Paradoxal este ca fiecare confesiune si fiecare religie este sigura ca detine Adevarul si ca alte confesiuni/religii trebuie sa depuna efort si sa se roage mult ca sa ajunga la Adevar, la acel adevar pe care il detii tu.
Privind in punct de vedere crestin ortodox aceasta teorie este practicata intens. Noi suntem siguri ca detine pur adevarul.
Dar daca de privit un pic din punct abstract?
Noi suntem ortodocsi in mare parte nu din cauza ca am ajuns prin cercetare sau prin descoperire divina la aceasta credinta/confesiune, ci din cauza ca ne-am nascut si am fost educati in aceasta credinta. Si privind istoria Bisericii - anume noi am pastrat intacta credinta si doctrina.
Exact asa crede un evanghelic, care a fost nascut si educat intr-o familie evanghelica. Lui i se pun faptele pe fata, si el este convins ca detine Adevarul si ca alte confesiuni gresesc.
Exact asa se petrece cu alte confesiuni: catolici, baptisti, adventisti, penticostali.... si cu alte religii: islam, budism....
Logic este ca toti ar trebui sa caute adevarul, inclusiv si noi ortodocsii. Caci nu cred ca daca v-ati fi nascut in familie de musulmani, ati fi cautat un alt adevar decat cel primit de la parintii vostri, iar ei de la bunici si tot asa pana la Abraham.
In concluzie consider ca nu este nevoie a cauta o anumita confesiune pentru mantuire. Si cred ca Dumnezeu ne va judeca conform credintei pe care am marturisit-o.
Si apoi, daca este mantuire doar in Biserica Ortodoxa, cum atunci ramane cu faptul ca noi, ortodocsii recunoastem botezul altor confesiuni crestine? ba mai mult decat atat, recunoastem si succesiunea apostolica si respectiv Taina Hirotoniei la Catolici, ceea ce inseamna ca si acolo este Biserica. Si in teologie dogmatica nu exista notiunea de "o parte" sau "o umbra" a Bisericii. Biserica este sau nu acolo. Iar daca noi recunoastem unele Taine ale Bisericii, inseamna ca granitele Bisericii sunt mai largi dacat credem noi.
|