu.
|
In primul rand, diavolul, dumnezeu, ingerii etc, sunt fiinte
imaginare pana la proba contrarie. Adica nu exista decat in niste carti de pe vremea pamantului plat a caror veridicitate nu a fost si nu poate fi probata de nimeni. Ca unii aleg sa creada orbeste in niste povesti de adormit copii e problema lor, si in nici un caz nu inseamna ca daca ei cred in ele automat devin reale. In al doilea rand, chiar in acel taram imaginar, de poveste, diavolul
nu se opune lui dumnezeu. El cel mult se poate opune omului, dar numai cu permisiunea lui Dumnezeu. In al treilea rand, daca diavolul s-ar putea opune lui dumnezeu, ar insemna ca dumnezeu
nu e omnipotent, sau altfel spus, ca cele doua personaje imaginare sunt pe plan de egalitate in ceea ce priveste potenta. Si deci implicit ca diavolul e si el o divinitate cu acte in regula..