Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.03.2011, 16:19:42
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Am mai spus: Hristos nu se reduce la o porunca, ci porunca se adapteaza la Hristos _ asa cum si iudeii (care au vrut sa fie) crestinati s-au adaptat la Hristos, asa cum si paganii crestinati s-au adaptat la Hristos.

Hristos nu a infiintat o inchisoare religioasa guvernata in mod rigid de o carte tip regulament de organizare si functionare. El a intemeiat Biserica Sa, pe care a dotat-o in primul rand nu cu articole si paragrafe de lege, ci cu libertatea harului, libertate care pana atunci lipsise din mediul in care a aparut Vechiul Testament, si har care pana atunci fusese dat doar in mod exceptional unor persoane izolate, iar nu intregii institutii religioase iudaice.

Hristos a fost prigonit si hartuit pentru netinerea sambetei, acum e prigonita si hartuita Biserica lui Hristos _ ceea ce e si logic, fiindca: "Hristos este cap Bisericii, trupul Sau, al carui mantuitor si este", iar "Biserica se supune lui Hristos".

Daca Biserica si-a permis sa aibe un nou Testament, altul decat cel mostenit din iudaism, evident ca si-a permis si sa transfere ziua de odihna din sambata lui Moise in duminica lui Hristos. Fiindca Mantuitorul este Hristos, iar nu Moise.

Cu aceasta postare, consider ca a continua aceasta discutie este vanare de vant pentru mine.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2011, 16:58:29
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Eu am intrebat unde scrie in Biblie ca Dumnezeu a facut lumea in ziua de duminica sau de luni ?
Zice de seara, de dimineata, si de un numar de zile, nedenumite ci doar numerotate.
Iar numerotarea se oprește în ziua a 7-a care e proclamată "de odihnă", deoarece în aceasta Dumnezeu S-a odihnit. Mai e nevoie s-o numim sâmbătă? Nici nu cred că e necesar. De fapt, noi adventiștii o numim Sabat -așa cum a numit-o și Iisus. Un lucru e cert: aceasta nu este duminica!

Citat:
Raspunsul dvs. nu se refera la aceasta problema. Si nici nu scrie in Biblie ca ziua avea pe vremea aceea 24 de ore. Nu stiu daca stiti, dar a existat o epoca primara a existentei planetei Pamant in care perioadele de rotatie si de revolutie ale acesteia erau diferite de cele de azi. Oricum, nu are importanta.
Oricum, are importanță! Căci dacă zilele Creației au durat milioane de ani, sunteți la un pas de darwinism și nu aveți nicio resposabilitate față de sabat (rămâne să vedeți cum rezolvați cu duminica).
Iar dacă zilele aveau 24,01 ore, chiar nu are importanță pentru mine, deoarece după "seară" urma "dimineață" - sabatul începând în seara zilei a 6-a săptămânii. Mă întreb însă, ce rost a avut atunci ca Inspirația Divină să mai vorbească de "seară" și "dimineață" mai ales în condițiile în care la început nu exista soare. Oare nu pentru că Dumnezeu a creat mai întâi timpul/ziua?

Citat:
Dumnezeu binecuvinteaza si sfinteste ce vrea El. Si cand vrea El. Unii au ramas cu binecuvantarea si sfintirea iudaica, altii au intrat in binecuvantarea si sfintirea crestina.
Complet ilogic! Când Dumnezeu a binecuvântat și sfințit ziua a șaptea, nu exista "sfințire iudaică". Și da: "Dumnezeu binecuvintează și sfințește ce vrea El". Însă a ales să binecuvinteze și să sfințească ziua a șaptea a săptămânii. Și nu pe întâia.

Citat:
Biserica Ortodoxa (de oriunde, nu doar cea din Romania) nu a negat niciodata ca expresia din Evanghelii "prima zi a saptamanii", referitoare la ziua invierii lui Hristos, s-ar referi la alta zi decat duminica. Asa ca BOR nu "recunoaste" ca la tribunal, ci doar pune niste lucruri la punct prin informare, iar nu prin ceea ce vreti dvs. sa insinuati ca ar fi o rectificare a vreunei erori.
Bine că a pus în sfârșit "la punct", cinste ei! Discuțiile și patimile pe care le-a declanșat în sânul ei, sunt semne că totuși a existat pe undeva o eroare. Ori că veacuri la rând s-a alimentat o concepție eronată: cum că duminica ar fi ziua a șaptea.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2011, 17:01:35
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Hristos a fost prigonit si hartuit pentru netinerea sambetei, acum e prigonita si hartuita Biserica lui Hristos
Deși e o chestiune serioasă, m-ați făcut să râd în hohote! Ditamai B.O.R. prigonită și hărțuită de 2-3 adventiști neînsemnați! Haideți domnule AdrianAamz, să nu victimizăm!

