Citat:
În prealabil postat de silent assasin
Dar stiam ca Dumnezeu cand a facut pamantul utima zi ,a7a ,asta fiind Duminica,s-a odihnit.Nu s-a odihnit apoi a facut pamantul.Pt. mine e aceeasi doar ca ignor acea liniutza rosie care delimiteaza saptamanile pe calendar.
|
Unde scrie in Biblie numele zilelor in care Dumnezeu a facut lumea cu toate ale ei ?
Scrie doar "zi una", "ziua a doua" etc.
Dupa calendarul evreiesc, saptamana incepe cu ceea ce azi cunoastem drept duminica.
In Evangelii, cand se relateaza despre modul in care s-a descoperit ca Hristos a inviat, scrie ca femeile si ulterior unii dintre apostoli au venit la mormant in prima zi a saptamanii. E vorba de prima zi a saptamanii evreiesti, care mai tarziu a fost numita Kyriaki Hemera sau duminica.
Pentru noi e mai important ceea ce spune Scriptura Noului Testament despre tablele de piatra si cele ale inimii acesta e raportul dintre legea mozaica si cea hristica.
Si mai spune ceva:
"Și o astfel de încredere avem în Hristos față de Dumnezeu; nu că de la noi înșine suntem destoinici să cugetăm ceva ca de la noi înșine, ci destoinicia noastră este de la Dumnezeu, Cel ce ne-a învrednicit să fim
slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu.
Iar dacă
slujirea cea spre moarte, săpată în litere, pe piatră, s-a făcut întru slavă, încât fiii lui Israel nu puteau să-și ațintească ochii la fața lui Moise, din pricina slavei celei trecătoare a feței lui, cum să nu fie mai mult întru slavă slujirea Duhului ? Căci de a avut parte de slavă slujirea care aduce osânda, cu mult mai mult prisosește în slavă slujirea dreptății."
Si mai scrie apostolul urmatoarele:
"Dar mințile lor s-au învârtoșat, căci până în ziua de azi, la citirea Vechiului Testament, rămâne același văl, neridicându-se, căci el se desființează prin Hristos; ci până astăzi, când se citește Moise, stă un văl pe inima lor."
Unii isi intemeiaza argumentatia pe degetul lui Dumnezeu si pe tablele de piatra (ale Vechiului Testament) mai sus mentionate.
Noi ne intemeiem argumentatia pe Fiul lui Dumnezeu si pe Noul Testament.
Poate mi se pare doar, insa cred ca Galaxy supune atentiei urmatoarea problema: este ziua odihnei o problema de viata si de moarte ? Mantuirea depinde esential de numele zilei de odihna ?
Din cate stiu, in ortodoxie ziua de odihna nu este dogma, indiferent de argumentatia biblica.
Mai stiu ca esentiale sunt pentru mantuire: harul (prin sf. Taine, incepand cu Botezul si culminand cu Euharistia), credinta si faptele bune.
Credinta fara fapte moarta este (Iacov), iar fara har este insuficienta (cum sa mai primeasca omul har, daca lipsesc faptele ??).
Harul fara credinta se pierde, si la fel fara fapte bune.
Faptele bune fara credinta (nici nu mai vorbim de har) sunt simple efuziuni sentimentale...sau poate chiar mai rau: propaganda pentru propria persoana.
Cand nu aveam credinta (de har nici numai incape discutie!), totusi faceam fapte bune, dar cred ca eram mai degraba incadrat la definitia cinica a altruismului: "arta de a te servi de altii avand aerul ca le vrei binele".