View Single Post
Vechi 11.02.2011, 13:07:08
CrisetenO CrisetenO is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Oare au fost duhovnici mai mari decat sfintii?
Sfintii vedeau in omul din fata lor tot adancul lor nepatruns... dand exact medicamentele potrivite.

Duhovnicia izvoraste din cunoasterea lui Dumnezeu si iubirea din toata inima a aproapelui !
Dintr'o cunoastere chiar si perfecta a omului izvoraste... psihologia, nu insa si duhovnicia.

Si, oricat am vrea sa le asemanam, intre duhovnicie si psihologie... exista o mare diferenta.
Duhovnicia cuprinde si depaseste psihologia... in vreme ce psihologia abia daca poate sa il inteleaga pe om.
Din cate stiu eu, foarte multi dintre sfinti erau mari carturari si aveau cunostinte foarte avansate pentru vremea lor, chiar daca intr-adevar certificate scrise nu aveau inramate pe perete. De exemplu cei trei ierarhi pe care i-am praznuit nu de multa vreme: Sf Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare si Sf. Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul au fost toti cu multa stiinta de carte, nu numai cat sa scrie si sa citeasca. Ei erau considerati oameni foarte eruditi la vremea lor, si mare parte din invataturile din Sf. Traditie vin de la ei.

Parerea mea e ca acest examen nu e in mod necesar ceva rau sau gresit. Si eruditia, daca vine in parte de la Duhul Sfant, este foarte importanta, formand parte din chemarea preotului. Trebuie insa ca si acest examen sa testeze mai putin regulile si mai mult sufletul, sa fie mai putin despre teorie si mai mult despre practica. Iar acel care are acest certificat sa-l pastreze cu smerenie, ca pe un prim pas spre Golgota -- pentru ca preotia este in sine o chemare foarte grea dupa parerea mea.

Doamne ajuta!

Cristina
Reply With Quote