Citat:
În prealabil postat de vintage
Scopul vietii noastre este Mantuirea
Deci:
1) postul + rugaciune + fapte bune
2) marturisirea sincera si completa a pacatelor
3) iertarea pacatelor de catre Dumnezeu prin parintele duhovnic
4) Luarea Sfintei Impartasanii
Toate astea facandu-le, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem nadajdui ca ne vom mantui
|
hmmm
In primul rand trebuie definita mantuirea: Mantuirea este eliberarea de robia patimilor si a pacatelor. Scopul ortodoxiei crestine este indumnezeirea omului, mantuirea este doar primul pas pe calea desavarisrii al carei scop repet este indumnezeirea.
Nu poti fi desavarsit si indumnezeit daca nu esti mantuit, insa poti fi mantuit fara a atinge desavarsirea si indumnezeirea.
Si cum obtii mantuirea, prin cele cei ai scris (postul, rugaciunea, milostenia...adica ele determina mantuirea)? Este vorba cuva de un troc (schimb contractual) de genul: Domane Iisuse Hristoase facem un targ asa... eu iti dau post, milostenie si rugaciune iar Tu imi dai mantuirea in schimb? (E obligat Hristos sa dea mantuirea celui ce tine post aspru, rugaciune si milostenie?)
Sau mantuirea este darul lui Hristos (ca EL ne-a ales pe noi nu noi am ales pe EL) iar noi suntem datori sa acceptam acest dar savarsind fapta buna, postul, rugaciunea, milostenia? (iar starea noastra de pacatosenie mai mare sau mai mica, sau stare de mantuire mai mare sau mai mica, se vede exclusiv in faptele noastre, caci Sf Pavel spune la I Corinteni "Sa se cerceteze omul pe sine insusi inainte de Sfanta Euharistie". Evident ca aceasta nu exclude Taina Spovedaniei care trebuie facuta cu inima curata, duhovnicul ajutandu-l pe om se se cerceteze pe sine, sa inteleaga starea in care se afla, sa il lase pe Hristos sa lucreze.)
Ca sa fiu mai clar. Situatia este urmatoarea.
Daca ma imbrac de nunta inseamna ca o sa fiu chemat la nunta? Sau ma imbrac de nunta pentru ca am fost chemat la nunta (si trebuie sa raspund corespunzator chemarii, pentru ca nu cumva sa supar pe mire sau sa fiu aruncat afara ca nu am tinuta corespunzatoare)?
In mod analog, daca postesc, ma rog, fac milostenie o sa ma cheme Hristos la Euharistie? Sau pentru ca ma cheama Hristos la Euharistie postesc, ma rog si fac milostenie (ca nu cumva sa Il supar si nepregatit fiind sa iau foc in loc de viata la Taina Euaristiei... caci Dumnezeu e foc ce arde tota necuratia si pacatul si patima, dar acelasi foc il desavarseste si in indumnezeieste pe cel ce vrea comuniunea cu EL? Cat era - este si va fi in vecii vecilor - de aprins duhul sfintilor lui Dumnezeu?)
De ce este foarte important sa clarificam aceste lucruri?
Pai sunt unii oameni (ortodocsi crestini chiar) care pica in mandrie precum fariseul si zic: "Domane Iisus Hristosase, iti multumesc ca sunt vrednic de tine prin post aspru doar cu paine si apa, nu ca ceilati care manaca si legume... Eu te merit mai mult decat aceia".
Intelegeti ce vreau sa spun?