View Single Post
Vechi 13.02.2011, 21:44:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?
Spuneti ca asteptati un raspuns, dar eu l-am dat de vreo trei ori. Ziua a saptea fata de calendarul evreiesc este ziua de sambata. Acesta era calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani si a fost adoptat apoi de toata lumea. Desigur, fata de calendarul chinez este alta zi, sau fata de cel egiptean.
De asemenea, nu intram in speculatii, pentru ca nu stim sigur ca evreii au pastrat exact ziua data lui Moise timp de 1500 de ani. In timpul lui Moise s-a dat pentru prima data ziua de odihna, Sabatul. Asta v-am aratat-o in celalalt mesaj.
Citat:
Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa
Asta v-am mai zis-o, interpretati cum doriti sambata, sabat si odihna. Sambata = sabat = odihna. Deci ziua a saptea se numea "Odihna", dar dupa ce Moise a primit porunca. Deci acolo e de fapt "adu-ti aminte de ziua de odihna." Dar eu i-am mai scris astea lui trice. "a saptea" este numeral ordinal, nu nume de ziua.
Citat:
a) E ziua cea dintai a creatiunii; """"" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: [COLOR=#810081]http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/invatatura-credinta-ortodoxa/despre-sarbatori-80571.html[/COLOR]
Asta e luata in sens figurat, la fel cum se spune ca e ziua a opta. Daca vedeti in restul articolelor ortodoxe niciunul nu spune ca saptamana data lui Moise se cunostea dinainte, sau ca aceasta ar fi exact cea calculata de la inceputul lumii. Dar, cum spune si in decalog, putem face o comparatie cu saptamana facerii. Cum ati dat si citatul, ca la fel a facut Dumnezeu lumea in sase zile si in a saptea S-a odihnit.
Citat:
De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni)
E mai convenabil, decat sa recunoasteti adevarul mai bine spuneti sa nu intelegeti, sau ca nu se intelege. Deci ori ati inteles si o puneti pe ceata, ca sa para ca nu are sens, ori, daca nu intelegeti, de ce nu intebati pe cineva care poate intelege. Presupun ca nu toti repeta doar ceea ce au auzit de la cultul lor, fara sa poata rationa in afara celor stiute.
Reply With Quote