Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2011, 14:14:28
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Din iritarea dvs. observ ca putin ati inceput sa intelegeti.
Dar greu, căci incoerența dumneavoastră e tot mai evidentă. Și nu o spun doar eu.

Citat:
Deci: religia adeventista spune ca sabatul era dinainte de Moise
Nu doar "religia adeventistă", ci chiar Biblia: Sabatul e de la Creație (Facerea 2,2-3).

Citat:
stim din istorie ca niciun popor nu avea notiunea de saptamana
V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 14:27:18
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Cum spuneti, sa nu-i bagam in seama pe evrei. In calendarul evreiesc ziua de sabat este sambata. Dar spuneti sa facem abstractie de evrei si calendarul lor.
O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?

Astept un raspuns la fel de simplu.

Citat:
Asa ca socotim, cum scrie in decalog, prima zi (luni), ziua a doua (marti), ziua a treia (miercuri), ziua a patra (joi), ziua a cincea (vineri) si ziua a sasea (sambata).
Catehismul ortodox si Porunca a patra, in unele traduceri ortodoxe, ne arata in mod explicit ca ziua a saptea (cea sfintita si binecuvatata de Dumnezeu) este sambata.

Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa.” (traducere ortodoxa)

""""286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
""""" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ori-80571.html

Daca duminica este considerata, de ortodoxie, ca fiind prima zi a creatiunii, inseamna ca ziua a saptea de la creatiune (in care S-a odihnit Dumnezeu si pe care a binecuvantato si sfintito) este sambata.

De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni).

Last edited by crocomau; 13.02.2011 at 14:31:09.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 14:41:52
Banned

Implicit

Citat:
Ziua a saptea la numar e ziua de duminica.
Ei bine, chestiunea aceasta trebuie s-o rezolvați singur cu Sf. Sinod al BOR. Și după ce i-ați lămurit, puteți să luați la rând și celelalte biserici ortodoxe surori.

Citat:
Da stim, asta din Facerea. Ne arata ca si Domnul s-a odihnit dupa sase zile (desi nu prea intelegem cum).
Păi vedeți dvs. tocmai aici este cheia, că nu înțelegeți cum. Dumnezeu nu are nevoie de odihnă, căci El nu obosește nicicând (Is.40,28). El S-a odihnit doar în prima sâmbătă a lumii ca să ne dea nouă un exemplu de cum trebuie să ne odihnim sâmbăta. Însă noi suntem cam grei de cap și "nu prea înțelegem cum". Avem impresia că trebuie să ne odihnim sâmbăta, orpindu-ne din lucru duminica!

Citat:
Cuvantul sabat se traduce in romaneste odihna, asa ca ori scriem doar in evreieste, ori doar in romana. Cum nu stiu limba ebraica (cu atat mai mult cea veche), scriu doar in romana.
Bine frate, scrie doar în română, dar să vedem cum te vei descurca cu celelalte sinonime, căci שַבָת (Shabbath) mai înseamnă și sâmbătă și săptămână... Vei traduce peste tot cu "odihnă"?

Last edited by tricesimusquintus; 13.02.2011 at 14:44:32.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 16:26:55
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirela0110 Vezi mesajul
in calendarul ortodox am observat cred ca cu totii ca prima zi din saptamana este duminica. si au fost discutii ca sa se modifice aceasta, adica prima zi din saptamana sa fie duminica... adica sa lucrez duminica? nu stiu eu am crescut cu ideea ca duminca este zi Sfanta si nu as putea lucra niciodata duminca. sau duminica ramane ziua sfanta, doar ca in loc de numarul 7 capata numarul 1? si de ce modificarile astea? doar ca sa ne americanizam ?? ca din cate stiu la ei tot asa duminica e prima zi ... asa se vrea peste tot, in europa, in lume sau doar in romania? eu una sincer nu sunt deloc de accord :D !!! da na ... cine sunt eu si cine ma baga pe mine in seama :P
Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment. Este o tentativa ecumenista. Sa avem un minimum de intelepciune si sa dam ascultare. Asa se cuvine, pentru nu sunt vinovati cei ce ne dau astfel de porunci ci noi suntem vinovati datorita pacatelor si ratacirilor noastre. Iata, pacatele noastre striga la noi si vor striga din ce in ce mai tare daca nu intelegem o data sa indreptam cararile noastre.
Vechi 13.02.2011, 17:37:34
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de adrian010155 Vezi mesajul
Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment.
Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 19:57:21
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?
Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament, adica ziua care, la vremea aceea, era prima zi a saptamanii la evrei, ziua de dupa sabat. Aceea era zi lucratoare, asa cum este si acum la evrei ziua inatai a saptamanii. La ei prima zi este duminica si este zi lucratoare. La noi prima zi este luni si este zi lucratoare, tocmai pentru a sarbatori cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica. Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu. Sabat nu inseamna ziua de sambata ci ziua de odihna, ziua a saptea, ziua sfintita de Dumnezeu. Stii ca circula o gluma: "Orice treaba serioasa incepe cu o pauza." Te asigur ca nu este cazul in speta. Nicaieri nu sta scris in Sfanta Scriptura ca Dumnezeu a sfintit ziua intai si daruit-o oamenilor spre odihna, ci ziua a saptea. Nu cer nimanui sa fie de acord cu mine. Dimpotriva, am indemnat la ascultare.
Vechi 13.02.2011, 20:26:01
Banned

Implicit

Citat:
Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament,
Eu am dat un citat din Noul Testament (Biblia Ortodoxa) unde se arata ca duminica este ziua intaia a saptamanii. Faptul ca duminica este ziua intaia a saptamanii este recunoscut de toata crestinatatea (mai putin de dvs. si inca o persoana de pe forum).

