Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
1. CINE a zis ca a ucide (etc.) nu e pacat ???
Eu am atras atentia ca in optica Bisericii erezia nu e considerata CRIMA, ci pacat, iar Biserica nu este o institutie de represiune , de pedepsire a crimelor, oricare ar fi acestea, ci de predicare a adevarului si de vindecare a sufletului.
2. Institutia care invata normele de credinta si de morala este INSASI BISERICA !!
Ce nevoie mai este de INCA o institurie, precum inchizitia, pentru a aduce la indeplinire acest mandat ??
Daca inchizitia are rolul de a inavta normele de credinta, ce rol mai are Biserica , in optica dvs. ?? Un rol festivist ?
BRC a avut nevoie de un organism de represiune pentru a indeplini aceasta misiune ? Atunci inseamna ca a dat gres in metoda pastoral-misionara si a trecut la metode politienesti-represive.
3. Ce legatura are epistola Sf. Petru cu instituirea inchizitiei ? Incercai sa justificati o mare eroare (inchizitia) pe temeiuri scripturistice ??
|
1. Mi-am cerut scuze intr-o postare anterioara. AM inteles gresit ceea ce ati spus. Inca o data, va rog sa ma iertati
2. Este nevoie de o institutie formata din teologi care sa cerceteze scripturile si sa decida asupra adevarurilor de credinta sau asupra atitudinii pe care trebuie sa o ia biserica in diverse chestiuni. De exemplu, Biserica Ortodoxa Romana considera Biserica Catolica o sora in credinta; nu acelasi lucru il considera marii duhovnici ai neamului si, poate, nici alte biserici ortodoxe. De aici confuzie in rindul credinciosilor obisnuiti care aleg dupa cum ii taie capul, fie ascultind de biserica, fie de duhovnici. In Biserica Catolica s-a evitat aceasta greseala prin formarea acestei institutii, care s-a chemat inchizitie, iar acum altfel.
3. Exact aceasta legatura: un crestin obisnuit nu poate interpreta scriptura dupa cum il taie capul. EL trebuie sa asculte de Biserica. Biserica, la rindul ei, deleaga niste teologi sa verifice ce spun scripturile si care trebuie sa fie atitudinea bisericii la un moment dat. Acei teologi sint grupati intr-un organism, iar cercetarea lor este intarita de biserica, iar decizia finala este litera de lege. Nu o comentam si nici nu ne batem capul ca altii au alta parere. Crestinii obisnuiti pot sta linistiti ca teologii au verificat si ceea ce au ei de facut este sa respecte decizia bisericii.
De exemplu ultimile dintre pacatele de care trebuie sa ne acuzam la spovada, conform papei Benedict care vorbeste in numele Bisericii Catolice, este poluarea mediului; acum 3 ani nici nu ne gindeam la asta. Asa ca, fie ca cei care ridica gunoiul recicleaza sau nu, eu dau gunoiul pe categorii: hirtie, plastic bio etc. E un lucru minor sau major? Habar n-am. Biserica Catolica spune ca e pacat sa poluam mediul si atunci ne straduim sa nu-l poluam. Iar decizia bisericii se bazeaza pe munca acelor teologi care cerceteaza ce se intimpla in societatea contemporana si ce spune biblia ca ar trebui sa facem.