Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Mă gîndeam zilele astea, de ce are lumea impresia greșită că mîncarea pe care o cumpărăm pretutindeni este plină de Euri dintotdeauna? Am senzația că asta e percepția generală, că și părinții, și bunicii noștri consumau mîncare otrăvită "și uite că au trăit pînă la adînci bătrînețe"... Nu e așa, deloc! Noi sîntem generația pe care se fac teste cu alimente modificate genetic, noi sîntem cei care vom muri de tineri, împreună cu copiii noștri, dacă nu ne abținem de la consumul chimicalelor sub formă de mîncare, săpun, parfum, plastic ars șamd. Se cere un pic de atenție în plus și se pot astfel minimiza întrucîtva efectele negative ale toxinelor asupra organismului. Sînt sigur că vom da socoteală pentru orice act de ignoranță, inclusiv dacă nu ne pasă de sănătatea proprie, a familiei și a celor din jurul nostru.
Dumnezeu să ne dea minte, ca să ne abținem de la porcării indiferent dacă ne aflăm în post sau în afara postului. Altfel, riscăm să murim prematur de cancer, diabet și alte boli mai mult sau mai puțin moderne. Și să frecventăm cît mai des piețele, ajutîndu-i astfel pe țăranii care aduc produse de la ei din grădină, din serele proprii plus lactate, carne și ouă tot de la ei din ogradă.
EDIT: A nu se uita de cel mai important lucru, anume APA! Sub nici o formă să nu consumăm apa de la chivetă, ci să încercăm să ne aprovizionăm de la o fîntînă sau cișmea. Indiferent dacă fierbem apa, fluorurile și celelalte chimicale nu se distrug prin fierbere. Eu merg o dată - de două ori pe săptămînă și aduc apă dintr-un parc, apă care vine de la 90 de metri din pamînt. Este mult mai "gustoasă" și decît apa plată pe care o cumpăr rar, cînd trebuie să înlocuiesc sticlele. Din păcate nu am de ales și trebuie să mă spăl cu apă de la bloc, dar asta e. Măcar să fac ce-mi stă în puteri pentru a nu lăsa răul să-mi intre sub piele.
|
Nici eu nu inteleg de ce multi se uita ciudat sau neincrezator daca le spui ceva despre lucrurile nesanatoase (atat de multe!) care au aparut in viata noastra recent, in ultimii zeci de ani.
Din cand in cand, obisnuiam sa mai trimit prietenilor mesaje in care ii avertizam asupra vreunui lucru sau altul despre care aflam (de exemplu:
http://codexalimentarius.info/?p=585 ), dar am observat ca ma lovesc de indiferenta sau sunt luata in deradere sau ei fac dinadins exact cum le zic eu sa nu faca ca sa demonstreze ca nu patesc nimic (de parca ar pati ceva pe loc).
Atunci am hotarat ca nu trebuie sa-i judec, sa citesc pentru mine si sa nu mai trimit decat foarte, foarte rar astfel de mesaje ca sa nu-i deranjez.
Oricum nici eu nu reusesc de multe ori sa ma feresc de lucrurile rele, desi ... stiu ca-s rele.
Important e sa nu cadem pe o panta, sa nu devenim alarmisti, negativisti, obsedati ca traim o viata nesanatoasa. Si mai ales sa nu credem tot ce citim pe internet, ci sa verificam informatiile consultand mai multe surse.
Sa ne punem nadejdea in Dumnezeu ca ne va ocroti, sa incercam sa evitam - atat cat se poate - lucrurile care ne fac rau, sa nu consumam cu buna stiinta alimente pline de E-uri, ci sa le alegem cat mai naturale si mai putin procesate, rafinate. Lumea in care traim nu ne mai lasa sa ne putem feri de tot ce e rau (de exemplu: radiatii, poluare, antene GSM), dar putem (inca) sa alegem un mar ceva mai gaunos (dar sanatos!) din piata in locul marului perfect din supermarket.
De asemenea, un lucru foarte important este sa facem Sfanta Cruce deasupra mancarii din farfurie inainte de a o consuma, le fel si deasupra apei pe care o bem.
Sa evitam lucrurile rele atat cat ne este in putere, iar pentru restul sa ne lasam in voia lui Dumnezeu.