Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin
frate zaharia sa nu crezi ca as vrea sa te contrazic cumva sau sa te supar Doamne fereste doar vreau sa completez putin din ceia ce stiu si eu:o data l-am intrebat pe parintele Serafim ce a fost cindva ucenic parintelui Cleopa,parinte eu sunt mirean pacatos cum sa citesc la psaltire,raspuns:sa nu apuna soarele peste tine.
te rog iarta-mi indrazneala.spor in cele duhovnicesti.
Domul cu noi.Amin.
|
Nu frate , nu ma deranjeaza deloc interventia ta , chiar o consider bine venita .
Eu apreciez (in sensul de a-mi spune parerea si nu de a ma erija eu vreun normativ in subiectul acesta ) ca f. bun raspunsul duhovnicului din mai multe puncte de vedere . Nu le comentez pt. simplul motiv ca indiferent ce putere de gindire si imaginatie as avea este f. probabil sa nu pot intui eu motivul real (pe acesta numai insusi duhovnicul il stie) si astfel sa ma aflu doar in treaba , sa devin ridicol si sa dau in cine stie ce ispite . Totusi exista si motive mai la indemina sau mai usor de intuit pt. care s-ar fi putut face aceasta recomandare , dar totusi duhovnicul este suveran, ca sa zic asa , peste hotarirea lui .
Dar aceasta adaugire a ta frate nu vine in contradictie cu cele postate de mine mai sus ci doar se adauga la ele ca o varianta la fel de buna !
Eu am facut referirea , in postarea mea , ca nu conteaza timpul zilei in care se face citirea psaltirei deoarece exista in popor o parere putin exagerata (isvorita insa dintr-o invatatura reala , monahala , de la sfintii parinti si parintii bisericii ) cum ca psaltirea cel mai bine este de citit la miezul noptii . Si in general parintii bisericii ne invata despre toate rugaciunile pravilei proprii ca cel mai potrivit de savirsit ar fi noaptea deoarece asa cum spun sfintii capadocieni (nu mai stiu acum precis care din ei ; este vorba de sfintii trei ierarhi) rugaciunea de zi este de ,,argint" pe cita vreme cea de noapte este de ,,aur", ca si folos, beneficiu, tarie , putere. Si daca asa ne spun sfintii inseamna ca asa si este dar la rugaciunea puternica si staruitoare si incercarile sunt pe masura . Atunci , recomandarea de a-ti face pravila in nopte se face de regula la cei avansati si f. avansati in viata duhovniceasca, doar ca un prim aspect .
De asemenea recomandarea de catre duhovnic al timpului de rugaciune se face tinind cont si de alte multe considerente, precum

rofesia penitentului, adica ce meserie presteaza, cit este de consumatoare de resurse fizice, cit timp din zi este plecat de acasa, sau la ce ora se reintoarce , ce treburi mai are de facut si in gospodaria lui si alte asemenea considerente prin care incerci sa apreciezi cit de obosit poate ajunge el pina la caderea serii si sa nu il obligi asa sa mai astepte si pina la miezul noptii cind cade istovit de tot si ori nu mai poate pur si simplu sa-si faca pravila , ori este atit de obosit incit atipeste in timpul ei sau nu intelege nimic din ce face . Inca trebuie avut in vedere ca oamenii sunt de tarii, de puteri diferite , cu energie diferita motiv pt. care nu trebuie sa-i reduci prea mult timpul de odihna din timpul noptii deoarece unuia ii trebuiesc 8 ore de somn in noapte , altul ii este destul cu 6-7 ore , altii mai nevoitori sunt suficienti cu doar 5 ore ...... ca in felul acesta sa aibe si pravila facuta dar sa fie si om a doua zi la el la munca lui .
Si in minastire exista un program oficial de activitate care reglementeaza precis timpul de masa si de odihna iar inafara de acesta cei mai zelosi sau cei cu pedepse se pot infrina mai mult de la somn sau de la mincare dedicindu-se mai mult fie muncii , fie rugaciunii sau amindurora , dar numai in cazuri bine judecate .
Asa cum putem vedea cu totii , subiecte simple in aparenta pot necesita uneori discutii mai ample deoarece viata duhovniceasca nu este usoara , se deprinde incetul cu incetul , are multe taine , puterea omului difera , s.a.m.d. Adica vreau sa-mi cer iertare astfel ca ma cam lungit vorba .
Asa cum am mai spus si intr-o postare anterioara : sa ne ajute bunul D.zeu si sa ne intareasca pe toti cititorii si rugatorii de psaltire ca sa nu slabim nici o data in aceasta nevointa !