Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca
O dupa amiaza mohorata la manastirea X....
Credinciosii se indreapta grupuri, grupuri catre Sfanta manastire.. mai e putin si se oficiaza slujba de seara...
Cateva persoane mai evlavioase, , adunate in jurul moastelor sfantului X.... unii citesc din carticele altii fac rugaciunea dupa putinta... in genunchi sau in picioare.... Ma asez la "coada" si astept cuminte sa imi vina radul la inchinat sfintelor moaste...Doresc sa iau putin mir de la candela sfantului... am adus si ceva ulei, patita fiind de la ultima vizita in care am fost certata ca cer prea mult mir de la candela.
In altar nici tipenie de vreo fatza bisericeasca... in curtea manastirii nici atat... Doresc sa respect "regulile" de a nu lua mir fara binecuvantare....
Observ intr-un colt al bisericii o femeie mai 'evlavioasa", ma indrept glont catre ea si cer politicos niste sfaturi.. femeia ma percepe ca pe un extraterestru(?!?)....raspunsul si uitatura ei urata mi-o confirma...
Ies in curtea manastirii.. acolo alte grupuri de evlavioase, spre norocul meu din acelea super binevoitoare si atot stiutoare.. care mai de care isi da cu parerea... explic ca sunt in mare graba.. si ca este o chestiune de viata si de moarte de a lua mir de la candela sfantului..ridica neputincioase din umeri!!!!! Mi se raspunde ca nici macar femeile care au dezlegare sa imparta sfantul mir, nu se afla prin zona si nici nu se vor afla curand...
Din nicaieri apare un calugaras grabit, cu o infatisare placuta, inalt si subtire ca o trestioara... EL ESTE SALVAREA MEA!!(spun cu naivitate in sinea sinelui meu!)... fug catre el si indraznesc sa cer binecuvantare ptr a lua mir.. explic pe foarte scurt situatia mea...
Oarecum fastacit si inrosit, raspunde ca este in practica la aceasta manastire si prin urmare nu imi poate da binecuvantare!!!!!
Ma intorc la femeile binevoitoare.. toate insista in cor sa astept pana dupa terminarea slujba desi le-am repetat ca din motive doar de mine si de Dumnezeu stiute nu pot participa...
Persoana care ma insotea vocifereaza neintelegand tot acest penibilism... evlavioasele replica ca o banda de magnetofon, aceiasi propozitie: ESTE SFANTA MANASTIRE AICI!!!!ESTE SFANTA MANASTIRE AICI!!!!
Plecam agale cu privirea in pamant, si lacrimi in ochi ... si totusi, sfinte X, te iubesc atat de mult, tu stii toate durerile si lacrimile sufletului meu... de ce atata filosofie ptr a lua putin mir de la candela ta?
Undeva, intr-un coltisor al memoriei, apar in graba versurile din poemul maicii TEREZA:" pana la urma, este doar intre tine si Dumnezeu, nu a fost niciodata intre tine si ei!!!!!"
|
Scuzati aplecarea de a despica firul in patru:
In primul rand, va feriti sa ne spuneti ce ati spus si cum ati spus femeii respective de va privea ca un extraterestru.
Este chiar asa de penibil ca sa ne spuneti si noua?
Mai ales ca va puneti in postura de victima.
Doi, respectivul tinerel e posibil sa nu fi fost preot, deci ce binecuvantare va poate da un tinerel oarecare care nici nu stia randuielile de acolo?
Trei, daca evlavia si credinta dvs. ar fi fost asa mare, nu credeti ca ar fi fost mai folositor si duhovniceste si pentru problema pentru care ati venit sa rugati Sfanta sa faca miracolul de care aveti nevoie?
Sau credeti ca puterea Sfintei depindea de acel ulei?
Patru, nu ne-ati spus pentru ce va aflati in asa mare graba?
Nu de putine ori Dumnezeu amana sa ne ofere anumite lucruri tocmai pentru a vedea in ce masura stim sa ne smerim.
Pentru asta permite sa mai incasam si cate o palma,
sa vedem si noi ce fel de crestini suntem, care intoarcem obrazul sau ridicam pumnul?
Nu de alta, dar suntem foarte plini de buni impresii despre noi, relatia care o avem cu Dumnezeu si cu ceilalti si mai putin conectati la realitatea spirituala care nu de putine ori este de partea cealalta a imaginatiei.
Pe scurt, ati venit pentru folos si ati plecat nu cu mana goala ci cu paguba sufleteasca, blamand oameni pentru graba dvs. si ca nu v-au fost ascultate putinile rugaciuni (fiind mai ocupata sa-i judecati).
Daca Maria Egipteanca ar fi avut aceeasi atitudine cu dvs, in loc sa se pocaiasca pentru faptele sale, neputand din cauza lor sa intre in biserica, ar fi zis:
"blestamatii astia de asa zisi crestini, uite cum dau buluc si nu ma lasa sa intru, ei imi strica realatia persoanala cu Dumnezeu!"