View Single Post
Vechi 17.02.2011, 22:27:28
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit Biserica, preotii si banii lor (1)

Sper ca cine a deschis acest subiect il urmareste inca.

Pe langa dl. Mihnea Dragomir, care are o experienta directa in contactul cu problemele materiale ale Bisericii, dati-mi voie sa intervin si eu cu ceea ce stiu in mod nemijlocit.

Legat de intrarea in unele manastiri cu "potential turistic": si in Grecia exista o anumita taxa de intrare si de vizitare la unele manastiri, cum ar fi unele din complexul de la Meteora. Dar de obicei sunt taxati turistii (mai ales ne-ortodocsi), insa NU pelerinii - adica cei care vin pentru zidire duhovniceasca, iar nu pentru a casca gura ca la Acropole.
In plus, la fiecare manastire sunt doar anumite zile pentru vizitare. Monahii se plang ca fluxurile de turisti le perturba rostul monahal.

In Romania, se practica taxa de vizitare la unele manastiri din Bucovina (mai ales cele din sec. 15-16), dar tot pentru turisti.
Eu am fost de mai multe ori cu grupuri insotite de unul sau doi preoti, care spuneau: noi suntem pelerini, iar nu turisti, am venit aici pentru inchinare. Si am intrat fara taxa, de fiecare data.
Credinciosul ortodox care merge ca pelerin, nu ca turist care cauta ceva distractie si ceva odihna, are dreptul sa intre fara taxa. Chiar daca nu lasa pomelnic la altar.

Iar intrarea in bisericile de mir... sa fim seriosi, ca doar nu e ca la cinema sau la meci, sa intri cu bilet !
Sau sa te oblige cineva sa cumperi lumanari sau altele in valoare de X lei.

In Grecia , lumanarile stau pe o masa speciala, omul pune un ban pentru ele intr-o cutie si se mizeaza pe bunul simt. Dupa slujba, la parohii, se lasa deschis pridvorul, si cei care mai trec pe acolo au lumanari la dispozitie si NIMENI nu sta sa supravegheze sau sa-i traga de maneca sa lase suma X sau Y pentru ele.
Dar bunul simt trebuie sa-si spuna cuvantul. De obicei, oamenii lasa cam 50 de centi pentru 3-4 lumanari mici.
Pentru cei care nu cred in cinstea si in bunul simt al ortodoxului grec, mai trebuie sa spun _ cu mult amar in suflet _ ca in Grecia nu se incuiau usile de la case si de la masini inainte de a sosi emigrantii albanezi, bulgari si romani.
Reply With Quote