Citat:
În prealabil postat de catalin2
Luasem un citat de la un alt user, dar acum am cautat eu, ca sa fiu sigur. Din cartea "Veniti de luati bucurie", capitolul care se intituleaza chiar Sectarii:
"Cred ca prezenta sectelor isi are cauza in lipsa unei trairi ortodoxe autentice. Multi dintre cei considerati ortodocsi nici nu stiu ca apartin Ortodoxiei, ceea ce de fapt inseamna ca nici nu apartin. Nu stiu nici ce este Ortodoxia. Multi, chiar dintre ortodocsi, nu cunosc avantajele Ortodoxiei fata de celelalte organizatii si conceptii crestine. In concluzie, se poate spune ca nu ortodocsii trec la sectari, ci la sectari trec oameni care de fapt n-au avut nici o apartenenta religioasa. Un ortodox autentic este si ramane ortodox, el doar putind sa inainteze in ortodoxie. "
"Ceea ce au sectele si ii tenteaza pe unii este predica, cintarea si "siguranta" mintuirii. Sectele menajeaza si comoditatea omului. "Hristos ne primeste si nu ne cere nimic, decat sa credem in El", zic ei. Ori la noi e altfel: post, asceza, privatiuni, efort.
A zis un sectar catre mine, la noi la manastire, in biserica mica, unde avem niste icoane pictate pe lemn: "Parinte, ce rost are sa pupi scindurile astea?". Si i-am raspuns: "Ma, daca tu pupi scinduri, apai sa nu le pupi. Eu sa stii ca nu pup scinduri, eu pup icoane!".
observati de ce am spus ca eu sunt mai moderta, eu nu spun niciodata sectari, cel mult neoprotestanti.
|
Catalin,
Dupa cum vezi, Teofil ia apararea ortodoxiei fara insa sa spuna ca mantuirea ar apartine doar ortodoxiei. Faptul ca el zice "sectari" dar accepta mantuirea lor il arata cu mult mai moderat decat tine care spui ca ii numesti cel mult neoprotestanti dar le contesti mantuirea. Tu te concentrezi pe forma in loc sa vezi continutul...
Daca inlocuiesti cuvantul "ortodox" din cuvantarea lui Teofil si pui in loc "catolic", eu pot sa iti arat destui catolici care sa faca exact acelasi discurs despre cei care parasesc Biserica catolica pentru altele, inclusiv pentru ortodoxie. Cel care crede ca detine Adevarul nu poate spune altceva despre cei care parasesc biserica proprie decat ca acela de fapt nu a avut o traire autentica in Biserica si nu a cunoscut-o cu adevarat pentru ca altfel nu ar fi parasit-o ci ar fi ramas sa o aprofundeze. Cunosc o gramada de catolici care cred asta despre Biserica catolica. Altfel nu ar mai ramane catolici!
Teofil a stiut bine de ce unii parasesc Biserica Ortodoxa: "Ceea ce au sectele si ii tenteaza pe unii este predica, cintarea si "siguranta" mintuirii"".
Insa ce este rau in a fi tentati de predica, de cantare si de siguranta mantuirii? Siguranta mantuirii o da Iisus in Evanghelia Sa, o spune foarte clar si El isi tine mereu cuvantul. Toti primii crestini aveau aceasta siguranta, chiar daca mai era din cand in cand clatinata de nesiguranta izvorata din firea umana care nu mai este capabila sa aiba incredere in Dumnezeu asa cum au bebelusii incredere in parintii lor. Asta nu inseamna ca nu tin si "sectarii" post, si nu au fapte, dimpotriva, este o prejudecata pur ortodoxa ideea ca ceilalti ar crede ca "Hristos ne primeste si nu ne cere nimic". "Sectele" stiu foarte bine ca Iisus ne cere faptele dupa care vom fi judecati, de aceea se straduiesc sa aiba cat mai multe fapte...
Cat despre faptul ca cei care au parasit ortodoxia nu au cunoscut-o de fapt, pai este normal atata vreme cat li se prezinta o pseudo-ortodoxie. Adevarata ortodoxie care exista la primii crestini, cu greu se mai vede astazi, asa ca nu-i de mirare ca o cauta in alte parti...