Citat:
Īn prealabil postat de Adriana3
Nimeni nu stie de fapt ce s-a folosit, sunt argumente si pentru una si pentru alta. Ideea era alta, faptul ca ortodocsii considera erezie celebrarea cu azimi in timp ce exista o minune a transformarii reale a acestei azimi in Trupul Domnului la catolicii dinainte de schisma.
|
Inainte de Schisma nu diferea Sf. Liturghie; de aceea cred ca se folosea paine dospita. Chiar m-ar interesa daca este mentionat despre painea care trebuie folosita. Un text din Sfanta Traditie ne-ar lamuri acest lucru. Schimbarile si deosebirile de BO au venit dupa Schisma, si sunt multe.
Am vazut si eu o fotografie cu painea si vinul preschimbate la catolici in carne si sange, care au fost pastrate peste veacuri, ca marturie a acestei preschimbari.
Asemenea preschimbari le gasim si la ortodocsi (Cartea "Minuni savarsite in timpul Sf. Liturghii), dar acolo am citit ca preotul, caruia i se intampla acest lucru, avea el sau diaconul cu care slujea Liturghia indoieli in privinta Preschimbarii si de aici minunea, prin care sa vada cu ochii lor. La ortodocsi insa, nu se lasa Carnea si Sangele Domnului asa, ci se continua rugaciunile, pana se preschimba in Trupul si Sangele Domnului sub forma de paine si vin, pentru a putea impartasi credinciosii.