Citat:
Daca Biserica si-a permis sa aibe un nou Testament, altul decat cel mostenit din iudaism, evident ca si-a permis si sa transfere ziua de odihna din sambata lui Moise in duminica lui Hristos.
În sfârșit vă felicit pentru această declarație! Nu știu cât reflectă din poziția oficială a Bisericii Ortodoxe, dar seamănă teribil de mult cu declarația Bisericii Romano Catolice (că Biserica prin autoritatea ei a transferat solemnitatea zilei de sâmbătă asupra duminicii).
Vă mulțumesc că mi-ați întărit convingerea mea privitoare la semnul autorității Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2011, 17:31:07
Senior Member

Implicit

Convingerile personale ale cuiva in privinta Bisericii, fie el ortodox sau nu, nu au nici o relevanta atat timp cat nu sunt in rezonanta cu invatatura si practica Bisericii.
De aceea, fie ca o laudati Biserica pentru ca vi se pare ca e de acord cu filozofia adventista (ceea ce este exclus), fie ca o criticati pentru cele pe care nu le stiti (dar vi se pare ca le stiti fiindca asa invata E. White) si nici nu le intelegeti, nu are nici o relevanta.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2011, 12:33:30
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Eu am intrebat unde scrie in Biblie ca Dumnezeu a facut lumea in ziua de duminica sau de luni ?
Zice de seara, de dimineata, si de un numar de zile, nedenumite ci doar numerotate.

Raspunsul dvs. nu se refera la aceasta problema. Si nici nu scrie in Biblie ca ziua avea pe vremea aceea 24 de ore. Nu stiu daca stiti, dar a existat o epoca primara a existentei planetei Pamant in care perioadele de rotatie si de revolutie ale acesteia erau diferite de cele de azi. Oricum, nu are importanta.

Dumnezeu binecuvinteaza si sfinteste ce vrea El. Si cand vrea El. Unii au ramas cu binecuvantarea si sfintirea iudaica, altii au intrat in binecuvantarea si sfintirea crestina.

Biserica Ortodoxa (de oriunde, nu doar cea din Romania) nu a negat niciodata ca expresia din Evanghelii "prima zi a saptamanii", referitoare la ziua invierii lui Hristos, s-ar referi la alta zi decat duminica. Asa ca BOR nu "recunoaste" ca la tribunal, ci doar pune niste lucruri la punct prin informare, iar nu prin ceea ce vreti dvs. sa insinuati ca ar fi o rectificare a vreunei erori.

In plus, nu inteleg de ce atata agatare de Biserica Ortodoxa Romana, de parca celelalte Biserici care alcatuiesc Ortodoxia ar fi ceva inferior sau neglijabil.
Pe langa asta, eu apartin canonic de Biserica Eladei.
Prietene Adrian de unde ai informatia despre faptul ca a existat o epoca primara a existentei pamantului in care perioadele de rotatie si de revolutie ale acesteia erau diferite de cele de azi? Pe mine ma intereseaza astfel de informatii? Multumesc mult!
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 22:53:39
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Prietene Adrian de unde ai informatia despre faptul ca a existat o epoca primara a existentei pamantului in care perioadele de rotatie si de revolutie ale acesteia erau diferite de cele de azi? Pe mine ma intereseaza astfel de informatii? Multumesc mult!
Informatia aceasta, din cate imi amintesc, am citit-o fie intr-o revista stiintifica, fie intr-o carte de geologie in urma cu vreo 30 si ceva de ani, dar nu imi mai aduc aminte in ce revista sau in ce carte.
E posibil sa fi fost revista romaneasca "Magazin", sau "Stiinta si Tehnica"... pentru ca daca nu gresesc, era in limba romana.

Eu nu fac caz de stiinta si de presupunerile ei, dar ceva se leaga aici atunci cand pe de o parte stiinta sustine ca nu exista forma de energie fara a avea o sursa concreta, pe de alta parte Biblia spune ca Soarele (si restul astrilor) au fost create in a 4-a zi a creatiei, iar lumina din prima zi.