Citat:
La noi prima zi este luni si este zi lucratoare,
Faceti referire la o impartirea adminstrativa a zilelor sapatamanii. Dar, din punct de vedere crestin (conform cu Sfanta Scriptura), prima zi a saptamanii este duminica.

Citat:
cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica.
Dupa Scriptura, duminica este prima zi a saptamanii. Ziua a saptea este sambata. Daca sunteti ortodoxa trebuie sa cunoasteti si sa recunoasteti acest lucru.

Citat:
Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru
Ziua intai de la creatie, conform Catehismului Ortodox, este duminica.

Citez (de aici http://www.crestinortodox.ro/carti-o...i-80571.html):

"286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
" (Catehismul ortodox; cap. "Despre sarbatori").

Deci, duminica este ziua intaia a creatiei, in care Dumnezeu a lucrat. Cred ca ar trebui sa-L copiem noi pe Dumnezeu, nu Dumnezeu pe noi.

Citat:
si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu.
Ziua a saptea, pe care Dumnezeu a binecuvantato si a sfintito si S-a odihnit in ea, este sambata.

Citez din invataturi ortodoxe. Le gasiti aici: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura.

Banuiesc ca nu mai exista nici un dubiu in identificarea zilelor sapatamanii, conform invataturii crestine. Este limpede care este ziua intaia (duminica) si este limpede care este ziua a saptea (sambata).

Last edited by crocomau; 13.02.2011 at 20:51:50.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 21:21:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Dar greu, căci incoerența dumneavoastră e tot mai evidentă. Și nu o spun doar eu.
Desigur, o spune si crocomau, dar e tot adventist. Ce face un om cand afla adevarul? Vine in adevar sau alege sa-l nege si sa-l acopere.
Citat:
V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs
Nu ma prididesc citindu-le. Unde sunt? In afara de referirea la Noe nu am vazut altceva. Dar la Noe nu se mentioneaza nimic de vreo zi de odihna, ci doat de sapte zile. Asa cum se mentioneaza si in alte parti de alt numar de zile. De exemplu dupa iesirea din Egipt sarbatoarea Pastilor s-a spus sa tina sapte zile, dar nu are legatura cu saptamana.
Eu v-am aratat ca in ziua care ar fi fost a odihnei Dumnezeu le-a spus sa muncesca (cu o zi inainte de caderea manei si instituirea zilei de odihna).
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 21:40:39
Banned

Implicit

Citat:
stim din istorie ca niciun popor nu avea notiunea de saptamana
Citat:
V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs.
Citat:
Nu ma prididesc citindu-le. Unde sunt?
O fac special pentru dvs. Rog să nu fiu blamat că mă repet:

"El, Hristos a fost numit Domn al Sâmbetei pentru ca El a susținut sâmbăta ca pe ceva al Său. Hristos n-a desființat sâmbăta pe care El o ținea". (Tertulian - Contra lui Marcion, cartea a IV-a, cap.XII)

"Sâmbăta este odihna Domnului... ziua a șaptea este sâmbătă" (Chiril al Alexandriei - Scrieri; Închinarea și slujirea în duh și adevăr, traducere de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. IBM al BOR, București 1991, pag.236)

"La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309)

"Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 21:44:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?
Spuneti ca asteptati un raspuns, dar eu l-am dat de vreo trei ori. Ziua a saptea fata de calendarul evreiesc este ziua de sambata. Acesta era calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani si a fost adoptat apoi de toata lumea. Desigur, fata de calendarul chinez este alta zi, sau fata de cel egiptean.
De asemenea, nu intram in speculatii, pentru ca nu stim sigur ca evreii au pastrat exact ziua data lui Moise timp de 1500 de ani. In timpul lui Moise s-a dat pentru prima data ziua de odihna, Sabatul. Asta v-am aratat-o in celalalt mesaj.
Citat:
Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa
Asta v-am mai zis-o, interpretati cum doriti sambata, sabat si odihna. Sambata = sabat = odihna. Deci ziua a saptea se numea "Odihna", dar dupa ce Moise a primit porunca. Deci acolo e de fapt "adu-ti aminte de ziua de odihna." Dar eu i-am mai scris astea lui trice. "a saptea" este numeral ordinal, nu nume de ziua.
Citat:
a) E ziua cea dintai a creatiunii; """"" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: [COLOR=#810081]http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/invatatura-credinta-ortodoxa/despre-sarbatori-80571.html[/COLOR]
Asta e luata in sens figurat, la fel cum se spune ca e ziua a opta. Daca vedeti in restul articolelor ortodoxe niciunul nu spune ca saptamana data lui Moise se cunostea dinainte, sau ca aceasta ar fi exact cea calculata de la inceputul lumii. Dar, cum spune si in decalog, putem face o comparatie cu saptamana facerii. Cum ati dat si citatul, ca la fel a facut Dumnezeu lumea in sase zile si in a saptea S-a odihnit.
Citat:
De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni)
E mai convenabil, decat sa recunoasteti adevarul mai bine spuneti sa nu intelegeti, sau ca nu se intelege. Deci ori ati inteles si o puneti pe ceata, ca sa para ca nu are sens, ori, daca nu intelegeti, de ce nu intebati pe cineva care poate intelege. Presupun ca nu toti repeta doar ceea ce au auzit de la cultul lor, fara sa poata rationa in afara celor stiute.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11