Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Alte discutii > Vrajitoria
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2011, 22:43:34
Mari28 Mari28 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Sfintii Parinti ne recomanda sa nu credem in vise, pentru a nu ne expune riscului inselarii demonice. Diavolul este foarte viclean, iar de nu avem maturitate duhovniceasca, putem cadea in capcana lui. Am citit un articol lamuritor legat de aceasta tema, Putem accepta visele?
dar poate daca respingem visele toate gresim ... trebuie sa facem diferenta intre ele pur si simplu pentru a nu deveni cu totii niste Toma necredinciosii ... oare nu biserica ne spune "crede si nu cerceta"?? oare e mai usor pentru om sa traiasca in nestiinta si ignoranta decat sa faca cuiva un bine ... daca cumva viseaza cineva ca va avea loc un incendiu ..de ce sa ignore visul si sa nu mearga sa salveze niste vieti ... ar putea fii viata ta sau a oricaruia dintre noi ... si nu imi spune ca daca Dumnezeu ingaduie acel incendiu si acei oameni sa moara nu se poate face nimic ... nu Dumnezeu ia condamnat la moarte ...ci ignoranta noasta ... ignoranta care ne-a adus unde suntem in ziua de azi ..plini de dusmanie si ura ca venicu mai are un cartof in camara si eu nu ... Eu ii multumesc Domnului de fiecare data cand ma ajuta sa pot ajuta iar daca o data la catva timp ajutorul vine prin vis atunci de ce sa il ignor ...
Reply With Quote
Vechi 02.03.2011, 01:08:34
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mari28 Vezi mesajul
dar poate daca respingem visele toate gresim ... trebuie sa facem diferenta intre ele pur si simplu pentru a nu deveni cu totii niste Toma necredinciosii ... oare nu biserica ne spune "crede si nu cerceta"?? oare e mai usor pentru om sa traiasca in nestiinta si ignoranta decat sa faca cuiva un bine ... daca cumva viseaza cineva ca va avea loc un incendiu ..de ce sa ignore visul si sa nu mearga sa salveze niste vieti ... ar putea fii viata ta sau a oricaruia dintre noi ... si nu imi spune ca daca Dumnezeu ingaduie acel incendiu si acei oameni sa moara nu se poate face nimic ... nu Dumnezeu ia condamnat la moarte ...ci ignoranta noasta ... ignoranta care ne-a adus unde suntem in ziua de azi ..plini de dusmanie si ura ca venicu mai are un cartof in camara si eu nu ... Eu ii multumesc Domnului de fiecare data cand ma ajuta sa pot ajuta iar daca o data la catva timp ajutorul vine prin vis atunci de ce sa il ignor ...
Mari, noi in Hristos sa credem, nu in vise. Nu sunt de parere ca necredinta in vise ne impiedica sa fim mai buni, sa facem bine celor de langa noi, sa ne unim cu Hristos, sa dobandim Duhul Sfant. Ne mantuim si fara sa dam atentie viselor, asta reiese din invatatura Sfintilor Parinti.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2011, 01:35:48
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Acest thread m-a dus cu gandul la o discutie foarte frumoasa avuta de Mitropolitul Veniamin Fedcenko cu o batranica, relatata in Intalniri cu sfintii:

"Eram deja rector de seminar. Mergeam acasa de la catedrala. In dreapta - Volga. In curmezis se scurge in ea un parau, Tmaka. Apa, de un galben murdar - in susul rauletului erau niste fabrici, uzine. Un podisor de lemn. Ajung din urma o batranica.

-Doamne-ajuta, bunico!
-Multamim, parinte!
-Cati ani ai?
-Ei, deja 74.
-Bine-e...
-Si pe Dumnezeu l-am rugat sa stranga, dar nu-mi mai trimite odata moartea...
Tacuram. Mergem.

-Iata ce Voiam sa intreb. Am avut deunazi un vis.
Mi-a povestit visul.
-Bunico, Sfintii Parinti poruncesc sa nu credem in vise.
Incep sa-i explic de ce poruncesc astfel. Si-i aduc exemplul Cuviosului Ambrozie de la Optina.
-Iar alt Sfant, Diadoh, spune chiar despre virtutea necredintei in vise.

Am incheiat. Credeam ca am convins-o.
-Hmm... spuse calm batrana. Sa va spun si alt vis!”