Ceea ce noi numim azi (conventional) ca fiind "zi" se raporteaza la o stare concreta a substantei si a energiei, pe cand ceea ce numeste Biblia "zi" cu privire la creatie se raporteaza la o altfel de stare a substantei si a energiei.

Oricum, pentru mine toate acestea sunt prea putin importante in raport cu ceea ce trebuie sa urmarim: unirea si vietuirea cu Hristos.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 12:11:52
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Informatia aceasta, din cate imi amintesc, am citit-o fie intr-o revista stiintifica, fie intr-o carte de geologie in urma cu vreo 30 si ceva de ani, dar nu imi mai aduc aminte in ce revista sau in ce carte.
E posibil sa fi fost revista romaneasca "Magazin", sau "Stiinta si Tehnica"... pentru ca daca nu gresesc, era in limba romana.

Eu nu fac caz de stiinta si de presupunerile ei, dar ceva se leaga aici atunci cand pe de o parte stiinta sustine ca nu exista forma de energie fara a avea o sursa concreta, pe de alta parte Biblia spune ca Soarele (si restul astrilor) au fost create in a 4-a zi a creatiei, iar lumina din prima zi.

Ceea ce noi numim azi (conventional) ca fiind "zi" se raporteaza la o stare concreta a substantei si a energiei, pe cand ceea ce numeste Biblia "zi" cu privire la creatie se raporteaza la o altfel de stare a substantei si a energiei.

Oricum, pentru mine toate acestea sunt prea putin importante in raport cu ceea ce trebuie sa urmarim: unirea si vietuirea cu Hristos.
multumesc pt raspuns
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 14:35:22
silent assasin silent assasin is offline
Banned

Data înregistrării: 29.03.2011
Locație: Iasi
Implicit

Dar stiam ca Dumnezeu cand a facut pamantul utima zi ,a7a ,asta fiind Duminica,s-a odihnit.Nu s-a odihnit apoi a facut pamantul.Pt. mine e aceeasi doar ca ignor acea liniutza rosie care delimiteaza saptamanile pe calendar.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 21:26:57
Galaxy's Avatar
Galaxy Galaxy is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Protestant
Implicit

Pace vouă!

Mă bag și eu (sunt adventist) în discuție după ce am citit tot thread-ul.
Și.. Oh boy! Chiar e nevoie de pace pe-aici!
Discuția a început calm dar se termină cu tunete, fulgere și ban-ări de user-i.

Diferența între religii/confesiuni este unul dintre cele mai delicate subiecte de discuție.
Trebuie multă diplomație, răbdare și mai ales dragoste frățească (mai ales din partea adventiștiolor pt că acum jucăm în deplasare - ne aflăm pe un forum ortodox).

E clar că niciun forumist care și-a susținut fierbinte punctul de vedere nu o să se lase convins de cealaltă tabără.
La ce cred eu că folosește toată încleștarea asta este cazul celor care află de abia cum că Duminica nu este de fapt ziua a șaptea a săptămânii.
Iar în legătură cu ziua de odihnă pot citi argumentele prezentate de ambele părți și pot decide pentru ei care argumente sunt de acceptat și care nu.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 21:28:50
Galaxy's Avatar
Galaxy Galaxy is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Protestant
Implicit

Mă gândeam la următorul scenariu:

Plecăm de la ideea că Isus a spus să ne iubim unii pe alții.

Acum, să presupunem că ne vom reîntâlni în ceruri mântuiți și sâmbetiști și duminicali (toți care suntem aici pe thread-ul ăsta).
Credeți că o să se întâmple ceva de genul următor?
Mergem la Iisus și-l întrebăm:
"Avem o dispută. Care este ziua de odină, Sâmbăta sau Duminica?"
Și Iisus o să ne răspundă fie una fie alta.
Iar "câștigătorii" o să se întoarcă spre "învinși" și o să le zică: "Aha, v-am spus, dar n-ați vrut să ne ascultați rătăciților/sectanților/tradiționaliștilor șamd !"

Unde ar mai fi iubirea de care ne spunea Iisus?

Să nu ne încingem așa tare la discuție că doar suntem frați în Hristos.

Last edited by Galaxy; 31.03.2011 at 21:35:49.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11