![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, aceasta chestiune a dificultatii de a fi ortodox in alte tari ar trebui sa va ridice un urias semn de intrebare: In ce masura isi indeplineste BO mandatulincredintat de Mantuitor, de a raspandi Evanghelia in toata lumea ? Dar, dupa cum era de asteptat si dupa cum au aratat si alti vorbitori, in momentul in care cineva indrazneste chiar si numai sa sugereze ideea ca BO nu e buricul pamantului, ca sa nu mai vorbim de convertire, incep sa iasa lucruri urate la iveala. Bascalie, invective ("tradatoareo"), rastalmaciri si presupozitii ("a plecat pentru avantaje, o sa se converteasca la protestantism"), condescendenta, aere de superioritate ("e clar ca nu stia ce e Ortodoxia") etc. etc. etc. Nu vreau sa generalizez, sunt si interlocutori care au avut o atitudine crestina, caritabila, dar dumneavoastra nu va prea numarati printre acestia. Si e pacat ca nu realizati o stare de fapt: De ce parasesc oamenii BO ? Printre altele, din pricina unor atitudini precum cea a dumneavoastra. Last edited by Erethorn; 04.05.2011 at 17:23:29. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Ori, eu nu cred ca asa lucreaza Dumnezeu si nici nu sunt astia genul de credinciosi de care are nevoie. |
|
||||
|
||||
![]()
Ca sa stim si noi cum, daca ai fost in situatia asta, ai procedat in mod practic.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa cum a invatat Isus, asa cum au facut catolicii. Vedeti dumneavoastra, atat BO cat si BC isi aroga ambele titluri: Ambele biserici spun ca sunt atat ortodoxa, cat si catolica. In ceea ce priveste ortodoxia, este de discutat daca noi putem judeca cu adevarat, din punct de vedere dogmatic, in ce masura fiecare se apropie de acest ideal. Dar in ceea ce priveste catolicismul, treaba este mult mai simpla si mai clara, vizibila cu ochiul liber. In rezumat: Nu stiu cu certitudine daca BO este ortodoxa sau daca BC este ortodoxa. Dar vad cu ochiul liber si stiu cu certitudine ca BC este catolica, iar BO nu este catolica. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Credinciosii se indreapta grupuri, grupuri catre Sfanta manastire.. mai e putin si se oficiaza slujba de seara... Cateva persoane mai evlavioase, , adunate in jurul moastelor sfantului X.... unii citesc din carticele altii fac rugaciunea dupa putinta... in genunchi sau in picioare.... Ma asez la "coada" si astept cuminte sa imi vina radul la inchinat sfintelor moaste...Doresc sa iau putin mir de la candela sfantului... am adus si ceva ulei, patita fiind de la ultima vizita in care am fost certata ca cer prea mult mir de la candela. In altar nici tipenie de vreo fatza bisericeasca... in curtea manastirii nici atat... Doresc sa respect "regulile" de a nu lua mir fara binecuvantare.... Observ intr-un colt al bisericii o femeie mai 'evlavioasa", ma indrept glont catre ea si cer politicos niste sfaturi.. femeia ma percepe ca pe un extraterestru(?!?)....raspunsul si uitatura ei urata mi-o confirma... Ies in curtea manastirii.. acolo alte grupuri de evlavioase, spre norocul meu din acelea super binevoitoare si atot stiutoare.. care mai de care isi da cu parerea... explic ca sunt in mare graba.. si ca este o chestiune de viata si de moarte de a lua mir de la candela sfantului..ridica neputincioase din umeri!!!!! Mi se raspunde ca nici macar femeile care au dezlegare sa imparta sfantul mir, nu se afla prin zona si nici nu se vor afla curand... Din nicaieri apare un calugaras grabit, cu o infatisare placuta, inalt si subtire ca o trestioara... EL ESTE SALVAREA MEA!!(spun cu naivitate in sinea sinelui meu!)... fug catre el si indraznesc sa cer binecuvantare ptr a lua mir.. explic pe foarte scurt situatia mea... Oarecum fastacit si inrosit, raspunde ca este in practica la aceasta manastire si prin urmare nu imi poate da binecuvantare!!!!! Ma intorc la femeile binevoitoare.. toate insista in cor sa astept pana dupa terminarea slujba desi le-am repetat ca din motive doar de mine si de Dumnezeu stiute nu pot participa... Persoana care ma insotea vocifereaza neintelegand tot acest penibilism... evlavioasele replica ca o banda de magnetofon, aceiasi propozitie: ESTE SFANTA MANASTIRE AICI!!!!ESTE SFANTA MANASTIRE AICI!!!! Plecam agale cu privirea in pamant, si lacrimi in ochi ... si totusi, sfinte X, te iubesc atat de mult, tu stii toate durerile si lacrimile sufletului meu... de ce atata filosofie ptr a lua putin mir de la candela ta? Undeva, intr-un coltisor al memoriei, apar in graba versurile din poemul maicii TEREZA:" pana la urma, este doar intre tine si Dumnezeu, nu a fost niciodata intre tine si ei!!!!!" |