Last edited by George.m; 02.03.2011 at 01:48:37.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2011, 13:23:25
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Maria uite, mi-a placut ideea ta cand ai spus ca poate visul iti spune sa nu-ti neglijezi aproapele, sa le acorzi mai multa atentie, si ca o vorba buna poate fi mult mai de ajutor decat ajutorul material.
Ai continuta apoi sa postezi si imi pare ca pe langa gandul bun s-au strecurat cateva greseli. Da-mi voie sa incerc sa le expun.
Citat:
...nu imi ghidez viata dupa vise dar faptul ca ani si ani de zile le-am ignorat ma tinut intr-un intuneric si o depresie lunga ...daca o faceam eram departe... stiam ca imi e dat sa ajut dar nu intelesesem cum...iar ca rezultat .. nu eu ma ghidez dupa vise ci visele ma ghideaza de cele mai multe ori fara sa vreau ...
Unde departe ai fi fost? Daca vrei sa spui ca departe pe plan spiritual, ai grija sa nu fi in inselare din cauza mandriei. Nu spun ca nu poti ajuta, dar ai grija sa nu te crezi mai buna decat altii, cu mai multa putere de aface bine, si nu in ultimul rand nu uita ca fara sa te cureti pe tine nu poti ajuta pe altii. Vezi ca primul scop al crestinului este sufletul sau - "ce-i va folosi omului de va castiga lumea toata si sufletul sau il va pierde". O vorba din popor spune: "Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia" - grija excesiva pana la neglijarea sufletului nostru. Cum sa fi ghidata de vise "fara sa vrei"? Nu lasa sa-ti scape darul cel mai de pret dat de Dumnezeu - liberul arbitru - ca binele trebuie sa vina de la tine, din constiinta ta, si nu sugestionat de un vis. NU pot sa cred ca DUmnezeu ne forteaza in vreun fel.
Citat:
dar poate daca respingem visele toate gresim ... trebuie sa facem diferenta intre ele pur si simplu pentru a nu deveni cu totii niste Toma necredinciosii ... oare nu biserica ne spune "crede si nu cerceta"??
NU cred ca gresim daca respingem visele, nici chiar cele de la Dumnezeu. Exemplele sunt multiple atat in biblie cat si in vietile sfintilor, cu oameni care au refuzat sa creada ceea ce le cerea Dumnezeu prin vedenii si vise. Si nu numai ca Dumnezeu a gasit o cale pe intelesul lor, dar au fost si rasplatiti pentru vigilenta lor. Si nu cred ca biserica ortodoxa spune vreodata "crede si nu cerceta" - ai grija cu acest gand ca este gresit!
Citat:
... daca cumva viseaza cineva ca va avea loc un incendiu ..de ce sa ignore visul si sa nu mearga sa salveze niste vieti ... ar putea fii viata ta sau a oricaruia dintre noi...
Dar daca acel incendiu este din motive bine stiute de Dumnezeu si noi ne impotrivim? Si un crestin trebuie sa fie convins ca Dumnezeu chiar si un lucru rau il intoarce spre mantuirea noastra.
Citat:
... nu Dumnezeu ia condamnat la moarte ...ci ignoranta noasta ...
Am mai spus si altadata ca nu cred ca DUmnezeu pedepseste, si poate chiar incearca sa ne dea o sansa sa castigam raiul salvand pe cineva. Dar te rog gandeste-te si la varianta ca, din cauza pacatelor unora, Dumnezeu i-a lasat sa fie pedepsiti de necuratul. Dar acesta ca sa faca mai mult rau dintr-o lovitura sau sa fie sigru ca macar unul ii cade in mana, iti trimite si tie un vis ca sa-i salvezi, astfel stimuland mandria ta cum ca esti atat de curata ca Dumnezeu iti trimite vise, si ca esti un fel de soldat al Domnului.
Daca gresesc imi cer iertare, si tare de folos mi-ar fi daca m-ar corecta cineva.

Last edited by FiulRisipitor; 02.03.2011 at 13:26:56.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2011, 14:03:01
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Este foarte greu sa le convingi contrariul, ele sunt convinse ca aceste visuri sunt de la Dumnezeu. Odata intrate in hora e greu de iesit...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
VISE carmenutza05 Generalitati 32 01.06.2011 00:26:13
vise mita100 Generalitati 5 23.11.2009 18:02:49
vise silana Generalitati 9 04.08.2008 21:26:37