Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Eu sper că nu vă faceți iluzii că în spatele declarațiilor de încredere în Biserică, ori în spatele declarațiilor oamenilor că sunt credincioși s-ar afla vreo realitate. Marea majoritate a românilor au încetat de mult să-și practice credința. Cine, de pe acest forum, își întâlnește cu regularitate vecinii de la bloc duminica, la biserică ? Oamenii se declară credincioși, fără a fi astfel. Mai exact, ei (mare lor majoritate) cred într-un vag dumnezeu al filozofilor, dar nu în Dumnezeul cel viu al lui Avraam, Isac și Iacob. E mare diferență și între credință și practicarea credinței. Degeaba eu cred că Dumnezeu există, dacă mă comport ca și când Dumnezeu nu ar exista. Că scris este "nu cel ce zice "Doamne, Doamne! (...) ci cel ce face voia Mea".
Situația este chiar mai gravă decât atât: nu numai că România este în budă morală, dar Europa toată și chiar și America este astfel. Particularitatea României este că avem în spate nu numai 20 de ani de liberalism, ci încă 40 de comunism. Capra noastră stă să crape, dar nici capra vecinilor nu se simte prea bine și parcă nu mai behăie ca odinioară. Dacă aveți impresia că în Scoția moralitatea e în creștere, comparați sociometrii din zilele noastre cu cele de acum 60 de ani pentru aceeași populație și veți sesiza, în mod sigur, diferențe de indici în privința nupțialității, divorțialității, procent de copii din familii monoparentale, consum de droguri, avorturi și ce mai doriți dv. Mie mi se pare mai mult o megatendință decât un caz izolat românesc.
Nu există nici o altă metodă decât propaganda credinței. Orice alt mijloc va da greș. Nimic solid nu se poate construi pe nisip și nu există alt fundament tare decât cel al credinței. Așa cum teologia morală este emergentă teologiei dogmatice, moralitatea unei lumi și a unei epoci este consecința credinței oamenilor care alcătuiesc acea lume și acea epocă. Nu depravarea morală duce la disoluția credinței, ci invers: disoluția credinței duce automat, în mai puțin de o generație, la depravare și perdiție.
|
Domnule doctor, te rog sa ma ierti ca rup tacerea si imi permit sa ma adresez direct . Te rog sa ma ierti deasemenea ca refuz un dialog in continuare.
Insa nu pot sa-mi ascund admiratia acestei postari care este extraordinara. De un realism si de o franchete extraordinara .
O palma binemeritata fraierilor ortodocsi care cred , incepind cu preotii si cu ierarhii, ca umplerea bisericilor doar in ziua duminicii cu multime de indivizi ar insemna ceva deosebit . Doar fraierii cred ca umplerea bisericilor o singura data in saptamina cu itineranti, bonjuristi, crestini de ocazie, ignoranti, misticim aiuriti si asa-zisi crestini care au un D.zeu in biserica si altul afara pt. cind or iesi de la spectacol , este un lucru imbucurator .
A fi credincios inseamna a trai credinta si nu a o vorbi . Nu are nici o legatura a vorbi cu a implinii . Ortodoxia este prin excelenta o religie traita . O religie care traieste cu adevarat doar in clipa in care o practici altminteri este o filosofie alaturi de altele scornite de mintea umana . Iar a trai credinta ortodoxa inseamna sa faci poruncile Mintuitorului in fiecare zi , inseamna a face cu adevarat din viata ta ceea ce spun sfintii parinti : jertfa, caci jertfa este viata omului pe pamint !
In clipa in care nu vrei sa traiesti decit citeva din poruincile lui Hristos iar pt. altele ai explicatiile tale si parerile tale personale , precum vedem pe larg aici pe forum, nu faci decit sa te joci de-a ortodoxia , nu faci decit sa te amgesti si sa te pupi pe dinti cu satana care te va si robii in curind pe vecie .
Nu isfosele si libertinajul nostru de creduliate se cheama credinta ortodoxa . Nu , ci jertfa . Hristos insusi ne spune , si s-a scris aici pe forum de nenumarate orti , ,,...cine voieste sa-mi urmeze, sa se lapede de sine , sa-si ia crucea si sa-mi urmeze " ! iar a-ti lua crucea nu insemneaza sa fi itinerant prin biserica si nici sa dai ochii peste cap la slujbe prefacidu-te evlavios.
Asa este , romanul este mult prea departe de ortodoxie iar bisericile sunt pline de oameni care habar nu au ce este cu ei acolo. Se spune ca aici in romania 5 jandarmi ar fi facut o gluma proasta si in ziua duminicii au dat buzna in timpul sf. liturghii strigind in gura mare : foc, foc, toata lumea afara . lumea s-a repezit buluc iesind raminind in biserica decit 5-6 credinciosi care nu au vrut sa iasa . Atunci unul din jandarmi a spus preotului : gata parinte, acum poti continua ca te-am scapat de farisei !
Te felicit frate atit pt. spiritul acut vizual si cognitiv ca si pt. demnitatea si taria cu care ai marturisit aceasta . Nu am vazut pina acum la nici un ortodox aici pe forum o marturisire atit de limpede si de reala(exista totusi 3-4 exceptii care nu pot fi trecute cu vederea). De obicei acestora le plac minciunile frumos ambalate in ceea ce priveste credinta lor.
Sunt convins ca ceea ce ai observat si sti si dumneata stie bine de exemplu si masoneria si asta ar putea cauza multa durere si chin bisericii ortodoxe. Noroc, slava lui D.zeu, ca el singur poarta de grija bisericii sale si neincetat ridica sfinti din robii sai, si portile iadului nici o data nu o v-a birui !
Scaparea , remediul nu este insa propaganda ci stringerea rindurilor in jurul duhovnicilor si trairea cu tot sufletul a credintei !
Toata stima si consideratia mea frateasca pt. o marturisire si o atitudine barbateasca !