![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Astfel nu toti cei ce au pe buze numele lui Hristos il si au pe Hristos in ei, si au harul Duhului Sfant: "13. Și au încercat unii dintre iudeii care cutreierau lumea, scoțând demoni, să cheme peste cei ce aveau duhuri rele, numele Domnului Iisus, zicând: Vă jur pe Iisus, pe Care-l propovăduiește Pavel! 14. Iar cei care făceau aceasta erau cei șapte fii ai unuia Scheva, arhiereu iudeu. 15. Și răspunzând, duhul cel rău le-a zis: Pe Iisus Îl cunosc și îl știu și pe Pavel, dar voi cine sunteți? 16. Și sărind asupra lor omul în care era duhul cel rău și biruindu-i, s-a întărâtat asupra lor, încât ei au fugit goi și răniți din casa aceea. " Fapte cap 19 Doamne ajuta. Har si pace. |
|
|||
|
|||
![]()
N-am înțeles niciodată cum un creștin poate fi ferm convins că alții nu se mântuie, ba chiar ajunge să-și dorească asta. Eu personal, sper să ajungă toți la mântuire pentru că toți sunt chipul lui Hristos, icoane vii ale Sale. N-am cum să fiu sigur însă de mântuirea lor așa cum nu sunt absolut sigur de mântuirea mea. Mântuirea ortodoxului se pierde și se câștigă zi de zi. Până la Judecată nimic nu e bătut în cuie.
De un lucru sunt sigur: nu mă pot substitui milei Domnului. Aproapele meu poate fi catolic, adventist, mahomedan sau mason. Adică niște samarineni, pentru unii ortodocși. Condamnați din oficiu. Eu totuși îmi doresc ca ei să se mântuie, atâta pot să fac, ba mi se poruncește să fac. Însă nu pot să le garantez că dorința mea își atinge obiectul. Am citit și eu multe teologumene hazardate ale unor preoți, călugări chiar și "dascăli ai Bisericii" (ortodocși) care înlătură orice posibilitate ca heterodocșii să se mântuie. Dar stau și mă întreb: sunt ei oare infailibili, așa cum cred catolicii că e papa de la Roma? Poate, fie și un sfânt, să măsoare iubirea și mila Sfintei Treimi? S-a dat cumva Domnul "pe mâna noastră " să-I facem noi reguli după capriciile noastre?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Paradoxal este ca fiecare confesiune si fiecare religie este sigura ca detine Adevarul si ca alte confesiuni/religii trebuie sa depuna efort si sa se roage mult ca sa ajunga la Adevar, la acel adevar pe care il detii tu.
Privind in punct de vedere crestin ortodox aceasta teorie este practicata intens. Noi suntem siguri ca detine pur adevarul. Dar daca de privit un pic din punct abstract? Noi suntem ortodocsi in mare parte nu din cauza ca am ajuns prin cercetare sau prin descoperire divina la aceasta credinta/confesiune, ci din cauza ca ne-am nascut si am fost educati in aceasta credinta. Si privind istoria Bisericii - anume noi am pastrat intacta credinta si doctrina. Exact asa crede un evanghelic, care a fost nascut si educat intr-o familie evanghelica. Lui i se pun faptele pe fata, si el este convins ca detine Adevarul si ca alte confesiuni gresesc. Exact asa se petrece cu alte confesiuni: catolici, baptisti, adventisti, penticostali.... si cu alte religii: islam, budism.... Logic este ca toti ar trebui sa caute adevarul, inclusiv si noi ortodocsii. Caci nu cred ca daca v-ati fi nascut in familie de musulmani, ati fi cautat un alt adevar decat cel primit de la parintii vostri, iar ei de la bunici si tot asa pana la Abraham. In concluzie consider ca nu este nevoie a cauta o anumita confesiune pentru mantuire. Si cred ca Dumnezeu ne va judeca conform credintei pe care am marturisit-o. Si apoi, daca este mantuire doar in Biserica Ortodoxa, cum atunci ramane cu faptul ca noi, ortodocsii recunoastem botezul altor confesiuni crestine? ba mai mult decat atat, recunoastem si succesiunea apostolica si respectiv Taina Hirotoniei la Catolici, ceea ce inseamna ca si acolo este Biserica. Si in teologie dogmatica nu exista notiunea de "o parte" sau "o umbra" a Bisericii. Biserica este sau nu acolo. Iar daca noi recunoastem unele Taine ale Bisericii, inseamna ca granitele Bisericii sunt mai largi dacat credem noi. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ne opreste nimeni sa cautam adevarul, nu putem sta sa fim luminati dintro data fara sa facem nimic. Din ce observ de obicei mesajele celor cu vederi mai liberale sunt aproape la fel cu cele neoprotestante, nu le poti deosebi de ce spune un pastor. In plus si acelora nu prea le plac sfintii.
Noi nu avem in crestinism o invatatura bazata pe cumulul parerii credinciosilor, ci o credinta revelata, iar apoi explicata si de sfinti. Altfel fiecare poate avea pareri si pareri, in functie de departarea sau apropierea de Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Însă cred că trebuie să fim foarte atenți la păcatul conceptualizării. La cum înțelegem dogmele Bisericii. Dacă le vom înțelege ca pe un sistem al mânturii, în care trebuie să te încadrezi, cred că vom ajunge să fim chiar în opoziție cu Hristos, care prin tot ce a făcut și a învățat a dat peste cap orice sistem. A nu rămâne în litera moartă și a trece la înțelegerea duhovnicească, asta e piatra de încercare a oricărui creștin. Cheia în care citim ceva este esențială pentru a înțelege la fel. Iar această cheie ne-o oferă învățătorii duhovnicești. Îi citesc pe Sfinții Părinți în cheia oferită de Părintele Stăniloae. De altfel, el însuși ne oferă această cheie prin nenumăratele note de subsol din traducerile Filocaliei. Există și alte chei. Chei care nu deschid uși, ci le închid. Dogmele le înțeleg ca pe niște adevăruri care deschid, nu care închid. Litera ucide iar Duhul dă viață. Last edited by N.Priceputu; 04.05.2011 at 12:43:04. |
|
|||
|
|||
![]()
Exista o diferenta (poate singura) intre cei identificati cu concepte religioase si cei ce nu impartasesc niciunul: cei ce nu impartasesc niciunul dintre concepte isi doresc demolarea tuturor conceptelor religioase. Cei ce impartasesc un concept religios isi doresc intr-un fel demolarea fiintei umane in numele conceptului lor.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|