Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.02.2011, 12:42:14
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Ar putea fi cineva mare duhovnic, daca nu cunoaste canoanele?
Ar putea fi sfant, bineinteles. dar a invata, a indrepta, a induhovnici pe altii, este alt har.
Oare au fost duhovnici mai mari decat sfintii?
Sfintii vedeau in omul din fata lor tot adancul lor nepatruns... dand exact medicamentele potrivite.

Duhovnicia izvoraste din cunoasterea lui Dumnezeu si iubirea din toata inima a aproapelui !
Dintr'o cunoastere chiar si perfecta a omului izvoraste... psihologia, nu insa si duhovnicia.

Si, oricat am vrea sa le asemanam, intre duhovnicie si psihologie... exista o mare diferenta.
Duhovnicia cuprinde si depaseste psihologia... in vreme ce psihologia abia daca poate sa il inteleaga pe om.

Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 13:25:24
piedonee's Avatar
piedonee piedonee is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Sfintii vedeau in omul din fata lor tot adancul lor nepatruns... dand exact medicamentele potrivite.

Duhovnicia izvoraste din cunoasterea lui Dumnezeu si iubirea din toata inima a aproapelui !
Dintr'o cunoastere chiar si perfecta a omului izvoraste... psihologia, nu insa si duhovnicia.

Si, oricat am vrea sa le asemanam, intre duhovnicie si psihologie... exista o mare diferenta.
Duhovnicia cuprinde si depaseste psihologia... in vreme ce psihologia abia daca poate sa il inteleaga pe om.
ai dreptate dar multinu inteleg ca:
CITESTI PT A INVATA SI IUBESTI PT A INTELEGE
si din iubire sincerese nasc restul.....dar cumputin iubesc cu inima nu cu vorbele putin inteleg,uni pot citi toate bibliotecile din lume dar daca nu salasluesti in ei aceea iubire ,cu greu va intelege.....
e usor sa vorbim de iubire...dar greu vom putea faceam acest lucru...
dar greu putem renuta la propiu egoism,asteptam ca lumea sa se schimbe inloc sa incepem cu noi,vedem ca nu duhovnici buni sunt tot mai rar,asteptam sa apara alti ,dar nici decum noi ,sa fim mai buni,mai iertatori....
e adevarat ca duhovniciea intrece psihologiea pt ca iubirea in sine intrece orice.....dar sa nu uitam ca iubirea de arginti(bani)are o putere mare trebuie sa fii mult prea intelept sa faci fata acestei tentati si de aici apare tot mai putini duhovnici buni,raspunsul e clar..
sincer ma uit pe mapamond asa sivad ca din ce in ce fenomenul DRAGOSTE incepe sa dispara....,orgoliile,egoismul,bani,invidia sunt din cee in ce mai puternice si nu observam ca sunt destul de distructive.....
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 15:13:16
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:

In concluzie, sa nu se mai dea examen? Ai aflat bibliografia pentru examen? Stii macar despre ce este vorba???

Acest examen se refera doar la tinerii preoti ce au fost hirotoniti, dar nu au primit inca hirotesia.
http://www.basilica.ro/ro/stiri/exam...ilor_3073.html
Promovarea acestuia le conferă dreptul de a fi hirotesiți duhovnici pentru a-i putea spovedi pe credincioșii aflați în păstorirea lor.

Ce vi se pare atat de deplasat?
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 13:07:08
CrisetenO CrisetenO is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Din cate stiu eu, foarte multi dintre sfinti erau mari carturari si aveau cunostinte foarte avansate pentru vremea lor, chiar daca intr-adevar certificate scrise nu aveau inramate pe perete. De exemplu cei trei ierarhi pe care i-am praznuit nu de multa vreme: Sf Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare si Sf. Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul au fost toti cu multa stiinta de carte, nu numai cat sa scrie si sa citeasca. Ei erau considerati oameni foarte eruditi la vremea lor, si mare parte din invataturile din Sf. Traditie vin de la ei.

Parerea mea e ca acest examen nu e in mod necesar ceva rau sau gresit. Si eruditia, daca vine in parte de la Duhul Sfant, este foarte importanta, formand parte din chemarea preotului. Trebuie insa ca si acest examen sa testeze mai putin regulile si mai mult sufletul, sa fie mai putin despre teorie si mai mult despre practica. Iar acel care are acest certificat sa-l pastreze cu smerenie, ca pe un prim pas spre Golgota -- pentru ca preotia este in sine o chemare foarte grea dupa parerea mea.

Doamne ajuta!

Cristina
Reply With Quote
Răspunde

Tags
duhovnic, duhovnicie

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Examen de Admitere la Facultatea de Teologie - Bucuresti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 10.07.2010 22:41:47
rugaciune pentru examen AngelSmile Rugaciuni 11 06.05.2009 15:10:01
subiecte examen capacitate preoteasca 2008 mmaria Generalitati 3 01.03.2008 19:42:25
limitele sfaturilor preotesti in duhovnicie blueinsinuate Preotul 30 11.06.2007 17:41:29
examen Cain Intamplari adevarate 2 03.08.2006 11:17:24