![]() |
![]() |
|
|
Vezi rezultatele sondajului: Este legea veche abrogata? | |||
Da |
![]() ![]() ![]() ![]() |
15 | 35,71% |
Nu |
22 | 52,38% |
Nu stiu |
5 | 11,90% |
Votători: 42. Nu poti vota in acest sondaj |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
VECHIUL LEGĂMÂNT 1. Încheiat cu poporul Israel. 2. Încheiat în mod temporar. 3. Ratificat cu sângele animalelor. 4. Încheiat pe baza promisiunii oamenilor. 5. A avut un om ca mijlocitor. 6. Caracterizat prin legea de pe lespezi. 7. Semnul exterior al legământului era circumcizia. 8. Conținea prevederi temporare și ceremoniale ce arătau spre venirea Mântuitorului. NOUL LEGĂMÂNT 1. Încheiat între Tatăl și Fiul. 2. Încheiat pentru veșnicii. 3. Ratificat cu sângele lui Iisus Hristos. 4. Încheiat pe baza promisiunilor “mai bune” ale lui Dumnezeu. 5. Are Mijlocitor divin. 6. Caracterizat prin legea din inimă. 7. Semnul exterior al legământului este botezul. 8. Conține orânduiri de aducere aminte care se referă la marele act al ispășirii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
A. Vechiul legământ s-a bazat pe făgăduința omului: Ieșirea 24,3.7.
B. Vechiul legământ a fost ratificat cu sângele animalelor: Ieșirea 24,4-8; Evrei 9,19-22 C. Legea a fost temeiul legământului: Ieșirea 34,28; Deut.9,9 D. A fost condiționat: Deut. 31,16-17. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu tot respectul trebuie sa va spun ca teologia crestina despre originea lumii si a omului, despre pacatul originar si consecintele lui, despre modul in care Dumnezeu lucreaza in lume prin oameni, despre legea morala pozitiva si multe altele, isi are (teologia) baza in VT. Discutiile despre VT duc inevitabil la cateva probleme: ziua odihnei, icoanele, moastele... Problema nu este daca tot VT e caduc sau daca tot VT e valabil si pentru crestini, ci problema e ca fiecare confesiune considera ca din VT e valabil X si nu mai e valabil Y. De exemplu, nu stiu daca adventistii manaca porc... daca nu, ei zic ca asa scrie in Vt; daca da, ei zic ca Hristos a desfiintat interdictia porcului. Acuma, vedeti ce chin am cu sambata si duminca... Adventistii zic ca Hristos nu a dezlegat tinerea sambetei, ceilalti zic ca ba da si ca ca sabatul (= odihna!) crestinilor e ziua invierii, adica duminica. Eu am pus deja problema, sub forma unui fel de antiteza, in care ziceam de crestinul lui Moise si de crestinul lui Hristos... si nimeni nu a zis nimic. Acuma, or fi toti in impas, si adventistii si ne-adventistii ? Sau am pus eu o piatra de poticnire atat de mare incat s-a considerat ca e mai bine sa se mearga pe orice alt drum decat pe cel cu piatra ? |
|
|||
|
|||
![]()
Vad ca dl. Danut7 si dl. Tricesimusquintus fac un fel de avanpremiera la emisiunea recomandata mie...