|
||||
|
||||
![]()
Pentru că e nevoie și de răbdare. Dacă te rogi și nu îți iese treaba cum vrei și cînd vrei, să ai credința că vei reuși totuși cîndva.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar pana la urma, gestul de acum cativa ani arata ca nu s-a prins mai nimic de ea, din toate cele Sfinte. Indraznesc sa cred ca sunteti un caz diferit, pe un drum ceva mai bun dar intr-un impas la fel de grav. Citat:
Dumnezeu cere o viata si inca in conditii chiar mai dificile de atat. Credeti ca romano-catolicismul va va feri de impasul spiritual care simteati ca alunecati din motive pe care le-ati fi putut rezolva cu duhovnicul si cu mai multa rugaciune, renuntand eventual la exilul autoimpus? Nu am pretentii de profet, dar va spun: va inselati. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Imi cer iertare ca argumentul "am devenit catolica pentru ca imi este mai la indemana fiind prea greu sa fiu ortodoxa in exil" nu reusesc sa-l incadrez la argumente frumoase. Citat:
E clar ca am atins un punct sensibil, ceea ce am afirmat mai in gluma mai in serios a devenit un "casus belli". Intr-adevar, nu e nimeni care sa poata baga mana in foc ca din romano-catolica va deveni protestanta asa cum din ortodoxa a devenit romano-catolica. Nu este exclus sa devina direct atee.. :)) Sau..serios acum, Doamne ajuta, sa-si inteleaga greseala. Acum scuzati spiritul de gluma, incerc sa mai destind atmosfera, ideea este ca prima "tranzitie" e mai grea o data ce te obisnuiesti cu ideea si sentimentul ca religia ti-o alegi in functie de alte alegeri gresite, nu e greu sa faci o greseala si mai mare. Sunt nu putini pe forum care spun ca daca ai trait cu adevarat si plenar ortodoxia nu te poti desparti asa usor de ea si nu lasi nici alte lucruri sa te conduca spre acest divort rusinos nu atat prin gest cat prin motivatii. Ca si romano-catolic ce sunteti, nu ma astept sa puteti intelege dar ca sa va ajut va sugerez sa va ganditi cum v-ar suna ideea sa deveniti protestant pentru ca din motive circumstantiale nu mai aveti access cu lunile la o biserica romano-catolica iar o adunare protestanta este mult mai aproape de dvs. Citat:
Adica..decat sa fie ateu, mai bine asa, nu? Sa ne bucuram pentru el! Asta da atitudine crestina, caritabila, nu? Citat:
Cel enuntat (wannabe) de dvs. nu se afla printre ele. Dar de restul, care le-am subliniat si nu vreti sa le vedeti, dureros de sincer va spun, sa fiu in locul dvs. nu m-ar bucura chiar deloc. |
|
|||
|
|||
![]()
Continuati sa va agatati de aceasta idee cu lipsa bisericii ca motivatie centrala a convertirii, desi eu consider ca e falsa si a fost indusa in dialog tocmai de dumneavoastra. Poate ne lamureste totusi Noesisaa.
In ceea ce priveste "accesul zilnic la Euharistie", nu se refera la prezenta sau lipsa unei biserici in vecinatate, cu subliniaza diferenta intre BO, unde Euharistia se primeste greu, si BC, unde cel spovedit poate sa se impartaseasca zilnic. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cardul De Sanatate Cu CIP RFID 666 Devine Obligatoriu De La 1 Ianuarie 2013 | myself00 | Generalitati | 1 | 03.01.2013 21:37:21 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
Viteza forumului | sophia | Reguli generale de utilizare a forumului | 4 | 02.08.2012 14:03:02 |
Papa: Dumnezeu s-a aflat in spain spatele Big Bang. Universul n-a aparut intamplator. | Eugen7 | Teologie si Stiinta | 15 | 09.01.2011 17:42:36 |
Trapeza - locul unde hrana devine rugaciune | adrian35 | Intrebari utilizatori | 8 | 07.05.2010 18:36:35 |
|