View Single Post
  #5  
Vechi 11.05.2011, 23:46:38
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Precizări ale altor precizări deja făcute

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
La aceasta intrebare pot raspunde in multe feluri

etc.

anna21, îți răspund aici pentru că văd pentru prima oară intenția cuiva de a lua în discuție ideea, nu omul. Cu toate acestea, trebuie să-ți aduc aminte că am răspuns deja obiecțiilor pe care mi le aduci mai sus în postarea cu nr. 856 de pe acest thread, cea oferită la cererea userului N.Priceputu pentru niște clarificări. Or, în obiecțiile pe care le formulezi mai sus tu ai luat în considerație doar postarea mea cu nr. 852 din thread. Dacă ai fi analizat-o și pe cealaltă și i-ai fi înțeles implicațiile, obiecțiile cădeau de la sine.

Cu toate acestea, revin prin câteva precizări pe care încerc să le spun cât mai simplu cu putință, ca să nu mai apară confuzii. Poate și limbajul meu, stilul, topica frazei etc. sunt de natură să-i inducă pe unii în eroare și să interpreteze greșit unele pasaje.

Așadar:

1. Povestirea „antihristică” nu-mi aparține. Am cules-o și eu de la alții. Eu doar am expus-o cu un stil puțin modificat și adaptat unei expuneri textuale. Dar conținutul este riguros același cu cel pe care l-am auzit și eu. E adevărat că e pătrunsă de ironie. Dar mie ironia îmi place atunci când e inteligentă și țintește bine. Iar această ironie țintește ireproșabil. Dovada: povestirea e adeverită... tocmai prin reacțiile multora dintre ortodocșii (sau a acelora care așa se pretind) de pe acest forum. Consider deci că ironia ei este, deja, nu doar adeverită, dar și amplificată la infinit.

2. Spui că și dacă Legea e înscrisă în inimile Neamurilor, ele nu se mântuiesc doar prin aceasta (aici vii direct în contradicție cu pasajul din Romani 2:12-13 pentru că, așa cum îți voi arăta mai jos, nu înțelegi bine ce este Legea; până și în linkul lui dobrin7m din postarea cu nr. 864 apare, printre faimoasele „4 legi ale mântuirii”, legea sub chipul conștiinței de sine).

Acum, mântuirea are mai multe posibilități (eu cred că infinite, pentru că se raportează la Dumnezeu Care este Infinitul Absolut) și pasajele NT sunt, în această privință, așa cum ne-a obișnuit această Scriere, antinomice. (Antinomia este fundamentală pentru dogmatica creștină: vezi analiza suprinzător de pătrunzătoare a lui Lucian Blaga din Eonul dogmatic cu privire la modul în care sunt formulate enunțurile dogmatice — inspirat, poate, de Pavel Florensky care deja avea texte pe această problemă). Astfel că avem pasaje în care ni se spune că ne vom mântui prin botez (Romani 6:3-5; Acte 2:38; Ioan 3:3-5; 1 Petru 1:23); în altele, prin fapte (Iacob 2:24-26; Apocalipsa 20:12-13); în altele ni se spune că prin har (Efeseni 2:8-9; Tit 3:5-7 și 3:4-7); în altele că ne vom mântui prin credință (Marcu 16:16; Ioan 3:16; Romani 10:9-10; Romani 10:13); în altele că ne vom mântui dacă avem inima curată (Romani 2:12-13); în altele că prin darul și iubirea lui Dumnezeu și a lui Iisus Hristos (Romani 5:8; Efeseni 2:4-5; Tit 3:4-6).

Care este măsura comună a tuturor acestora? Explic la următorul punct.
Reply With Quote