Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor
Dupa fraza de mai sus presupun ca prin zi de odihna nu intelegeti "odihna" propriuzisa, adica sa stai in pat fara sa misti un deget, ci inseamna sa-ti lucrezi calea catre Dumnezeu. Dar aceasta nu se face numai intr-o singura zi, ci se face in fiecare zi (cum ati spus mai sus si cum se face si in manastiri)!
|
Ziua de odihnă (sabatul) nu a fost lăsată omului pentru lenevire în pat. Desigur, aceasta presupune și odihnă fizică, însă mai important e timpul special de cult (părtășie cu Dumnezeu și cu frații, rugăciune, studiu, etc.). Însă nu despre ziua de odihnă este vorba în Evrei 4, ci despre odihna spirituală dată de Dumnezeu, odihnă în care n-au intrat evreii din pricina neascultării. Și pe care apostolul Pavel ne îndeamnă s-o primim noi creștinii - actualul popor al lui Dumnezeu. În acest sens, concluzionează el la vers.9 că
rămâne deci repaos de sâmbătă pentru poporul lui Dumnezeu.
Citat:
Cu ce este sambata mai deosebita? Cu nimic zic eu...
|
Independent de ce ziceți dvs. sau eu, Dumnezeu zice că e deosebită prin faptul că a
binecuvântat-o și a
sfințit-o. Eu ca om nu-mi pot permite să dau cu piciorul la ce a binecuvântat și sfințit Dumnezeu!
Citat:
Cu ce este Duminica mai deosebita - INVIEREA! De aceea comemoram jertfa Mantuitorului Duminica si o facem mai speciala. E o mica MARE diferenta....
|
Da, e o diferență uriașă, căci Dumnezeu nu spune despre duminică că ar fi
sfințit-o ori că ar fi
binecuvântat-o. În plus (și acest argument nu l-am explorat încă), nici nu zice ca despre sâmbătă că S-ar fi
odihnit în ea (în ziua întâia a săptămânii adică). Era chiar un vechi argument ortodox (pe vremea când se zicea că duminica ar fi a șaptea zi a săptămânii) care zicea că e absurd ca Dumnezeu să-Și fi început săptămâna de lucru cu odihna. Acum că s-a-ntors roata și BOR a recunoscut în sfârșit că duminica e prima zi a săptămânii, cum rămâne cu argumentul acesta?
Citat:
PS: ca amuzament - am vazut un documentar in care zicea un rabin ca de sabat pentru ca nu ai voie sa lucrezi nu poti folosi nici telefonul clasic cu roata pentru formarea numerelor, sau cel butoane, dar poti folosi un telefon daca are touchpad ca acolo nu lucrezi, nu este nici o actiune mecanica. Au un institut intreg care se ocupa de... "fentarea legilor"! Vor sa-l fraiereasca pe Dumnezeu ca nu le-a zis clar ce si cum... :))
|
Exact cu mentalități de felul acesta S-a luptat Domnul Hristos în mijlocul fariseilor, fiind nevoit să dezlege sabatul de multitudinea de legături absurde ale rabinilor.