Citat:
În prealabil postat de Scotsman
Interesant,problema de nuanta,cat mantuirea cuiva.In teorie,nu ma refer la BC ci in general,totul pare pus in ordine.In practica,rata avorturilor si scaderea varstei la care se produc,spun o alta poveste,pe care multi o ascund sub pres,fie pentru imagine,fie pentru ca nu fac nimic sa o amelioreze,fie ca nu intereseaza,fie din alte motive.
Situatia la care s-a ajuns,din acest punct de vedere in RO,este o dovada clara a diferentei ce se casca precum o prapastie intre nivelul declarativ si cel faptic.Adica realitatea bate intentia.Se pot invoca discutii in cazuri de execeptie dar aici situatia,prin ponderea ei,este una la nivel ridicat si nu doar izolat.Adica o mare parte a celor care ajung in acesta situatie, fara sa fie intr-o situatie de exceptie,ori ignora cu intentie povetele Bisericii,ori nu stiu si nici nu-i intereseaza,ori habar nu au avut niciodata la modul concret.
|
Eu sper că nu vă faceți iluzii că în spatele declarațiilor de încredere în Biserică, ori în spatele declarațiilor oamenilor că sunt credincioși s-ar afla vreo realitate. Marea majoritate a românilor au încetat de mult să-și practice credința. Cine, de pe acest forum, își întâlnește cu regularitate vecinii de la bloc duminica, la biserică ? Oamenii se declară credincioși, fără a fi astfel. Mai exact, ei (mare lor majoritate) cred într-un vag dumnezeu al filozofilor, dar nu în Dumnezeul cel viu al lui Avraam, Isac și Iacob. E mare diferență și între credință și practicarea credinței. Degeaba eu cred că Dumnezeu există, dacă mă comport ca și când Dumnezeu nu ar exista. Că scris este "nu cel ce zice "Doamne, Doamne! (...) ci cel ce face voia Mea".
Citat:
Intr-o tara in care Biserica,in preferintele referitoare la increderea romanilor in institutii,ocupa in mod traditional un loc in primele pozitii,rata avorturilor(mai nou si a etnobotanicelor>5%din populatia tarii consuma asa ceva!)spune ca ceva nu se potriveste in acesta imagine. Ori Biserica nu mai reuseste sa ajunga la oameni in mod eficient ori oamenii nu mai sunt interesati de ea si fac cum ii taie capul.In ambele situatii este evident ca ceva nu este deloc cum ar trebui sa fie.Romanii ocupa ultimele pozitii in UE cu privire la speranta de viata,salarii,conditii de sanatate,pensii si lista poate continua din pacate.Avorturile,scaderea dramatica a natalitatii si mai nou consumul in crestere de droguri intre adolescenti intregesc imaginea lejer intunecata.
|
Situația este chiar mai gravă decât atât: nu numai că România este în budă morală, dar Europa toată și chiar și America este astfel. Particularitatea României este că avem în spate nu numai 20 de ani de liberalism, ci încă 40 de comunism. Capra noastră stă să crape, dar nici capra vecinilor nu se simte prea bine și parcă nu mai behăie ca odinioară. Dacă aveți impresia că în Scoția moralitatea e în creștere, comparați sociometrii din zilele noastre cu cele de acum 60 de ani pentru aceeași populație și veți sesiza, în mod sigur, diferențe de indici în privința nupțialității, divorțialității, procent de copii din familii monoparentale, consum de droguri, avorturi și ce mai doriți dv. Mie mi se pare mai mult o megatendință decât un caz izolat românesc.
Există un proiect de lege asupra intrării în legalitate a vrăjitoarelor ? Știrea a făcut înconjurul lumii catolice și am aflat-o pentru prima dată de pe siturile tradiționaliștilor americani: li se părea incredibilă. Dar, deocamdată, în România nu este legalizată "căsătoria" homosexuală, nici eutanasia, precum în U.K. Uciderea copiilor care au depășit trimestrul I de sarcină, în principiu nu este permisă precum în U.K. Pe astea cum de nu le vedeți ?
Citat:
Ce vreau sa spun:eu cred,impartial,ca a venit clipa ca cei care pot face ceva sa-si sporeasca eforturile.Metodele clasice se pare,din practica,ca nu prea mai dau rezultate si s-ar impune o lupta mult mai viguroasa si fatisa contra acestor flageluri.In caz contrar, nu in multi ani, tara asta se va reconfigura si nu stiu daca in bine.Dar fiecare cum isi asterne asa doarme.
|
Nu există nici o altă metodă decât propaganda credinței. Orice alt mijloc va da greș. Nimic solid nu se poate construi pe nisip și nu există alt fundament tare decât cel al credinței. Așa cum teologia morală este emergentă teologiei dogmatice, moralitatea unei lumi și a unei epoci este consecința credinței oamenilor care alcătuiesc acea lume și acea epocă. Nu depravarea morală duce la disoluția credinței, ci invers: disoluția credinței duce automat, în mai puțin de o generație, la depravare și perdiție.