Desavarsirea spirituala;
Dincolo de fericire și nefericire se află pacea!
1. Binele superior, dincolo de bine și de rău;
Există vreo diferență între fericire și pacea interioară?
Da. Fericirea depinde de condiții percepute ca pozitive; pacea interioară, nu.
Putem atrage numai circumstanțe pozitive în viață? Dacă atitudinea și gândirea noastră sunt mereu pozitive, am crea numai evenimente și situații pozitive, nu-i așa?
Nu. Ce este pozitiv și ce este negativ? Aveți o viziune de ansamblu? Au existat multe persoane pentru care limitările, eșecul, pierderea, boala sau durerea de orice fel s-au dovedit cei mai mari profesori. Astfel au învățat să renunțe la imaginile false despre sine și la scopurile și dorințele superficiale, dictate de sinele fals. Au dobândit profunzime, smerenie și compasiune. Au devenit mai reale.
Ori de câte ori vi se întâmplă un lucru negativ, există o lecție profundă ascunsă în acel eveniment, deși în momentul respectiv poate că nu o sesizați. Chiar și o boală scurtă sau un accident vă pot arăta ce este real și ce nu este real în viața voastra, ce contează și ce nu contează în ultimă instanță.
Dintr-o perspectivă superioară, condițiile sunt întotdeauna pozitive. Ca să fiu mai precis: ele nu sunt nici pozitive, nici negative. Sunt ceea ce sunt. Și când trăiți acceptând complet starea de fapt — singurul mod sănătos de a trăi — nu mai există „bine” și „rău” în viața voastra. Există numai un bine superior — în care este inclus și „răul”. Totuși, din perspectiva minții există bine-rău, plăcere-neplăcere, iubire-ură. De aceea, se spune în Cartea Genezei că Adam și Eva nu au mai avut voie să rămână în „rai” după ce au „mâncat din pomul cunoașterii binelui și răului”.
Nu vă prefaceți și nu pretindeți nimic. Permiteți lucrurilor să fie așa cum sunt, atâta tot. Atitudinea de a le „permite lucrurilor să fie așa cum sunt” vă va ajuta să depășiți mintea cu tiparele ei de rezistență ce creează polarități pozitiv-negativ. Este un aspect esențial al iertării. Iertarea prezentului este și mai importantă decât iertarea trecutului. Dacă iertați fiecare moment — îi permiteți sa existe ca atare —, atunci nu vor exista acumulări de resentimente care să necesite mai târziu iertarea voastra.
Nu uitați că aici nu vorbim de fericire. De exemplu, când o persoană iubită tocmai a murit sau vă simțiți moartea aproape, nu puteți fi fericiti. Este imposibil. Dar puteți fi împăcati. Poate că veți plânge și vă veți simți tristi, dar dacă ați abandonat rezistențele, în spatele tristeții veți simți o liniște, un calm profund și o prezență sacră. Aceasta este emanația Ființei, este pacea interioară, binele care nu are opus.
Deoarece mintea și rezistența sunt sinonime, acceptarea vă eliberează imediat de dominația minții și astfel va reconectează cu Ființa. Ca urmare, motivațiile obișnuite ale sinelui fals pentru a intra în acțiune — frica, lăcomia, nevoia de control, de a apăra sau alimenta falsul sentiment de identitate — vor înceta să funcționeze. O inteligență mult mai puternică decât mintea are acum controlul și astfel, în acțiunile voastre, va pătrunde o altă calitate a conștiinței.
„Acceptați ceea ce vine spre voi țesut în tiparul destinului, căci ce ar putea fi mai potrivit pentru nevoile voastre?”.
Se pare că cei mai mulți dintre oameni au nevoie de un anumit grad de suferință înainte de a-și abandona rezistențele și de a învăța să accepte — înainte de a ierta. Imediat ce fac acest lucru, se întâmplă unul dintre cele mai mari miracole: trezirea conștiinței Ființei prin ceea ce pare a fi răul, transformarea suferinței în pace interioară. Efectul ultim al tuturor relelor și suferințelor din lume este că ele îi vor forța pe oameni să realizeze cine sunt dincolo de nume și de formă. Astfel, ceea ce percepeti ca fiind rău din perspectiva voastră limitată este, de fapt, o parte din binele superior care nu are opus. Totuși, acest lucru nu devine adevărat pentru voi decât prin iertare. Până când nu se întâmplă acest lucru, răul nu a fost recuperat și din acest motiv rămâne rău.
Prin iertare, care în esență înseamnă recunoașterea lipsei de realitate a trecutului și acceptarea momentului prezent așa cum apare, miracolul transformării se produce nu numai înăuntru, ci și în afară. Un spațiu liniștit de prezență intensă apare atât în voi, cât și în jurul vostru. Oricine și orice intră în acest câmp al conștiinței va fi afectat de ea, uneori vizibil și imediat, alteori la niveluri mai profunde, schimbările vizibile apărând ulterior. Dizolvați dezacordurile, vindecați durerile, spulberați inconștiența — fără să faceți nimic — pur și simplu existând și păstrând frecvența prezenței intense.
