Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Am crezut ca e destul de transparent, dar iata:
In rolul lui Petrica - un Papa oarecare;
In rolul lui Mihaita - Mihail Cerularie;
Intelegerea dintre cei doi - Crezul;
Petrica "modifica" intelegerea, adica "Crezul", invatand si din manual; el a considerat ca era implicit in intelegere ca se va invata de la doamna invatatoare, dar si prin intermediul manualului; adica, filioque; catolicul considera ca in formularea initiala a Crezului este loc si pentru interpretarea filioque;
Mihaita insista orbeste pe interpretarea literala a intelegerii; rezulta ca fie cei doi nu s-au inteles de la inceput, fie ca el este cel care, de fapt, modifica intelegerea.
|
As zice ca e o eroare in cazul asta, cum si intuiam.
Dpdv al dvs. ca si catolic, Crezul ar trebui sa fie manualul, ortodocsii tin chipurile musai sa invete numai dupa manual (ce este scris de comun acord adica ecumenic, in general), pe cand vezi Doamne, Papa Petrica vrea si din manual si de la Doamna Invatatoare, cu care are o relatie personala, speciala si chiar unica, zice el, deci modifica unilateral manualul si il pune sub nasul lui Mihaita si il pune sa invete dupa manualul nou spunand ca Doamna Invatatoare l-a pus sa faca asta si e de bine.
Stiind totusi ca Mihaita nu o sa inghita cu una cu doua povestea asta, ii mai vara una sub nas si anume ca imediat dupa Doamna Invatoare el are autoritatea suprema si e de fapt reprezentatul singur si absolut al Doamnei Invatoare pe Pamant iar daca are vreo nelamurire sau plangere oricum n-are nici o sansa sa vorbeasca cu Doamna Invatatoare ci trebuie sa faca ascultare de el si sa invete dupa cum este manualul in noua forma.
Cred ca acum am inteles...?!