View Single Post
Vechi 06.05.2011, 21:51:12
N.Priceputu
Guest

Implicit

Cândva mă temeam ca nu cumva, citind filosofie neconformă cu învățătura Bisericii, să-mi zdruncin convingerile. Am înțeles apoi că nu trebuie să țin la convingeri ca la un adevăr câștigat și care poate fi furat. Am înțeles că adevărul nu are cum să-mi fie dușman. Vreau ca eu să cunosc și să slujesc Adevărului, nu adevărul să-mi slujească mie. Am abandonat orice teamă. Cunoașterea mă transcende; nu trebuie decât să ajung la ea. Dogmele le văd ca pe reflexii ale adevărului în conștiințele Sfinților Părinți și ale noastre.
Nu poți rătăci decât depărtându-te de adevăr.
Da, poți fi înșelat, dacă nu ai niște repere clare. Dar dacă ești în Biserică, dacă ai Evanghelia și învățători luminați (Sfinții Părinți și marii teologi ai vremurilor noastre) care să-ți deschidă mintea, de ce te mai poți teme?
Poți spune că trebuie să cunoști doar lucrurile necesare pentru mântuire. Însă mintea omului, cum spunea parcă Calist Catafygiotul, e într-o necontenită căutare și nu-și poate astâmpăra setea decât în Dumnezeu cel nesfârșit, după al Cărui chip e zidită. Prin urmare, nu te poți opri. Spre Dumnezeu e o cale nesfârșită. În acest sens cred că dogmele nu sunt niște adevăruri închise în ele însele, ci niște porți deschise spre Dumnezeire, care îndeamnă la mai multă înțelegere, la o tot mai largă cuprindere.

Last edited by N.Priceputu; 06.05.2011 at 22:02:55.
Reply With Quote