View Single Post
Vechi 17.05.2011, 11:27:33
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
[...]
Astfel ortodocsii crestini vor fi judecati dupa legea ortodoxa crestina iar paganii vor fi juecati dupa legea firii.
[...]
Asadar sa luam aminte.Doamne ajuta. Har si pace.
Am luat aminte mai demult, dar uite că e citat Sfîntul Ignatie B., care spune că numai ortodocșii se mîntuiesc. Ce-i de făcut? Îl credem pe cuvînt sau mergem mai departe și la ceilalți Sfinți și Teologi ortodocși să vedem ce răspund la problema asta?

Domnilor, problema mîntuirii eterodocșilor e subiect de teză de doctorat în Teologie.

Eu nu am cultură în domeniu, dar niciodată nu voi sări peste fundamentul teologiei noastre care spune că omul este creat după chipul Lui Dumnezeu. Ce îmnseamnă creația după chip? Înseamnă că sîntem făcuți după modelul Persoanelor divine, adică:

- existăm, lumea e reală, nu o iluzie
- avem o existență veșnică, indiferent de ceea ce facem
- sîntem raționali, putem gîndi
- avem libertate, liber arbitru
- avem sentimente, putem iubi mai mult sau mai puțin
- putem crea (prin participare)
- putem să ne jertfim

În momentul în care cineva are pretenția că numai ortodocșii au acces la mîntuire, acela îi trimite fără să-și dea seama în Iad pe toți ceilalți. Aceasta este o negare din start a liberului arbitru al acelor păgîni nefericiți care nu au preot ortodox la ei în sat, care nu au posibilitatea să se boteze, care nu au acces la teologia ortodoxă. De unde ar rezulta în mod logic că Dumnezeu crează ființe pentru a le așeza fără voia lor departe de El, în adîncul întunericului celui mai dinafară - ceea ce L-ar face un Dumnezeu nu tocmai Bun.

Deci cum poate să creadă cineva că numai cîțiva oameni au șansa mîntuirii pe cînd o lume întreagă merge în tenebrele Infernului în mod implicit? E vai de noi dacă am ajuns să credem așa ceva. E ca și cum ne-am pus deja în locul Lui Hristos și am dat sentința după un singur criteriu irevocabil. Slavă Domnului că Hristos va judeca lumea, căci în El am toată încrederea, în dreptatea și în mila Lui.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote