Maria uite, mi-a placut ideea ta cand ai spus ca poate visul iti spune sa nu-ti neglijezi aproapele, sa le acorzi mai multa atentie, si ca o vorba buna poate fi mult mai de ajutor decat ajutorul material.
Ai continuta apoi sa postezi si
imi pare ca pe langa gandul bun s-au strecurat cateva greseli. Da-mi voie sa incerc sa le expun.
Citat:
În prealabil postat de Mari28
...nu imi ghidez viata dupa vise dar faptul ca ani si ani de zile le-am ignorat ma tinut intr-un intuneric si o depresie lunga ...daca o faceam eram departe... stiam ca imi e dat sa ajut dar nu intelesesem cum...iar ca rezultat .. nu eu ma ghidez dupa vise ci visele ma ghideaza de cele mai multe ori fara sa vreau ...
|
Unde departe ai fi fost? Daca vrei sa spui ca departe pe plan spiritual, ai grija sa nu fi in inselare din cauza mandriei. Nu spun ca nu poti ajuta, dar ai grija sa nu te crezi mai buna decat altii, cu mai multa putere de aface bine, si nu in ultimul rand nu uita ca
fara sa te cureti pe tine nu poti ajuta pe altii. Vezi ca primul scop al crestinului este sufletul sau - "ce-i va folosi omului de va castiga lumea toata si sufletul sau il va pierde". O vorba din popor spune: "Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia" - grija excesiva pana la neglijarea sufletului nostru. Cum sa fi ghidata de vise "fara sa vrei"? Nu lasa sa-ti scape darul cel mai de pret dat de Dumnezeu - liberul arbitru - ca binele trebuie sa vina de la tine, din constiinta ta, si nu sugestionat de un vis. NU pot sa cred ca DUmnezeu ne forteaza in vreun fel.
Citat:
dar poate daca respingem visele toate gresim ... trebuie sa facem diferenta intre ele pur si simplu pentru a nu deveni cu totii niste Toma necredinciosii ... oare nu biserica ne spune "crede si nu cerceta"??
|
NU cred ca gresim daca respingem visele, nici chiar cele de la Dumnezeu. Exemplele sunt multiple atat in biblie cat si in vietile sfintilor, cu oameni care au refuzat sa creada ceea ce le cerea Dumnezeu prin vedenii si vise. Si nu numai ca Dumnezeu a gasit o cale pe intelesul lor, dar au fost si rasplatiti pentru vigilenta lor.
Si nu cred ca biserica ortodoxa spune vreodata "crede si nu cerceta" - ai grija cu acest gand ca este gresit!
Citat:
... daca cumva viseaza cineva ca va avea loc un incendiu ..de ce sa ignore visul si sa nu mearga sa salveze niste vieti ... ar putea fii viata ta sau a oricaruia dintre noi...
|
Dar daca acel incendiu este din motive bine stiute de Dumnezeu si noi ne impotrivim? Si un crestin trebuie sa fie convins ca Dumnezeu chiar si un lucru rau il intoarce spre mantuirea noastra.
Citat:
... nu Dumnezeu ia condamnat la moarte ...ci ignoranta noasta ...
|
Am mai spus si altadata ca nu cred ca DUmnezeu pedepseste, si poate chiar incearca sa ne dea o sansa sa castigam raiul salvand pe cineva. Dar te rog gandeste-te si la varianta ca, din cauza pacatelor unora, Dumnezeu i-a lasat sa fie pedepsiti de necuratul. Dar acesta ca sa faca mai mult rau dintr-o lovitura sau sa fie sigru ca macar unul ii cade in mana, iti trimite si tie un vis ca sa-i salvezi, astfel stimuland mandria ta cum ca esti atat de curata ca Dumnezeu iti trimite vise, si ca esti un fel de soldat al Domnului.
Daca gresesc imi cer iertare, si tare de folos mi-ar fi daca m-ar corecta cineva.