Cea mai mare parte a lucrurilor așa-zis rele care se întâmplă în viețile oamenilor sunt cauzate de inconștiență. Ele se creează singure sau, mai bine-zis, sunt create de sinele fals. Mă refer la lucrurile „dramatice”. Când sunteți total conștienti, în viața voastra nu se mai produc evenimente dramatice.
Cum funcționează sinele fals și cum creează el dramele;
Sinele fals este mintea nesupravegheată ce vă conduce viața atunci când nu sunteți prezenti sub forma conștiinței treze, ca martor tăcut. Sinele fals se percepe ca fragment separat într-un univers ostil, fără o legătură reală cu vreo altă Ființă, înconjurat de alte forme de sine fals, ale altor oameni, pe care fie le vede ca pe niște amenințări potențiale, fie încearcă să le folosească pentru atingerea scopurilor sale. Sinele celor religiosi este acest fals construit.Tiparele de bază ale acestui sine fals sunt făcute să îi abată frica profund înrădăcinată sau sentimentul de lipsă. Ele sunt rezistența, controlul, puterea, lăcomia, apărarea, atacul. O parte din strategiile sinelui fals sunt extrem de inteligente, însă cu toate acestea nu rezolvă niciodată niciuna dintre problemele sale, pur și simplu pentru că problema este însuși sinele fals.
Când sinele fals al unei persoane întâlnește un alt sine fals, într-o relație personală sau în cadrul unei organizații sau instituții religioase, mai devreme sau mai târziu se întâmplă lucruri „rele”: drame de un fel sau altul, sub forma conflictelor, a problemelor, a luptelor pentru putere, a violenței fizice sau emoționale ș.a.m.d. Aici intră și relele colective, ca războiul, genocidul și exploatarea -— toate cauzate de inconștiența acumulată. În plus, multe tipuri de boli sunt produse de rezistența continuă a sinelui fals, care generează restricții și blocaje în circulația energiei prin corp. Când vă reconectați cu Ființa și nu mai sunteți condusi de minte, încetați să mai creați toate acele lucruri. Nu mai creați și nu mai participați la nicio dramă.
Ori de câte ori sinele fals al cuiva întâlnește un alt sine fals, apar drame de un fel sau altul. Chiar dacă trăiți complet singuri, tot vă veți crea o dramă proprie. Când vă este milă de voi, începe drama. Când vă simțiți vinovati sau anxiosi, este tot o dramă. Când lăsați trecutul sau viitorul să se suprapună prezentului, creați timp, timp psihologic — materialul din care se construiesc dramele. Ori de câte ori nu respectați momentul prezent, permițându-i să existe așa cum este, creați drame. De aceea crestinii, musulmanii si altii, isi traiesc propria drama inventata de sinele fals.
Cei mai mulți dintre religiosi își iubesc drama vieții lor. Povestea lor este identitatea lor. Sinele fals le conduce viața. Au investit în această poveste tot sentimentul identității lor. Chiar și căutarea — de obicei fără succes — a unui răspuns, a unei soluții sau a unui mod de vindecare devine o parte din ea. Și lucrul de care se tem și căruia i se împotrivesc cel mai mult este sfârșitul dramei proprii... Atâta timp cât sunt mintea lor, lucrul de care se tem și căruia i se împotrivesc cel mai tare este propria lor trezire...
Când trăiți într-o deplină acceptare a ceea ce este, ați pus capăt dramelor în viața voastra o dată pentru totdeauna. Nimeni nu mai poate nici măcar să se certe cu voi, indiferent cât de tare se străduiește. Nu vă puteți certa cu o persoană care a devenit complet conștientă. O ceartă implică identificarea cu mintea și o poziție mentală, ca și o rezistență și o reacție față de poziția celuilalt. Rezultatul este că polaritățile opuse se energizează reciproc. Aceasta este mecanica inconștientului. Vă puteți exprima părerea clar și ferm, dar în spatele ei nu se va mai afla nicio forță de reacție, niciun fel de apărare sau atac. Așa că nu se va transforma într-o dramă. Când sunteți deplin conștienti, încetați să mai fiți în conflict. „Nicio persoană unificată cu sine nu poate nici măcar să conceapă conflictul”. Aceasta se referă nu numai la conflictul cu alte persoane, ci, mult mai important, și la conflictul cu sine, care încetează atunci când nu mai există contradicții între cererile și așteptările minții voastre și ceea ce este.
Last edited by Tangun; 29.04.2011 at 10:26:38.
|