Citat:
În prealabil postat de catalin2
Am dat in alt mesaj citate chiar de pe newadvent:
"Inca din 1254 Inocentiu IV a interzis pedeapsa cu moartea fara consimtamantul episcopal. Ordine asemanatoare au dat si papa Urban IV in 1262, Clement IV in 1265, Grigore X in 1273, Boniface VIII si Clement V. scopul acestora era ca sentinta sa nu fie influentata de posibilele capriciile sau lipsa de obiectivism a inchizitorilor."
|
Dacă e așa, e un lucru foarte bun și înțelept acesta făcut de papa Inocențiu al IV-lea.
Citat:
"Era o povara foarte grea pentru un inchizitor, aceea de a alege -indirect- intre viata si moarte."
|
Deci, inchiztorul alege indirect, fiindcă cea care alege direct este justiția laică, așa cum a fost și la ortodocși (e adevărat, cu mai puțin efort probator și cu mai mult arbitrar)
Citat:
Asadar dupa ce inchizitorul spunea decizia care ducea la omorarea inculpatului, episcopul trebuia sa-si dea consimtamantul ca sa fie executat. Vedem aici o dubla incredintare a faptului ca papa si BC erau de acord si incuviintau omorarea unor eretici.
Dar nici nu se pune problema ca BC nu ar avea legatura cu aceasta chiar in articolul de pe newadvent. Acolo se incepe cu parerea sfintilor si a BIsericii din primul mileniu despre chinuirea si omorarea ereticilor, toti fiind impotriva. Apoi explica de ce BC a adoptat o alta conceptie.
|
Și ieri, ca și azi, unii teologi sunt de părere că pedeapsa cu moartea este un lucru necesar, alții că nu (mai) e un lucru necesar. Că erezia este o crimă deosebit de gravă, cu asta sunt de acord toți teologii. La fel în ceea ce privește vrăjitoria.