Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu alte cuvinte, catolicii practică un fel de Liturghii Negre (Black Mass), astfel încât cel care își manifestă prezența acolo nu este Cristos, ci diavolul ? Am înțeles, oare, bine ?
Dar la ipoteza că cei care intră în contact cu lumea catolică și, mai ales, cu Sf Euharistie în Biserica Catolică ajung la concluzia ca slujesc mai bine ortodoxiei Sfinților Părinți și Cuvântului Viu, v-ați gândit ? La ceea ce a spus Mons Vladimir Ghica (să sperăm, declarat fericit cât mai curând) că "a trecut la catolicism ca să fie un ortodox mai bun", ați reflectat ?
|
Din moment ce in catolicism nu exista har, Sfinte Taine si mantuire doar daca mai sunt alte judceati ale lui Dumnezeu, cum ar putea sa devina un ortodox mai bun? Un ortodox bun e un sfant, noi toti suntem ortodocsi mai putin buni.
Asta e de fapt o falsa problema, din moment ce acel convertit spune ca ortodocsii si catolici sunt la fel de ce e nevoie sa-si schimbe religia, doar sunt la fel. Iar schimbarea religiei implica si unele mari probleme cu comunitatea din care faci parte, cu familia, etc. Asadar acela nu considera ca ortodoxia e la fel, ci ca la catolici e cel mai bine.
Daca ne uitam chiar pe forum si unde am mai fost majoritatea catolicilor erau cei convertiti de la ortodoxie. De exemplu aici nu sunt din cei care avusesera rude greco-catolice.
In ortodoxie cei care cred ca si catolicii se aseamana cu ortodocsii se numesc filocatolici. Acestia nu sunt majoritari, dar sunt cativa chiar si in randul preotilor si chiar al ierarhilor.
Eu am folosit doar cuvinte alese, ca sa nu supar pe cineva prea mult. Dar sfintii aveau alte cuvinte cand vorbeau de eretici sau schismatici. De exemplu am dat ce spunea sfantul Teodor Studitul despre impartasania ereticilor.
Oricum, sunt catolici mai ortodocsi decat unii ortodocsi. Dar sunt si japonezi care sunt foarte de treaba, si in fiecare religie la fel.