Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Din câte văd, ortodocșii ar trebui să se obișnuiască de pe acum cu o schimbare istorică în țara noastră: mediul religios a devenit, ca să zic așa, concurențial. Asta se întâmplă pentru prima dată în Muntenia și Moldova.
|
O mica corectie.
Mediul a fost intotdeauna "concurential".
Chiar de pe vremea comunistilor, cand cultele care aveau legaturi cu exteriorul (protestanti, neoprotestanti, romano-catolici) au avut un regim preferential fata de BOR.
Greco-catolicii au fost alta poveste.
Dupa '89 a fost chiar o explozie de "evanghelizare" neoprotestanta.
Romano-catolicii au inceput cu stilul lor de "evanghelizare" numit ecumenism.
Ortodocsii au cam ramas in matca lor, s-au multumit sa ridice biserici.
Citat:
Cartea religioasă nu mai cunoaște monopol. Se găsesc, pe lângă vrafurile de cărți ortodoxe, din abundență: cărți catolice și protestante.Pentru toate gusturile și nivelurile: de la literatură religioasă ușoară (tot felul de cărți devoționale) la literatură religioasă grea, scolastică.
|
Iarasi eroare, imediat dupa '89, cartile religioase care se puteau gasi cele mai la indemana in librarie era cartea protestata.
Chiar si inainte de '89 protestantii puteau aduce carti in tara, avand un tratament preferential din partea regimului comunist.
Si romano-catolicii stiu ca aveau dupa '80 destule titluri, dar le gaseai doar la parohie.
Rar vedeai o biserica ortodoxa care sa aiba carti la pangar si chiar si cele care aveau, erau destul de putine. In librarii nici atat.
Au trecut cativa ani pana cand cartea ortodoxa sa inunde librariile.
Citat:
E mai bine, e mai rău ? Greu de spus. Acum, oamenii pot să aleagă în cunoștință de cauză. Asta e partea bună.
|
Naivitate.
Ca sa poti alege "in cunostinta de cauza" nu ai nevoie doar de informatie ci si de discernamant si maturitate spirituala.
Care nu se da la pachet cu cartea.
Citat:
Desigur că e și o parte rea: informațiile contradictorii duc, de atâtea ori, la derută și, în cele din urmă, la lehamite.
|
Nu si pentru cei perseverenti in cautarile lor..
Citat:
Nu știu cum e cu bisericile alea catolice goale din Occident de care tot aud, dar ce văd peste tot sunt biserici catolice pline ochi, care zumzăie de tineri atrași de Cristos. Orice biserică nouă se construiește în București, se umple imediat, fără ca cele vechi să se golească de loc. La fel e și în Iași, Bacău, ori Dobrogea. De unde catolici în Dobrogea ? De la Dumnezeu. Ați auzit de parohiile catolice de la Mangalia, Năvodari, Medgidia, Mihail Kogălniceanu, etc, etc ? Cu ani în urmă, dacă cineva ar fi profețit că va exista Protopopiatul Constanța și Vicariatul Dobrogea, ar fi fost socotit ca "plin de must". Dar ele există acum și lucrează via ce a sădit-o dreapta Lui, aducând mult rod.
|
Frumos optimism modul cum le puneti cap la cap par ca va justifica optimismul, dar haideti sa o luam pe bucati.
Fenomenul cu biserici-noi-care-se-umplu-imediat-fara-ca-cele-vechi-sa-se-goleasca l-am observat si la mine in oras. Cu cele ortodoxe, binenteles.
Nu m-as grabi sa ma pronunt daca e lucrarea lui Dumnezeu sau ortodoxul care pana atunci nu catadicsea sa dea pe la biserica din cauza aglomeratiei sau distantie s-a gandit ca daca totusi biserica e la doi pasi ar fi cazul sa mai treaca pe acolo.
Oricum, ideea este ca au de unde sa se adune, un mic calcul arata ca cel putin aici in oras, daca s-ar dubla numarul sau capacitatea bisericilor din oras tot n-ar putea gazdui macar un sfert din cei care statistic vorbind, sunt ortodocsi.
Iar cu campanii fructoase de evanghelizare se lauda si (neo)protestantii pe alocuri. Sa fie si la ei lucrarea lui Dumnezeu? Nu cred.
"Protopopiatul Constanța și Vicariatul Dobrogea" sunt decizii administrative, nu vad de ce vi se par atat de ..miracoloase.
Se fac niste hartii, se numesc niste oameni si se aloca niste bani.
In ceea ce priveste catolicii din zona, am dat si eu o cautare sa vad care e situatia, tare indoindu-ma sa vad ortodocsi migrand in masa spre parohii catolice.
Ce am gasit aproape imediat:
Mangalia - Sfântul Apostol Andrei
Paroh: pr. Cristian Antici
Majoritatea familiilor catolice din Mangalia provin din Moldova venite în zonă pentru un loc de muncă. La început sfânta Liturghie se celebra în casele credincioșilor, fiind socotită ca o filială a parohiei Constanța.
La 1 mai 1990, s-a dat decretul de în-ființare a Parohiei romano-catolice din Mangalia. În ziua de 29 septembrie 1998, biserica a fost consacrată de ÎPS Ioan Robu.
Hramul bisericii: Sfântul Apostol Andrei - 30 noiembrie.
Parohia are aproximativ
100 de familii cu circa
250 de credincioși.
Filiale: Biruința,
6 familii cu 15 credincioși; Chirnogeni,
6 familii cu 18 credincioși; Pecineaga,
13 familii cu 45 credincioși; Topraisar,
7 familii cu 25 credincioși.
5. Parohia romano-catolică Medgidia “Sf. Elena”
Statistică:
68 familii cu
215 romano-catolici
Filiale: Filistea, Tortomanu, Țepeș Vodă etc.
Credincioșii provin în marea lor majoritate din Moldova. În 1993 se zidește o capelă mare. Casa parohială se află la cca. 600 metri de biserică. Parohia este administrată din Cernavodă.
. Parohia romano-catolică Constanța I “Sf. Anton de Padova”
Statistică:
1045 familii cu
4150 de romano-catolici
Filiale: Techirghiol (cu biserică); celelalte fără biserică: Basarabi-Ovidiu, Costinești, Cumpăna și Valul lui Traian
În urma amenajării portului Constanța și a construirii căii ferate între București și Cernavodă, au venit mulți muncitori și specialiști de religie romano-catolică. În anul
1881 s-a înființat parohia romano-catolică păstorită la început de călugări capucini. Ulterior s-a construit o casă care avea o capelă și slujea drept locuință a preotului. Prima biserică construită a fost între anii 1885-1886. Devenind neîncăpătoare s-a construit altă biserică între anii 1935-1936. Din anul 1955 biserica este declarată monument de arhitectură. Se cuvine de amintit că bisericuța din Techirghiol slujește duminica și alte sărbători preoților aflați în trecere sau în concediu.
etc..
Deci..hm, mare miracol..