View Single Post
Vechi 05.05.2011, 20:31:19
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Cred că preoții ar trebui să facă mai mult pentru ca laicii să cunoască rânduiala și să o aplice. În ritul apusean se îngenunchează de cinci ori pe parcursul Sf Misse. De asemenea, îngenuncherea se face nu numai la Prefață, ci în tot timpul Canonului, până la Pater Noster. Se îngenunchează și la binecuvântarea finală, până când celebrantul principal spune "Ite, Missa est !" De altfel, în ritul apusean se îngenunchează ori de câte ori preotul ne dă binecuvântarea în mod personal, pe când în ritul răsăritean se stă în picioare. În practică, vedem răsăriteni care îngenunchează la binecuvântare și apuseni care stau în picioare.
Da, dar vorbim:
1. Despre ritul apusean curent, forma ne-extraordinara, adica ordinara. :D In care, cel putin aici in Olanda se ingenuncheaza imediat dupa Sanctus, cand si clopotul suna o data, pana la marele Amin, unii (eu, si altii de exemplu) ingenunghind pana la Tatal Nostru, desi nu este obligatoriu. Binecuvantarea, ca si Sf. Impartasanie, in ritul de dupa Vat. 2 se primeste in picioare, nu in genunchi ca si in ritul vechi. Desi si binecuvantarea poti sa o primesti in genunchi, iar Sf. Impartasanie, cel putin la biserica la care merg eu, dar e posibil sa fie altfel in altele, nu iti este refuzata daca vrei sa o primesti in genunchi. Inca ceva: pentru ritul vechi nu exista rubrici scrise pentru credinciosi, ci doar pentru preot. Practic, mi s-a spus, credinciosii ar putea sta si in cap si nu ar fi nici un pacat pentru ei. Atata timp cat este reverentios, ma gandesc eu. :D Preotul in schimb....

2. Despre Olanda, unde in unele, destul de multe biserici, unde un lucru normal este sa vezi corul frumos aliniat si asezat in spatele preotului (care bineinteles ca slujeste versus populum, si nu la biserica la care merg eu), in altar, si cateva alte ciudatenii pe care nu le vezi in alta parte.

Last edited by Noesisaa; 05.05.2011 at 20:37:36.
Reply With Quote