Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Aici, părerea mea e că e vorba de o mică incongruență doctrinară a lor. Și eu mi-am pus întrebarea asta adesea și le-am pus-o și lor: dacă toate "confesiunile creștine" sunt la fel de mântuitoare, de ce tocmai catolicismul nu ar avea acest atribut. Din câte am înțeles, unii dintre ei sunt de părere că toți creștinii se pot mântui, mai puțin cei din Bisericile Apostolice (catolici, ortodocși, non-calcedonieni, +/- anglicani), doarece noi ne-am închina la zeități. În realitate, aici e una din deosebirile dintre protestanți pe de o parte (înțelegând în primul rând luterani, dar și calvini, metodiști) și neoprotestanți pe de altă parte: în timp ce primii sunt toleranți și acceptă căsătorii mixte, ultimii nu acceptă căsătorii mixte. Neacceptarea căsătoriei mixte are o anumită logică la ortodocși, care cred că numai ei se mântuiesc, dar nu are la neoprotestanți, care cred (așa afirmă) că Biserica nu are granițe vizibile, nu e o instituție, ci o definesc ca și comunitate harică a celor care cred în Isus.
|
Ma scuzati ca va intrerup magnificul discurs, dar teologia ortodoxa nu cred ca afirma ca "doar ortodocsii se mantuiesc".
Afirmatia corecta teologic si "exclusivista" se refera doar la prezenta si lucrarea harului in BOR.
Necesitatea protestantilor de a renega bisericile "traditionale" vine tocmai din natura propriei existente, daca adevarul si mantuirea se gaseste acolo, implicit toate "revolutiile" lor dogmatice sunt inutile si au evident iz schismatic.