Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
[/i]Nu sunt sigura, dar cred ca in nici un alt loc din Biblie nu se face atata referire la placere, ca in aceste versete din Facerea. Ramân cu impresia ca tocmai invoirea omului de a accepta placerea constituie cauza primordiala de a fi fost alungat din rai. Placerea, dulceata cu care ne bucuram zilele, nu cred ca vine de la Dumnezeu: nu se aminteste nicaieri de vreo placere de-a Maicii Domnului, desi pe ea a umbrit-o Duhul Sfant; nici de-a lui Iisus Hristos, Care nu a impartit placeri in stanga si dreapta, ci a iertat pacate.
Parerea mea este, ca placerea este doar o ispita, pe care Dumnezeu a curatit-o prin Sf. Taina a Cununiei, ca omul sa fie sfintit; in afara Tainei ramane totusi pacat. Prin acceptarea placerii de catre Protoparinti toata specia a cazut in pacat, pacat care se plateste cu moartea, fizica si spirituala. Prin sacrificiul Mantuitorului, noi am scapat de moartea spirituala, dar suntem datori cu moartea fizica, datorita corpului de piele pe care Dumnezeu l-a facut lui Adam si Eva inainte de a-i goni din rai.
Se tot aduce vesnicul argument ca unirea fizica duce la inmultirea oamenilor pe pamant. Este adevarat; dar omul nu mai e de multa vreme preocupat doar de acest aspect, ci cauta in primul rand placerea pe care actul il presupune. Cu cat omul aduna mai multe pacate, cu atat este mai stapanit de placerea de tot felul: fie ca e vorba de mancare, sau de a poseda mai multi bani, sau de relatii sexuale tot mai performante, etc.
A intrebat cineva, daca viata dusa in celibat fara binecuvantarea necesara este o garantie pentru sanatate. Din cate am inteles, sanatatea ne este data de Dumnezeu; nu este insa o conditie a mantuirii. Boala in schimb poate contribui la mantuire, caci Dumnezeu nu este indiferent la suferinta noastra, mai ales cand cel bolnav a avut taria sa ceara de la Dumnezeu nu sanatate ci boala. Avem multe exemple in vietile sfintilor in acest sens; dar am auzit si mireni, care au cerut o boala grea. Deasemeni cunosc calugari si calugarite, care se roaga pentru sanatatea mirenilor, dar nu indraznesc sa ceara sanatate pentru ei insisi, acceptand boala ca dar de la Dumnezeu.
|
1. Sa nu uitam un lucru: Dumnezeu a creat pentru Adam (deci pentru barbat) si femeia. Oare nu pentru ca el sa se simta mai bine, sa nu fie singur? Si asta este o placere. Creatia Evei a fost poate primul semn dat de Dumnezeu ca omul nu trebuie sa fie singur.
2. Placere este in orice gest. Si cred ca toti au avut si momente de placere, inlcusiv Maica Domnului si Fiul Sau. Au avut momente de bucurie, de petrecere.
Placerea poate avea diverse forme.
Iisus a dat multor oameni sanatate, ceea ce a insemnat bucurie imensa. Oamenii aceia s-au dus sa capete sanatate, vedere, mers, etc.
Si asta este o placere, o bucurie.
3. Nu cred ca cineva se roaga pentru boala, cere boala. Si nucred ca exista monahi care sa nu se roage si pentru ei si familiile lor (de origine). Si ei se duc la medic si la spital ca sa se vindece.
Nu stiu de unde vii cu asa idei ciudate. Sigur, ai voi sa ai parerea ta.
Dar efectiv este ingrijorator si dureros la adresa noastra a tuturor cand citim asemenea lucruri. Ne faci sa ne simtim rau pentru orice moment placut al vietii, pentru sanatatea data noua si altele.
De ce trebuie sa fie boala mantuire. Am auzit si eu formula: mantuire prin suferinta. Dar poate ca e vorba de alta suferinta (de ex. post, sau renuntare la ceva), dar nu boala.
@Anna21 - as vrea sa nu fac pacatul si de aceea iti spun din nou cu toata durerea din suflet: nu mai scrie asemenea lucruri. Il manii pe Dumnezeu. Roaga-te mai bine sa nu-ti ia ce ti-a dat. Esti mereu nemultumita.
Iubirea dintre oameni nu trebuie sa se reduca la relatii trupesti, este adevarat.
Relatiile trupesti nu trebuie si nu pot lipsi din iubire. Ele sunt o forma a iubirii si sunt necesare si pentru procreere.
Ai sot, ai copii, deci ai si relatii trupesti. Nu te mai inversuna impotriva lor. Ai grija.
@AlinB sau cine a spus - ce anume intelegi tu prin ortodoxi practicanti, daca spui ca aceia nu vin pe acest forum? De unde stii tu cine si cum practica ortodoxia?
Ar fi bine in general, sa nu mai aruncati cu vorbele, sa ganditi si simtiti ce scrieti, pentru ca loviti in oameni si faceti pacate. Placerea e pacat, boala mantuire, copii si sot sa nu avem ca relatiile trupesti nu sunt nici alea bune.
Nu mai smintiti oamenii. Lasati-ne sa fim asa cum ne-a lasat Dumnezeu: Oameni