View Single Post
Vechi 06.03.2011, 23:08:25
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu ma refer doar la Danemarca, ci la tot Nordul.
Daca nu ai trainin nici una din Tarile Nordice, atunci vorbesti din inchipuire, nu din realitate, coralina. Si eu as vrea sa fie cum spui tu, dar nu este.
Daca mobbing ar fi un fenomen sporadic, care tine de individ, nu ar aparea pe site-ul Ministerului Muncii despre felul in care se manifesta si cum se poate recunoaste de catre cei afectati de acest lucru. Este considerat cauza de boala la locul de munca. Este un fenomen national in toate tarile germanice, nu numai in Nord.
In plus, de Craciun(!) ziarele si emisiunile TV sunt pline de articole si interviuri cu cei afectati de modul in care decurge un fest de firma. Decembrie este de aceea luna divorturilor. Daca se pune problema pe plan national, se pot trage concluzii. Fetele tinere au afirmat ca au fost atacate si lezate cu aceste ocazii de sefii lor mari din firme.
In week-end toata lumea, care merge la distractii are, datorita consumului de droguri usoare, sex pe unde apuca: prin WC-uri si prin taxiuri. Sunt deasemenea foarte dese violurile.
Sa fie Olanda chiar asa o exceptie? Ma indoiesc.
In Nord copiii invata sa se imbete inainte de a merge in oras la distractie inca de la 14-15 ani. Se intalnesc la cate unul acasa si beau, ca sa fie "binedispusi" cand ajung in oras. Au facut emisiuni despre acest lucru in toate Tarile nordice.
Sigur ca se pot privi cu "intelegere" si aceste lucruri, daca te lasa constiinta si atunci e f distractiv! Numai fantezia pune limite ce poti face.
Ok, iti spun cum e in Olanda.
Mobbingul este un fenomen rarisim aici. Exista foarte multe instante la care se pot face sesizari in caz ca totusi se intampla. Sanctiunile sunt drastice si tocmai de aceea lumea se fereste (iti pierzi locul de munca, nu ai drept la somaj, amenda, etc).
Petrecerile date de firme sunt printre cele mai apreciate in Olanda. Eu insami am organizat vreo 2 (cu cate 100 de oameni) si n-am avut nici o plangere / reclamatie. Fenomenul (femei abuzate, agresiuni in timpul petrecerii) mi-e necunoscut. Poate se intampla si-aici insa eu nu am auzit nici un caz pana in prezent.
In weekend merg la distractie cei tineri / foarte tineri (15 - 24 de ani). Se consuma si aici droguri si se bea in cantitati industriale, coma alcoolica e la ordinea zilei. Eu una gasesc atitudinea parintilor acestor tineri ca fiind impardonabila. Toata lumea se complace intr-un "parenting" lax, fara restrictii si pedepse. Insa, prin nu stiu ce fel de minune, 95% din tinerii care fac sex la intamplare si se imbata zilnic in adolescenta, ajung "oameni normali" in jurul varstei de 24-25 de ani.
In prezent situatia este identica in Romania, tineretul e scapat din frau complet.

Exista totusi multi oameni care se tin departe de aceste extreme. Am colegi de munca extrem de credinciosi (protestanti) care nu lipsesc niciodata de la slujbe. Bisericile (protestante) sunt pline. Asadar deduc ca fiecare tara are uscaturile ei. Si-n Romania, duminica, si biserica si carciuma sunt pline.