View Single Post
  #1396  
Vechi 04.03.2011, 10:07:12
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 657
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
1. Stii pentru ca incepi sa deosebesti un duh de altul. Darul vine dintr-o indelungata experienta cu Dumnezeu si se dezvolta prin folosire. Deci nu te vei trezi intr-o dimineata ca ai acest dar, ci , dupa ce il vei primi, va functiona intai mai timid, apoi, prin exersare, se va perfectiona. Nu ca darul nu ar fi perfect, ci ca omul nu stie cum sa-l foloseasca de la inceput.
Cum sti ca l-ai primit, cum sti ca deosebirea pe care o faci este corecta?
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
2. Nu se insista, ci este cel mai des intalnit. Asta pentru ca si in Biblie este cel mai des intalnit; majoritatea Bisericii vorbea in limbi. Este darul cel mai mic si mai usor de primit, dupa parerea mea.
Cel mai mic si mai usor de primit - sa inteleg ca se primeste inainte de darul deosebirii duhurilor?
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
3. Lol, limba tot a mea e si capul meu e si capul ei. :)) Si limba mea actioneaza la comanda creierului. Deci vorbesc ce doresc si daca doresc. Nu-ti misca altcineva limba, ci tot tu.
M-ai pierdut de tot... Stai sa vad ce am inteles: Capul impreuna cu mintea este al meu, limba mea este a mea, rugaciunea este tot a mea, cuvintele (si/sau poate intelepciunea) sunt venite de la Duhul Sfant impreuna cu cunoasterea unei limbi straine. De fiecare data o persoana cu acest dar vorbeste in aceeasi limba? Daca nu, atunci ce rost are schimbatul limbii? Daca intr-un final nu va fi un talmaci in zona?
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
5. Nu e vorba de tot Duhul Sfant, ci de diferite daruri ale Lui. Prea putini oameni au toate darurile odata. 1 Cor 12:
"4. Darurile sunt felurite, dar același Duh. 5. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. 6. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți. 7. Și fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos. 8. Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței. 9. Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh; 10. Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor. 11. Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește."
Partea subliniata de mine reflecta felul cum vad eu: toate in toti cei plini de Duh Sfant. Nu vad nici un rost sa-mi dea vorbire in limbi iar eu sa nu am habar ce spun pentru ca darul talmacirii l-a dat altuia. versetul 8 mie imi arata ca unuia i s-a dat cuvant de intelepciune dar asta nu inseamna ca nu i s-a dat si cunostinta, "iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței." se refera la cunostinta celui care asculta, ca i se da cunostinta sa inteleaga cele spuse. La fel si continuarea, celor care ajund sa cunoasca ceea ce li s-a spus li se da si credinta sa creada aceste cuvinte, dar nu inseamna ca cel care le-a vorbit nu a avut credinta, altfel le-ar fi vorbit numai prostii. Cand spune ca unuia "feluri de limbi" iar altuia talmacire, eu inteleg nu ca unuia ii lipsea vorbirea in limbi si celuilalt ii lipsea talmicirea, ci ca in multimea ascultatoriilor erau si oameni care probabil datorita unor pacate care faceau imposibila atingerea Duhului Sfant cu darul cunoasterii nu intelegeau cele vorbite, si atunci era nevoie de un talmacitor. Eu cred ca atunci cand Duhul Sfant este cu tine le ai pe toate...
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
6. ... Initial oamenii nu au avut intre ei bariere lingvistice. La Babel Dumnezeu le-a incurcat limbile si nu s-au mai inteles. Iar acum Dumnezeu ofera omului posibilitatea sa se inteleaga cu oameni care vorbesc alte limbi.
Cu asta sunt de acord. Dar se pare ca vorbirea in limbi la penticostali face exact contrariul. Dintre oameni nu inteleg decat foarte putini ce spune cel ce vorbeste in limbi. Iar in ziua de azi exista scoli pentru a invata limbi straine, asta imi aduce aminte de un fragment din cartea Nebunul - pr. Savatie Bastovoi.
Cel care era nebun pentru Hristos este intrebat de femeia pe care a vindecat-o, de ce Dumnezeu daca are atata putere nu-i vindeca pe toti oamenii, iar nebunul raspunde: El poate, dar ii este mult mai drag cand oamenii se ajuta intre ei, imitandu-L astfel pe Dumnezeu.
Asa si cu limbile, de ce sa dea Dumnezeu cunoasterea unei limbi cand de asta avem profesori?
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Sa recapitulam: vorbirea in limbi este o rugaciune sau o proclamare a adevarurilor divine in alta limba decat cea materna.
Si cui ajuta faptul ca sunt in alta limba? Sau e mai dragut cand apar erori de translatie.
Si daca este rugaciune sau proorocie cum se impaca cu asta:
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Cand vorbesti in limbi tu alegi sa vorbesti cuvintele pe care le auzi de la Duhul Sfant, sau sa exprimi in cuvinte starea pe care ti-o da El
De ce trebuie sa stie altii starea pe care o am eu si la ce ii ajuta?
__________________
"În zadar se numește creștin acela, care nu are dovadă sensibilă că Harul lui Dumnezeu sălășluiește în el" - Sf. Simeon Noul Teolog