Citat:
În prealabil postat de anna21
Un citat extraordinar din Sf. Nicolae Cabasila (l-am preluat de pe forum.teologie.net):
Dumnezeieasca si Sfânta Jertfa sfinteste în doua feluri: într-un fel prin mijlocire, deoarece Darurile aduse lui Dumnezeu, prin însasi aducerea lor sfintesc atât pe cei ce le-au adus cât si pe cei pentru care s-au adus, atragând îndurarea lui Dumnezeu fata de ei; în al doilea fel prin împartasire, întrucât ele sunt pentru noi adevarata hrana si bautura, potrivit cuvântului Domnului . Dintre aceste doua chipuri de sfintire, cel dintâi e comun si celor vii si celor morti, caci Jertfa se aduce si pentru unii si pentru altii; celalalt este posibil numai pentru cei vii, deoarece mortii nu mai pot sa manânce si sa bea.
Ce urmeaza de aici? Oare cei morti n-au si ei parte de sfintirea care se dobândeste prin împartasire si ca sunt mai prejos decât cei vii în aceasta privința? - Ba nicidecum! Hristos Se împarte si lor, într-un chip pe care îl stie El însusi. Si ca sa dovedim acest lucru, sa vedem care sunt conditiile sfintirii si daca sufletele mortilor nu le au ca si cele ale viilor.
Într-adevar, care sunt conditiile sfintirii? Oare sa ai trup? Sau sa alergi pe picioare spre Sfânta Masa? Sa primesti Sfintele în mâini si sa le introduci în gura? Sa manânci sau sa bei? - Nicidecum! caci la multi din cei ce îndeplinesc aceste conditii si care sau apropiat numai cu trupul de Sfintele Taine, nu le-a fost de nici un folos, ba dimpotriva, au plecat împovarati si de mai multe pacate. Dar care sunt atunci cauzele sfintirii, la cei ce se sfintesc? Si care sunt conditiile pe care Hristos le cere de la noi? - Curatia sufletului, iubire de Dumnezeu, credinta, dorirea Sfintelor Taine, râvna de a se împartasi cu Dânsele, zel fierbinte, alergarea cu sete catre Hristos: iata virtutile care ne aduc sfintirea! Cu acestea trebuie sa se apropie cei ce vor sa fie partasi lui Hristos; ca fara de ele e cu neputintă!Dar toate aceste nu sunt însusiri trupesti, ci tin numai de suflet; prin urmare nimic nu împiedica sufletele mortilor sa aiba si ele aceste virtuti, ca si ale viilor. Daca aceste suflete sunt pregatite dupa cuviinta pentru primirea Tainelor si daca Hristos, Sfintitorul si Savârsitorul Jertfei, voieste totdeauna sa sfinteasca si doreste oricând sa se împarta pe Sine, atunci ce ar putea sa împiedice împartasirea lor? - Absolut nimic!
Citatul l-am dat pt. a vedea in temeiul caror "conditii"se face sfintirea celor care participa la Sf. Liturghie.
Daca omul este departe de biserica, indiferent etc.. acea sfintire nu are loc!
|
Sunt cazuri cand omul este departe de biserica,insa are revelatia rupturii de Dumnezeu prin consecinta pacatelor sale si se afla intr-o stare de panica,de confuzie,de vinovatie-ar vrea sa se apropie dar nu indrazneste,caci relatia lui cu cele sfinte nu a fost incurajata,ca atare nu prea exista...
De altfel,sta deoparte de biserica deoarece este descurajat de tot felul de dreptcredinciosi care-l tin deoparte cu tehnicile dure de creare si intretinere a vinovatiei.Nu vb despre cei care dispretuiesc la vedere biserica,ci despre cei care nu ajung acolo din sentimentele profunde de vinavotie pe care le au deoarece nu se pot decide sa-si paraseasca conditia pacatoasa.
Sunt mai multe categorii de pacatosi,cei care pacatuiesc din lipsa vointei-sunt slabi,cei care sunt rebeli-pacatuiesc din dorinta de neascultare si cei nestiutori-care pacatuiesc din nestiinta,la aceasta clasificare,a face noi o distinctie a caruia dintre ei merita mantuirea,imi pare pur brutala!
In rest nu mai am nimic de zis,eu sa continui sa trec pe pomelnic pe viii care sunt pacatosi,si pe mortii care au murit pacatosi,deoarece ei au nevoie de milostenie,in primul rand,iar mila pentru ei intrece orice ingradiri reci nascocite de minti umane.
Si continui sa o fac deoarece nu am auzit asta in nici o biserica si nici un preot nu m-a chestionat cu privire la statusul spiritual al celor de pe lista...(in schimb ceea ce stim cu totii,cei pacatosi sunt opriti de la Sf.Impartasanie pana isi depasesc conditia)