View Single Post
Vechi 15.05.2011, 22:35:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de HoratiuM Vezi mesajul
Deci tot articolul ăla discută numai despre mântuire, pentru că e vorba care este criteriul mântuirii (adică ce lege trebuie satisfăcută în vederea ei), iar tu spui că, pe de o parte, părintele nu pomenește de mântuire; pe de alta, că legea nu mântuiește, ci judecă. Păi, atunci cum zicem: pe cei osândiți, legea nu-i condamnă, ci numai îi judecă? Cine judecă și cine condamnă și mântuiește? Cine, dacă în Cer nu există deosebire între Lege, Judecător și Răsplată, iar damnarea este pur și simplu pierderea Răsplății (adică pierderea lui Dumnezeu Însuși)?

Te joci cu vorbele, așa cum faci cam în toate postările tale în care doar reproduci paratactic poezia învățată din manualul de catehism sau din canoane pe care le iei mereu ad literam și fără nuanțe. Și ți se pare că lucrurile sunt foarte clare și foarte distincte și că revelația e transparentă ca apa de izvor... Mă rog, eu nu vreau să stau în calea preferințelor tale subiective; dar dacă tot nu vrei sau poți să treci de teologia de manual către ceva hrană mai tare, precum textele patristice, bunăoară, ceva mai multă temperare în afirmațiile tari făcute, n-ar strica.
Daca este credinta inventata din cum as crede eu ca ar trebui sa fie, nu am acea credinta, ci pe cea ortodoxa. Eu cred ca aceasta e stabilita, nu e o suma de pareri dupa cum crede fiecare credincios ca ar trebui sa faca Dumnezeu, asta ar insemna ca se pun in locul lui Dumnezeu.

In legatura cu Parintele Cleopa, am recitit articolul, eu cred ca spune exact ce am spus si eu, daca nu sa imi dai de unde reiese ca ar fi criteriile mantuirii.
Chiar titlul este: "CELE PATRU LEGI DUPA CARE VA JUDECA HRISTOS LUMEA"
vedem ca raspunsul e la intrebarea pusa acolo: Cum, parinte, o sa ma judece Hristos, daca eu as fi chinez sau de alt neam, care n-am auzit niciodata de Hristos ? Ei de acolo nu au auzit de Hristos. Oare Dumnezeu pedepseste cu nedreptate ? El este drept. Cum o sa ma judece si o sa ma pedepseasca, daca eu nici nu am auzit de Evanghelia lui Hristos ?
"Asadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu."
P.S. Anna a dat link-urile, eu am aceleasi pareri in credinta ca si ea.
Reply With Quote