Oare de ce am senzatia ca sunt la ora de catehism ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand vorbim de VT, ajungem la chestiuni ca tinerea zilei de odihna, ce e icoana si ce e idol, etc, dar nu se vede ca sunt lucruri mult mai importante pentru care nu se paote renunta la VT. In cultul ortodox, am citit intr-o statistica, sunt integrate sute de versete din VT. Si am mai citi ca expresia cultica releva doctrina. De exemplu, la liturghie se canta din Isaia : Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot"... si cica aici e o exprimare criptica a Sfintei Treimi pentru care am eu acum discutii incinse cu dl. Scotsman... (am citi azi intr-o carte de explicatii ale cultului ortodox... :d ) |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Si uite, daca nu esti convins ca Iisus se referea la legea mozaica (desi e mai mult decat evident, oricum ai da-o), ia de aici: Citat:
![]() Citat:
Last edited by mirciulica; 08.02.2011 at 01:25:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Diavolul este denumirea generica a cetei de ingeri cazuti prin pacatul mandriei si al neascultarii de Dumnezeu, caci au vrut sa fie si ei ...divinitati. Diavolul este o realitate extra-naturala, dar totusi reala, si nu e divinitate, ci doar o existenta personala care se opune lui Dumnezeu. Fiindca toate fiintele au fost create dotate cu libertate (de gandire, de actiune), inclusiv acei ingeri care la inceput au fost fiinte pozitive, chiar daca au devenit elemente negative pot actiona in libertate. Cand libertatea lui Dumnezeu se ciocneste cu cea a diavolului, cel din urma pana la urma pierde. Dar lucurile in lumea omeneasca sunt lasate sa mearga asa cum merg, pentru ca fiecare om e si el inzestrat cu libertate. Chiar daca o foloseste gresit (facsnd pe plac diavolului) sau in mod corect, facand voia lui Dumnezeu. Sufletul meu al cui va fi ? Cui i-l incredintez folosindu-mi libertatea... |
|
||||
|
||||
![]()
Si pentru crestini ce e ? Ca din moment ce il invoca atat de des, si ii atribuie o importanta atat de mare, tare mi-e teama ca o asemenea fiinta nu poate avea decat rang de zeitate. Cand il opui pe diavol lui dumnezeu, cand ii atribui acestuia puteri dumnezeiesti, cum ar fi aceea de a influenta cursul lumii, contrar vointei lui dumnezeu, deja inseamna ca il consideri pe diavol un mega-zeu. Voi spuneti ca e "doar" un inger cazut, dar de unde doamne-iarta-ma are ingerul asta cazut (in dizgratia lui dumnezeu carevasazica) aceasta putere fenomenala, de a se opune lui dumnezeu, si de a-i da acestuia planurile peste cap ?
Vezi sectele alea, care cica sunt opera acestuia. Deci daca sectele nu fac parte din planul lui dumnezeu, inseamna ca dumnezeu are o problema. Inseamna ca dumnezeu e un pacalici si ca diavolul e zeul suprem de fapt, din moment ce se pisa pe planul lui dumnezeu. Daca sectele fac parte din planul lui dumnezeu, inseamna ca dumnezeu e diavolul. Sau ca e mana in mana cu el; altfel cine a citit cartea lui Iov ar trebui sa stie deja cum sta treaba :) De acolo reiese ca Satan nu e nicidecum vreun inger cazut, ci consilierul personal al lui doamne-doamne. Citat:
Oricum, eu tot n-am inteles de unde ati scos voi povestioara asta mai exact ? Ca in biblie marturisesc ca n-am intalnit-o. Te rog daca se poate sa-mi dai citatul exact. Si sper ca nu e vorba de asta: "Cum ai cazut din cer,Luceafar stralucitor,fiu al zorilor.Cum ai fost doborat la pamant,tu biruitorul neamurilor!" Orice om zdravan la cap care citeste acel pasaj in context isi da seama ca acolo e vorba de regele Babilonului, care e comparat cu o stea stralucitoare, Luceafarul, nicidecum de vreun inger razvratit, pe nume Lucifer (desi parca pe Aghiuta il chema Satan) Citat:
Figura de stil e atat de evidenta, incat probabil si un copil de clasa a 5-a ar repera-o fara probleme, de la o posta. Dar na, se pare ca unii n-au auzit de metafora/alegorie/etc.. In fine, tu chiar traiesti in secolul 21 ? Pe bune acum. Eu nu pot sa iau in serios un om care crede in astfel de aberatii, sorry. Unde mai pui ca ele nici macar nu au o baza biblica. Nicaieri in biblie nu apare aberatia asta cu ingerii care s-au razvratit si si-au facut ei o gasca denumita generic "diavol". Apare in schimb Satan pe post de inger de incredere al lui doamne-doamne: Citat:
Deci dupa cum ziceam, Dumnezeu si Satan sunt mana in mana...sau mai bine spus, Satan face voia lui Dumnezeu, pentru ca satan e doar o unealta, un inger al Domnului. Citat:
Last edited by mirciulica; 08.02.2011 at 14:05:22. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Iudeii si legea veche | lore86 | Iudaismul | 5 | 19.05.2016 17:33:43 |
Icoana foarte veche. | heyladies | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 5 | 16.10.2010 22:35:02 |
icoana veche | catalinabalhui | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 1 | 15.06.2009 08:57:02 |
O rugaciune foarte veche | ARHANGHELUL | Rugaciuni | 17 | 07.01.2007 17:28:33 |
Legea atractiei | CM | Generalitati | 9 | 25.11.2006 15:59:58 |
|